9/1/21

Νίτσα Τσαγανέα (1902-2002) & Λιάνα Βιτσώρη (1924-1997)

Η
Νίτσα Τσαγανέα ήταν ηθοποιός και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης
Το πατρικό της ήταν Ελένη Λάσκαρη. Γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1902 στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πρώτος της σύζυγος ήταν ο ηθοποιός Γιώργης Βιτσώρης και δεύτερος σύζυγός της ο επίσης ηθοποιός Χρήστος Τσαγανέας. Πιο γνωστές κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες μετείχε είναι οι "Ένας ήρως με παντούφλες" και "Οι Γερμανοί ξανάρχονται".

Απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών τον Απρίλιο του 2002 και ετάφη στο Α΄ νεκροταφείο, δίπλα στην αγαπημένη της κόρη, την επίσης ηθοποιό Λιάνα Βιτσώρη.

Ποιος μας κυβερνά Μανώλη
https://www.youtube.com/watch?v=4vfpZtDmcvw
Στίχοι-Μουσική: Μαρία Λένα Οικονομίδου


Η ηθοποιός, ποιήτρια και θεατρική συγγραφέας Λιάνα Βιτσώρη γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1924 στην Αθήνα και ήταν κόρη των ηθοποιών Γιώργου Βιτσώρη και Νίτσας Τσαγανέα. Σε ηλικία δύο ετών εμφανίστηκε δίπλα στη μεγάλη ηθοποιό Κυβέλη στη "Σκιά" του Νικοντέμι, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το 1933, έπαιξε το ρόλο ενός αγοριού, τον Ιουλιανό, στην "Ασία" του Λένορμαν, με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη και στον οποίο συμμετείχε και η μητέρα της. Με την Κοτοπούλη έπαιξε και το 1937, στο έργο του Αντρέ Μπιραμπώ "Φράπα" στο θέατρο ΡεξΗ επαγγελματική της δραστηριότητα άρχισε κυρίως στα χρόνια της Κατοχής παίρνοντας μέρος σε διάφορους θιάσους. Μετά την απελευθέρωση πήγε στο Παρίσι για να δει τον πατέρα της, που είχε εγκατασταθεί εκεί για ν' αποφύγει τις διώξεις λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων. Στο Παρίσι η Λιάνα Βιτσώρη παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στην περίφημη Σχολή του Σαρλ Ντυλλέν και έλαβε μέρος στην ταινία του Πιέρ Πρεβέρ "Ταξίδι έκπληξη" (1946). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εμφανίστηκε το 1948 ως πρωταγωνίστρια στην πασίγνωστη τότε επιθεώρηση "Άνθρωποι, άνθρωποι". Έλαβε μέρος και σε άλλες επιθεωρήσεις μέχρι το 1951 οπότε και οικογενειακοί λόγοι την ανάγκασαν ν' αποσυρθεί σύντομα από το θέατρο. Πάντως την ίδια χρονιά εμφανίστηκε και στην ταινία της Φίνος Φιλμ "Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν", σε σκηνοθεσία Αλ. Σακελλάριου. Η Λιάνα Βιτσώρη ήταν παντρεμένη το διάσημο κονφερανσιέ και επιθεωρησιογράφο Γιώργο Οικονομίδη με τον οποίο εμφανίστηκε σε διάφορα βαριετέ. Το ζεύγος απέκτησε μια κόρη, την τραγουδίστρια και μουσικό Μαριαλένα Οικονομίδου. Η Λιάνα Βιτσώρη πέθανε στις 23 Ιανουαρίου 1997 και τάφηκε στο Α΄ Νεκροταφεί, δίπλα στη μητέρα της Νίτσα Τσαγανέα.

Και λεγόμαστε άνθρωποι
https://www.youtube.com/watch?v=xyNJtI8eziE
Στίχοι: Λιάνα Βιτσώρη
Μουσική-Εκτέλεση: Κώστας Χατζής


Δεν είναι που δεν σ΄ αγαπώ
https://www.youtube.com/watch?v=5orEyU1dq0s
Στίχοι: Λιάνα Βιτσώρη
Μουσική-Εκτέλεση: Κώστας Χατζής

2 σχόλια:

  1. Γιώργης Βιτσώρης (1899-1954) Έλληνας τροτσκιστής-αρχειομαρξιστής, ηθοποιός και μέλος της Γαλλικής Αντίστασης. Ο Γιώργης Βιτσώρης ήταν ο πρώτος σύζυγος της ηθοποιού Νίτσας Τσαγανέα. Κόρη τους ήταν η ηθοποιός Λιάνα Βιτσώρη.

    Ήταν το πρώτο παιδί του Αλέξανδρου Βιτσώρη (1860–1911) και της Αικατερίνης Βιτσώρη το γένος Βανδή (1873–1943). Ο πατέρας του είχε γεννηθεί στην Μάντοβα της Ιταλίας, όπου κατείχε εργοστάσιο οινοποιίας. Η μητέρα του είχε γεννηθεί στην Καβάλα και ήταν μοναχοκόρη καπνεμπόρου. Αδέλφια του Γιώργη Βιτσώρη ήταν η Έμμα Βιτσώρη (γεν. 1900), ο ζωγράφος και γλύπτης Μίμης Βιτσώρης (1902–1945), ο ηθοποιός και ποιητής Τίμος Βιτσώρης (1904–1941), η Μαίρη Βιτσώρη (γεν. 1908) και η Θηρεσία Βιτσώρη (γεν. 1911). Το 1911, μετά το θάνατο του πατέρα του, η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα.

    Η πολιτική σταδιοδρομία του Βιτσώρη ξεκινά στη δεκαετία του 1920 με τη συγκρότηση της ομάδας "Εργασία" και την έκδοση του περιοδικού "Αρχείο Μαρξισμού". Ο Βιτσώρης έπαιξε, επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση της Ένωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών αρχικά και αργότερα της τροτσκιστικής Κομμουνιστικής Οργάνωσης Μπολσεβίκων Λενινιστών Ελλάδας- Αρχειομαρξιστών (ΚΟΜΛΕΑ). Το 1934 ο Βιτσώρης συγκρότησε πιστή στον Τροτσκισμό εσωκομματική τάση, η οποία ήρθε σε σύγκρουση με την κυρίαρχη, παραδοσιακή αρχειομαρξιστική τάση του Δημήτρη Γιωτόπουλου- Witte, ο οποίος είχε έρθει σε ρήξη με τον Λέοντα Τρότσκι. Ύστερα από τη διάσπαση της ΚΟΜΛΕΑ την ίδια χρονιά, ο Βιτσώρης συγκρότησε την οργάνωση Μπολσεβίκος που σύντομα διασπάστηκε σε δύο αντιμαχόμενες ομάδες, την ομάδα Νέος Δρόμος και την Κομμουνιστική Διεθνιστική Ένωση Ελλάδας.

    Όταν εγκαθιδρύθηκε η δικτατορία του Μεταξά, ο Βιτσώρης συνελήφθη και εξορίστηκε ως αντιφρονούντας στο ολοκληρωτικό καθεστώς. Απελευθερώθηκε πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και κατέφυγε στη Γαλλία, όπου πήρε μέρος στη Γαλλική Αντίσταση ως σαμποτέρ-δυναμιτιστής. Για τη δράση του παρασημοφορήθηκε από τις γαλλικές αρχές μετά το τέλος του πολέμου. Πέθανε στη Γαλλία το 1954.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Αρχειομαρξισμός ήταν ένα πολιτικό κίνημα που διαμορφώθηκε τη δεκαετία του 1920, άλλοτε εντός και άλλοτε εκτός του ΣΕΚΕ/ΚΚΕ, εκπροσωπώντας κυρίως εργατικά στρώματα χειροτεχνών εργατών. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 συντάχθηκε με το τροτσκιστικό κίνημα. Η ονομασία του οφείλεται στο περιοδικό που εξέδιδε με τίτλο "Αρχείον Μαρξισμού". Ο Φραγκίσκος Τζουλάτι διετέλεσε πρώτος ηγέτης της (1921-1926), αλλά η οργάνωση ταυτίστηκε με τον Δημήτρη Γιωτόπουλο (1926-1949).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες