3/6/23

Νίκος Παππάς (1906-1997) & Ρίτα Μπούμη - Παππά (1906-1984)

Ο ποιητής και ιστορικός της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Νίκος Πάππας γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1906. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου τΑθηνών και σταδιοδρόμησε ως δικηγόρος στα Τρίκαλα και στην Αθήνα. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο λογοτεχνικό προσκήνιο το 1928 με την δημοσίευση μηνυμάτων του στο περιοδικό «Νέα Εστία» στο οποίο το 1930 δημοσίευσε την ποιητική συλλογή "Μάταια Λόγια’’. Κατά την διάρκεια της κατοχής από το 1941 μέχρι και το 1944 έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Δημοσίευσε μάλιστα την ποιητική συλλογή ’’ Το Αίμα των Αθώων’’ στην οποία και και καταγράφονται συγκλονιστικά γεγονότα της περιόδου εκείνης. Ποιήματα του Νίκου Παππά μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες. Το 1946 ολοκλήρωσε τον κύκλο της κατοχικής δημιουργίας αφού κυκλοφόησε την συλλογή’’ Τετράχρονη Νύχτα’’ με πολύ έντονα τα αντιπολεμικά και ανθρωπιστικά στοιχεία. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά "Νέα Εστία", "Ελληνικά Γράμματα", "Το Ξεκίνημα", "Το Νέον κράτος", "Νεοελληνικά Γράμματα", "Μακεδονικές Ημέρες", "Εφημερίδα των ποιητών", "Επιθεώρηση Τέχνης", και άλλα, όπου δημοσίευσε ποιήματα, μεταφράσεις και δοκίμια. Συνεργάστηκε επίσης με την εφημερίδα "Καθημερινή" (1935-1940). Υπήρξε εκδότης και διευθυντής στο περιοδικό των Τρικάλων "Επαρχία" (1931-1932), μέλος της επιτροπής του περιοδικού της Χαλκίδας "Νεοελληνικά Σημειώματα" (1936), καθώς επίσης των "Νέων Ρυθμών" (1949-1950) και της "Εφημερίδας των ποιητών" (1956-1958). Το 1936 παντρεύτηκε την ποιήτρια Ρίτα Μπούμη. Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Μετέφρασε έργα των Μπρεχτ, Ρίλκε, Απολλιναίρ και άλλων.Έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις ανάμεσα στης οποίες δυο πρώτα κρατικά βραβεία ποίησης και διηγήματος το 1958 και το 1965. Το 1958 ό Νίκος Παππάς έλαβε το Α΄ Κρατικό βραβείο ποιήσεως για την ιστορική ποιητική του συλλογή Το Αίμα των Αθώων, με την οποία και περιγράφει πολύ γλαφυρά τα γεγονότα της περιόδου εκείνης, ενώ το 1965 έλαβε επίσης το Α΄ Κρατικό βραβείο ποιήσεως για την πρώτη του μεταπολεμική ποιητική του συλλογή Μάταια Λόγια. Το 1980 έλαβε το πρώτο βραβείο της ομάδας των Δώδεκα κορυφαίων ελλήνων λογοτεχνών. Το 1981 έλαβε το Παράσημο και τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Ο Νίκος Παππάς το 1988 έλαβε το Παράσημο και τον Χρυσό Σταυρό του Tάγματος της Λεγεώνας της Τιμής από τον τότε Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ. Το 1982 ο Παππάς έγινε ακαδημαϊκός, αφού ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας των ΑθηνώνΠέθανε στις 28 Απριλίου 1997 και κηδεύτηκε τη μεθεπομένη από το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

ΡΙΤΑ ΜΠΟΥΜΗ - ΠΑΠΠΑ: Ποιήτρια και μεταφράστρια. Ήταν σύζυγος του επίσης λογοτέχνη Νίκου Παπά. Έγραψε ποιήματα και πεζά, ενώ ασχολήθηκε και με την ταξιδιωτική λογοτεχνία ενώ διηύθυνε και το λογοτεχνικό περιοδικό Κυκλάδες.

Γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1906 στη Σύρο και στα 20 της χρόνια εγκαταστάθηκε στις Συρακούσες στη Σικελία. Στη διάρκεια της παραμονής της στην Ιταλία σπούδασε Παιδαγωγικά και ειδικεύτηκε στη μοντεσοριανή μέθοδο. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά και εργάστηκε σε αρκετές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και στην "Αυγή". Στη λογοτεχνία έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1929 με το ποίημα "Μικρέ μου Αλήτη..." που δημοσιεύτηκε στη Νέα Εστία. Μετέφρασε έργα πολλών ξένων συγγραφέων, όπως ο Σάμιουελ Μπέκετ και ο Βίκτορ Ουγκο. Τα ποιήματά της μεταφράστηκαν και σε ξένες γλώσσες. Ήταν ταγμένη στο πλευρό της Αριστεράς, ενώ είχε λάβει και ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ιδιαίτερα με την ποίησή της. Πέθανε στην Αθήνα στις 8  Σεπτεμβρίου 1984.

Εκείνο
https://www.youtube.com/watch?v=Qi5xDFY9qW0
Ποίηση: Νίκος Παππάς
Μελοποίηση: Κώστας Λειβαδάς 
Απόδοση: Ορφέας Περίδης


Υπόγειο 
https://www.youtube.com/watch?v=1nCouiHT26A
Ποίηση: Ρίτα Μπούμη - Παππά
Μελοποίηση-Απόδοση: Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες