16/9/23

Δρ. Κλείτος Ιωαννίδης

ΚΛΕΙΤΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Κύπριος συγγραφέας, φιλόσοφος και ποιητής με περισσότερες από 1600 δημοσιεύσεις και 60 βιβλία. 

Γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1944 στον Μουτουλλά. Σπούδασε με υποτροφία στο Παρίσι φιλοσοφίαθρησκειολογία και κοινωνικές επιστήμες (1967-1974). Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (1973). Καθηγητές του οι Pierre Vidal-Naquet, Pierre Hadot, Jean-Pierre Vernant.

Ασχολήθηκε συστηματικά, εκτός από τη θρησκειολογία, τη φιλοσοφία και την Ιστορία της νεότερης κυπριακής λογοτεχνίας, με την επιστημονική έρευνα, τον ευαγγελικό, πατερικό και μυστικό λόγο, την ποίηση, το δοκίμιο, την αρθρογραφία, τη μελέτη, την κριτική, τη μετάφραση, τη συγγραφή και την παρουσίαση χιλιάδων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών. Ημερήσια και περιοδικά έντυπα της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού φιλοξένησαν εκατοντάδες εργασίες και άρθρα του. Ποίηση και άλλες εργασίες του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, αγγλικά, ρωσικά, ιταλικά, γερμανικά, σερβικά, βουλγαρικά, ουγγρικά, ισπανικά, σλοβενικά, ρουμανικά, εσθονικά, πορτογαλικά. Καλλιέργησε συστηματικά την Προφορική Ιστορία, με πολλές εκδόσεις και τη δημιουργία Ιστορικών αρχείων.

Εργάστηκε ως Ερευνητής και καθηγητής στο Παρίσι και  στην Αθήνα (1973-1976) και ως Ερευνητής στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου (1977-1999). Ως Επιστημονικός Συνεργάτης της Ι. Μονής Κύκκου (από 1988). Εργάστηκε ως Καθηγητής της Φιλοσοφίας και Αισθητικής στα Πανεπιστήμια Frederick και ΤΕΠΑΚ (2002-2013). Συνεργάστηκε με πολλά Πανεπιστήμια της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στη Βηθλεέμ 
https://www.youtube.com/watch?v=BQ4fjYSQp6c
Ποίηση: Κλείτος Ιωαννίδης 
Μουσική: Άρης Αντωνιάδης
Εκτέλεση: Έλενα Χατζηαυξέντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες