9/1/21

Νίτσα Τσαγανέα (1902-2002) & Λιάνα Βιτσώρη (1924-1997)

Η
Νίτσα Τσαγανέα ήταν ηθοποιός και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης
Το πατρικό της ήταν Ελένη Λάσκαρη. Γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1902 στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πρώτος σύζυγός της ήταν ο ηθοποιός Γιώργης Βιτσώρης και δεύτερος σύζυγός της ο επίσης ηθοποιός Χρήστος Τσαγανέας. Πιο γνωστές ταινίες της είναι οι Ένας ήρως με παντούφλες και Οι Γερμανοί ξανάρχονται.

Απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών τον Απρίλιο του 2002 και ετάφη στο Α΄ νεκροταφείο, δίπλα στην αγαπημένη της κόρη, την επίσης ηθοποιό Λιάνα Βιτσώρη.

Ποιος μας κυβερνά Μανώλη
https://www.youtube.com/watch?v=4vfpZtDmcvw
Στίχοι-Μουσική: Μαρία Λένα Οικονομίδου


Η ηθοποιός, ποιήτρια και θεατρική συγγραφέας Λιάνα Βιτσώρη γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1924 στην Αθήνα και ήταν κόρη των ηθοποιών Γιώργου Βιτσώρη και Νίτσας Τσαγανέα. Σε ηλικία δύο ετών εμφανίστηκε δίπλα στη μεγάλη ηθοποιό Κυβέλη στη "Σκιά" του Νικοντέμι, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το 1933, έπαιξε το ρόλο ενός αγοριού, τον Ιουλιανό, στην "Ασία" του Λένορμαν, με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη και στον οποίο συμμετείχε και η μητέρα της. Με την Κοτοπούλη έπαιξε και το 1937, στο έργο του Αντρέ Μπιραμπώ "Φράπα" στο θέατρο ΡεξΗ επαγγελματική της δραστηριότητα άρχισε κυρίως στα χρόνια της Κατοχής παίρνοντας μέρος σε διάφορους θιάσους. Μετά την απελευθέρωση πήγε στο Παρίσι για να δει τον πατέρα της, που είχε εγκατασταθεί εκεί για ν' αποφύγει τις διώξεις λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων. Στο Παρίσι η Λιάνα Βιτσώρη παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στην περίφημη Σχολή του Σαρλ Ντυλλέν και έλαβε μέρος στην ταινία του Πιέρ Πρεβέρ "Ταξίδι έκπληξη" (1946). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εμφανίστηκε το 1948 ως πρωταγωνίστρια στην πασίγνωστη τότε επιθεώρηση "Άνθρωποι, άνθρωποι". Έλαβε μέρος και σε άλλες επιθεωρήσεις μέχρι το 1951 οπότε και οικογενειακοί λόγοι την ανάγκασαν ν' αποσυρθεί σύντομα από το θέατρο. Πάντως την ίδια χρονιά εμφανίστηκε και στην ταινία της Φίνος Φιλμ "Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν", σε σκηνοθεσία Αλ. Σακελλάριου. Η Λιάνα Βιτσώρη ήταν παντρεμένη το διάσημο κονφερανσιέ και επιθεωρησιογράφο Γιώργο Οικονομίδη με τον οποίο εμφανίστηκε σε διάφορα βαριετέ. Το ζεύγος απέκτησε μια κόρη, την τραγουδίστρια και μουσικό Μαριαλένα Οικονομίδου. Η Λιάνα Βιτσώρη πέθανε στις 23 Ιανουαρίου 1997 και τάφηκε στο Α΄ Νεκροταφεί, δίπλα στη μητέρα της Νίτσα Τσαγανέα.

Και λεγόμαστε άνθρωποι
https://www.youtube.com/watch?v=xyNJtI8eziE
Στίχοι: Λιάνα Βιτσώρη
Μουσική-Εκτέλεση: Κώστας Χατζής


Δεν είναι που δεν σ΄ αγαπώ
https://www.youtube.com/watch?v=5orEyU1dq0s
Στίχοι: Λιάνα Βιτσώρη
Μουσική-Εκτέλεση: Κώστας Χατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες