3/10/23

"Έφυγε" από τη ζωή η Στέλλα Κυπραίου

H Στέλλα Κυπραίου γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε στο Eλληνικό ωδείο Aθηνών ανώτερα θεωρητικά, πιάνο και πήρε το δίπλωμα κιθάρας με Άριστα και πρώτο βραβείο. Με τον Μάνο Χατζιδάκι γνωρίστηκαν το 1979 κι έγινε η μόνιμη συνεργάτης του. Επι σειρά ετών υπήρξε καθηγήτρια κιθάρας και μέλος της Ορχήστρας των Xρωμάτων καθώς και του Mουσικού συνόλου «Mάνος Xατζιδάκις». Είχει δώσει ρεσιτάλ σε πόλεις της Eλλάδας και του εξωτερικού και είχει συνεργαστεί σε ηχογραφήσεις δίσκων και συναυλίες με συνθέτες όπως οι Θεοδωράκης, Mαρκόπουλος, Σαββόπουλος,  Ξαρχάκος, Χριστοδουλίδης, Καραΐνδρου, Λεοντής, Kυπουργός,  Mαμαγκάκης κ.ά. Με τον Νίκο Μαμαγκάκη συμμετέχει στην ηχογράφηση του δίσκου “Ερωτική μουσική για σόλο κιθάρα” (1981).

Την είδηση του θανάτου της δημοσιοποίησε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 ένας μουσικός και συνθέτης επίσης ταυτισμένος με το χατζιδακικό έργο και στενός συνεργάτης και φίλος της, ο Τάσος Καρακατσάνης. Η Στέλλα Κυπραίου ήταν σύζυγος του τραγουδιστή Γιάννη Θωμόπουλου και μητέρα του ηθοποιού Πάρι Θωμόπουλου. 

Παράξενο φορτίο
https://www.youtube.com/watch?v=rutKs3FSvGA
Ποίηση: Αγαθή Δημητρούκα
Μελοποίηση: Στέλλα Κυπραίου
Απόδοση: Γιάννης Θωμόπουλος



Πλαστή ταυτότητα 
https://www.youtube.com/watch?v=TzXyzt0251U
Ποίηση: Τασούλα Πολίτη
Μελοποίηση: Στέλλα Κυπραίου 
Απόδοση: Γιάννης Θωμόπουλος


Η Κυπραίου είχε λάβει μέρος στους Β’ Αγώνες Τραγουδιού της Κέρκυρας το 1982 όταν συμμετείχε με το «Και λες πως είναι Τρίτη», σε δική της μουσική, στίχους Τ. Πολίτη και ερμηνεία Φ. Σεβαστιανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες