15/1/25

Χρήστος Τσαγανέας (1906-1976)

Ο ηθοποιός Χρήστος Τσαγανέας γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1906 στη Βραΐλα της Ρουμανίας και καταγόταν από εύπορη και αριστοκρατική οικογένεια. Αποφοίτησε από το ελληνικό γυμνάσιο της Ρουμανίας και οι γονείς του τον έστειλαν στην Αθήνα για ακαδημαϊκές σπουδές. Γράφτηκε αρχικά στην Ιατρική αλλά σύντομα την παράτησε και πήγε στην Νομική από την οποία δεν πήρε ποτέ πτυχίο. Καθοριστική θεωρείται η γνωριμία και ο έρωτάς του για την κατά εφτά χρόνια μεγαλύτερή του ηθοποιό Νίτσα Βιτσώρη, για χάρη της οποίας  άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο. Όταν η Βιτσώρη χώρισε από τον πρώτο της σύζυγο, τον επίσης ηθοποιό Γιώργη Βιτσώρη, ο Τσαγανέας την παντρεύτηκε και γράφτηκε και μάλιστα και στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου για να πάρει σωστές βάσεις και πτυχίο υποκριτικής. Στο θέατρο ξεκίνησε το 1929 με το θεατρικό δράμα του Βιτσέντζου Κορνάρου "Η θυσία του Αβραάμ" , που έκανε πρεμιέρα στις 28 Μαρτίου στο Εθνικό Θέατρο, όπου ξεδίπλωσε το υποκριτικό του ταλέντο και έγινε γνωστός στην θεατρική πιάτσα. Για τριάντα χρόνια συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους αθηναϊκούς θιάσους, παίζοντας κυρίως σε κλασικά έργα, ενώ την δεκαετία του '60 στράφηκε στην κωμωδία. Για αρκετά χρόνια υπήρξε από τους πρωταγωνιστές του Εθνικού Θεάτρου, σε σημαντικούς ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το πραγματοποίησε το 1933 στην ταινία του Τούρκου σκηνοθέτη Ερτογρούλ Μουχσίν "Ο Κακός Δρόμος", που βασιζόταν στο ομώνυμο διήγημα του Γρηγορίου Ξενοπούλου. Στην ταινία αυτή πρωταγωνιστούσαν μεταξύ άλλων η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Βασίλης Λογοθετίδης και η Κυβέλη. Ο πρώτος σύντομος ρόλος που ερμήνευσε με ιδιαίτερη επιτυχία ήταν στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου "Οι Γερμανοί ξανάρχονται" (1948) όπου ερμήνευσε τον τρόφιμο του τρελοκομείουΟ Τσαγανέας εμφανίστηκε σε πάνω από 65 ταινίες και δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, που σημάδεψαν την καριέρα του. Ερμήνευε κυρίως δεύτερους ρόλους στις κινηματογραφικές ταινίες που συμμετείχε. Γνωστότερος ρόλος του είναι στην ταινία "Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο", όπου ενσάρκωσε τον διευθυντή του κολεγίου με τις ατίθασες μαθήτριες.

Πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του στις 2 Ιουλίου 1976. Η πολιτεία τίμησε τον Χρήστο Τσαγανέα με τον Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου του Α'. 

Άνθρωποι - άνθρωποι (Οι Γερμανοί ξανάρχονται) 
https://youtu.be/oDymnn-xJ3I?si=xM1iiadxJJRVvw-T
"Προς τί το αίμα, προς τί το μίσος, προς τί ο αλλησπαραγμός; Για όλους υπάρχει γη, για όλους υπάρχει ήλιος. Θεμέλιο της ευτυχίας η δικαιοσύνη και η αγάπη. Άνθρωποι, άνθρωποι! Αιμοχαρείς, αιμοδιψείς και αιμοβόροι! Προς τι το μίσος, προς τι ο αλλησπαραγμός! Μοίρα κοινή των ανθρώπων ο θάνατος. Όλοι άνθρωποι είμαστε, όλοι αδέρφια είμαστε, όλοι εξαρτήματα του σύμπαντος."

Η δολοφονία της Ελένης Παπαδάκη από την Ο.Π.Λ.Α.

Ο Χρήστος Τσαγανέας και ο Γιώργης Βιτσώρης συνδέονταν και κομματικά αφού αμφότεροι μετείχαν στο πολιτικό κίνημα των Αρχειομαρξιστών όπου συμμετείχε και η Νίτσα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο Τσαγανέας συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ μαζί με τη σύζυγό του Νίτσα. Στη διάρκεια όμως των Δεκεμβριανών το 1944 το όνομά του ενεπλάκη στην εκτέλεση της σπουδαίας ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη. Ως μέλος του προεδρείου της Εθνικής Πολιτοφυλακής ΕΑΜ Θεάτρου είχε βάλει την υπογραφή του -μαζί με τους συναδέλφους του, Αιμίλιο Βεάκη, Θεόδωρο Μορίδη, Σπύρο Πατρίκιο και Πάνο Καραβουσιάνο- για τη θανατική καταδίκη της Ελένης Παπαδάκη, που είχε κατηγορηθεί για δωσιλογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες