13/8/20

Ζαχαρίας Τσίχλας (1932-2017)

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΣΙΧΛΑΣ: Μαέστρος, συνθέτης, τραγουδιστής και παρουσιαστή

"Ο Ζαχαρίας ήταν ένας σπουδαίος μαέστρος, πολύπλευρο ταλέντο, κύριος, νοικοκύρης. Στη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του βοήθησε πολλούς τραγουδιστές, και στο μαγαζί του, εκτός από μένα, έχουν τραγουδήσει ο Τέρης Χρυσός, ο Γιάννης Πετρόπουλος, η Ελένη Ροδά, ο Αντύπας και ο Ζαχαρίας τον αποκαλούσε μαθητή του»," Ξανθή Περράκη

Παιδί φτωχών προσφύγων από την Μικρά Ασία, ο Ζαχαρίας Τσίχλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πέραμα. Ο Τσίχλας ήταν αδερφός της τραγουδίστριας Κρύσταλ, του βιολιστή Γιάννη Τσίχλα και του πιανίστα Αντώνη Τσίχλα και κατά τη δεκαετία του ΄50 είχαν δημιουργήσει μάλιστα τη δική τους μουσική μπάντα. Αυτοδίδακτος στην αρχή ο Ζαχαρίας, ξεκίνησε να παίζει σε ορχήστρες, ως μουσικός. Αργότερα σπούδασε στο Πειραϊκό ωδείο και σε άλλες σχολές μουσικής.. Και πιά έγινε συνθέτης, μαέστρος και διευθυντής ορχήστρας σε δεκάδες μεγάλα κέντρα διασκέδασης.Επί 23 συναπτά έτη είχε τη διεύθυνση προγράμματος της περίφημης »Αίγλης» του Ζαππείου και από εκεί το βγήκε το παρατσούκλι "Κλώσα της Αθήνας". Τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια είχε το δικό του ιδιόκτητο μουσικό στέκι, στην Βάρη, την "Χρυσή Φιλία". 

Με τον ερχομό της ιδιωτικής τηλεόρασης βρήκε «στέγη» σε μικρά κανάλια, όπως το Τηλετώρα (είχε δική του εκπομπή), και αργότερα ήταν ένας από τους τακτικούς προσκεκλημένους στην καθημερινή πρωινή εκπομπή «Χωρίς ταμπού» της Μαρίας Μπεκατώρου στο Τηλεάστυ, μαζί με τον τραγουδιστή Τάσο Κουνέλη, για τον οποίο έγραφε τραγούδια – μεταξύ αυτών, τα «Ποτίσαμε την αγάπη μας να μη μας μαραθεί», «Αν ξαναβρεθούμε», «Κλάψε, θλιμμένε ουρανέ» και, βέβαια, το θρυλικό «Σκίσε τη γάτα». Ο Ζαχαρίας Τσίχλας πέθανε στις 5 Μαρτίου 2017, σε ηλικία 85 ετών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. 


Ζαχαρίας Τσίχλας -Σκίσε τη γάτα
https://www.youtube.com/watch?v=YaOrEw-HLLs
Στίχοι: Δέσποινα Μιχαλάκη
Μουσική-Εκτέλεση: Ζαχαρίας Τσίχλας


Ζαχαρίας Τσίχλας - Δύσκολη γυναίκα 
https://www.youtube.com/watch?v=oIWmIiOOgVE
Στίχοι: Βάσια Καλυβά
Μουσική-Εκτέλεση: Ζαχαρίας Τσίχλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες