25/4/23

"Πάντες οι εν Κύπρω διαλάμψαντες Αγωνισταί"

Λησμονημένες μορφές της κυπριακής ιστορίας 
και κοινωνίας


Αφανείς Ήρωες

Νικόλαος Καταλάνος
Έλληνες εκπαιδευτικός, λόγιος, δημοσιογράφος, εθνικός αγωνιστής, υπέρμαχος του αγώνα της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Γεννήθηκε στο χωριό Νομιτσί δυτικά της Μάνης το 1855 και πέθανε στην Αθήνα το 1934 αφού είχε πρώτα εξοριστεί από το νησί το 1931 από τις αποικιακές αρχές. 

Γεώργιος Πούλιας
Έλληνας βιομήχανος, παράγων της Λευκωσίας και ιδρυτής του ΑΠΟΕΛ. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1896 και πέθανε στη Ζυρίχη την 21 Μάιου 1958.

Ευάγγελος Λουκάς Κουταλιάνός
Έλληνας Καπετάνιος, ο οποίος μετέφερε οπλισμό στην Κύπρο για λογαριασμό της ΕΟΚΑ. Μετά από προδοσία συνελήφθη από τους Άγγλους και καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Γεννήθηκε στη Σαλαμίνα το 1905 και πέθανε το 1983 στην Σαλαμίνα. 

Ρόδης Κανακάρης Ρούφος
Έλληνας διπλωμάτης και συγγραφέας, που ανέπτυξε σημαντική αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών. Ως υποπρόξενος στη Λευκωσία συνεργάστηκε τόσο με τον Γεώργιο Γρίβα όσο και με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, με τον οποίο συνεργάστηκε εντατικά κατά τις διαπραγματεύσεις με τον κυβερνήτη της Κύπρου, σερ Τζων Χάρντιγκ. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1924 και πέθανε το 1972 στο Κολωνάκι. 

Ανδρέας Ποταμιάνος
Έλληνας εφοπλιστής. Είναι γνωστός για τον κρίσιμο ρόλο του στο Κυπριακό και τη στενή φιλία και συνεργασία του με τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα και τον εκδότη Χρήστο Λαμπράκη. Γεννήθηκε το 1933 στον Πειραιά και πέθανε το 2021. 

Μιχαήλ Δεκλερής
Έλληνας διαπρεπής νομικός και συγγραφέας. Εξετέλεσε σημαντικές κρατικές αποστολές ως εμπειρογνώμων. Ασχολήθηκε ειδικά με τη συνταγματική πτυχή του Κυπριακού και συνέπραξε στις ενισχυμένες ενδοκυπριακές συνομιλίες των ετών 1972-1974, σαν συνταγματολόγος. Συμμετέσχε, επίσης, στη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό (1974).

Μιχάλης Δούντας
Έλληνας διπλωμάτης και συγγραφέας. Διατηρούσε υπόγειες σχέσεις με τον Αρχ. Μακάριο τον οποίο και προσπαθούσε να τον προστατεύσει. Αμέσως μετά την πτώση της Δικτατορίας διορίστηκε πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο και μετέπειτα ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932 και πέθανε το 2006.

Ευάγγελος Φλωράκης
Έλληνας Στρατηγός, Αρχηγός της Ε. Φ.
Γεννήθηκε στο χωριό Ρωμανό Άρτας και σκοτώθηκε στο φοβερό αεροπορικό δυστύχημα στις 11 Ιουλίου 2002.
2005) 

 Πρόδρομος Αθανασιάδης Μποδοσάκης (Επιχειρηματίας), Κώστας Μαγκλής (Επιχειρηματίας), Δημήτρης Μητσάτσος (Στρατιωτικός), Ζαχαρίας Παπαδογιάννης (Στρατιωτικός), Ελευθέριος Χανδρινός (Στρατιωτικός), Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος (Στρατιωτικός), Δημήτρης Αλευμάγειρος (Στρατιωτικός), Μανώλης Μπικάκης (Στρατιωτικός) και όλοι όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της μαρτυρικής αυτής νήσου. 





 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες