2/9/20

Μάρκος Τσιριμώκος (1872-1939)

ΜΑΡΚΟΣ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ: Λαμιώτης δημοτικιστής ποιητής γνωστός με το ψευδώνυμο "Στέφανος Ραμάς" και μεταφραστής, αξιωματικός του ναυτικού και νομάρχης. Έγραφε άρθρα σε περιοδικά της εποχής, όπως ο Νουμάς και η Νέα Εστία, όπου δημοσίευε και ποιήματα του.

Γεννήθηκε το 1872 στην Λαμία. Καταγόταν από οικογένεια γαιοκτημόνων της Φθιώτιδας και ο πατέρας Δημήτρης αλλά και ο αδελφός Ιωάννης σχολήθηκαν με την πολιτική. Ο ίδιος υπηρέτησε ως αξιωματικός στο ναυτικό την περίοδο 1890-1914 ενώ μετά την αποστράτευσή του είχε διοριστεί νομάρχης Κέρκυρας και νομάρχης Αχαΐας και Ήλιδος την περίοδο 1917-1918 και διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης. 

Ο Τσιριμώκος υπήρξε μια αντιπροσωπευτική μορφή της νεοελληνικής ποίησης και ιδιαίτερα της Νέας Αθηναϊκής Σχολής. Ήταν από τους φλογερούς και άδολους αγωνιστές του κινήματος του δημοτικισμού. Σημάδεψε με τη ζωή και το έργο του την εποχή του. Μια εποχή με πολιτικές αναστατώσεις και πνευματικές αναθεωρήσεις. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Μεταξά έγραψε σατιρικά ποιήματα εναντίον της που δημοσιεύθηκαν μετά τον θάνατό του. το 1939.

Σ΄ ένα όμορφο νησί
https://www.youtube.com/watch?v=hJi_U_tsHkg
Ποίηση: Μάρκος Τσιριμώκος
Μελοποίηση: Βασίλης Τενίδης
Εκτέλεση: Γιώργος Ζωγράφος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες