26/9/13

Δήμητρα Παπίου

Τα πρώτα χρόνια, η καταξίωση και η παύση για δώδεκα χρόνια


Γεννήθηκε στη Δράμα το 1960 όπου και έμεινε μέχρι το 14ο έτος της ηλικίας της, οπότε και μετανάστευσε με την οικογένειά της στη Γερμανία. Λίγα χρόνια αργότερα, επέστρεψε και πάλι στη Δράμα, όπου άρχισε να τραγουδά σε νυχτερινά κέντρα της πόλης, ενώ στην πορεία συνέχισε την καριέρα της στη Θεσσαλονίκη. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 η Δήμητρα Παπίου αρχίζει να φαίνεται ως μία πολλά υποσχόμενη λαϊκή τραγουδίστρια και το 1990 κυκλοφορεί τον πρώτο προσωπικό της δίσκο με τίτλο "Με σβησμένα φώτα" με τραγούδια που τη μουσική έγραψε ο Χάρης Καλούδης και τους στίχους ο Κώστας Βίρβος. Το 1991, κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος της καλλιτέχνιδος που τιτλοφορείται "Το μόνο σίγουρο". Το 1992 θα κυκλοφορήσει ο τρίτος της προσωπικός δίσκος που έχει τίτλο "Θα 'μαι εδώ". Το επόμενο δισκογραφικό βήμα της Δήμητρας Παπίου πραγματοποιείται μετά απουσία τριών χρόνων, το 1995 με το δίσκο "Αχ, κυρία αμαρτία", που αποτελεί ένα λαϊκό δίσκο μεν, με κάποιες έντεχνες επιρροές. Το 1997, η τραγουδίστρια συνεργάζεται με το συνθέτη Μιχάλη Κουμπιό κυκλοφορώντας το δίσκο "Πλατεία Ελευθερίας". με ακόμα σαφέστερους τους έντεχνους προσαναταλισμούς. Ο δίσκος αυτός της Παπίου αποτελεί την τελευταία της δισκογραφική παρουσία κατά τη δεκαετία του '90 καθώς αποφασίζει να αποσυρθεί από το χώρο στο αποκορύφωμα της καριέρας της. Στην απόφαση αυτή συνηγορούν δύο λόγοι σύμφωνα με την ίδια. Ο πρώτος έχει να κάνει με προσωπικά της θέματα, αφού τότε γνωρίζει το σύζυγό της και θέλει να αφοσιωθεί σ' αυτόν, ενώ παράλληλα δηλώνει ότι έχει κουραστεί από τις απαιτήσεις της νυχτερινής ζωής.

Γέλα Καρδούλα μου
https://www.youtube.com/watch?v=i3iSvSnYlzw
Στίχοι: Ελένη Γιαννατσούλια
Μουσική: Αλέξης Παπαδημητρίου
Πρώτη εκτέλεση: Δήμητρα Παπίου

Η επιστροφή της και η στροφή του ρεπερτορίου

Μεσολαβεί ένα μεγάλο διάστημα απουσίας της καλλιτέχνιδος από τα μουσικά πράγματα. Το 2000 η Δήμητρα Παπίου επιστρέφει με νέο ύφος πλέον, καθώς κάνει δυναμικό comeback με το τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη "Αυτή η νύχτα μένει" για την ομώνυμη ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου και στρέφεται πλέον στο έντεχνο ρεπερτόριο. Η συνεργασία της αυτή με τον Κραουνάκη εγκαινιάζει μια νέα εποχή για τη Δήμητρα Παπίου. Λίγα χρόνια αργότερα, η Παπίου ανεβάζει μουσική παράσταση στο "House of Art" η οποία κυκλοφορεί το 2002 σε live cd με το γενικό τίτλο "Νέα γυναίκα μόνη τραγουδά". Κατά την ίδια χρονιά, συμμετέχει και στο soundtrack της ταινίας "Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου" με δύο τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας αυτής η Δήμητρα Παπίου δεν προχωρά σε κάποιο άλλο δισκογραφικό βήμα, αλλά συμμετέχει σε δίσκους συναδέλφων της ερμηνεύοντας κάποια κομμάτια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός τέτοιου δίσκου αποτελεί ο "Γυναικείος ρόλος" του Γεράσιμου Νεόφυτου. Η επόμενη προσωπική δισκογραφική δουλειά της κυκλοφορεί το 2010 με τίτλο "Έμαθε η καρδιά" και η τραγουδίστρια συνεργάζεται με πολλούς αξιόλογους συνθέτες και στιχουργούς που με κάποιους απ' αυτούς είχε συνεργαστεί παλιότερα, αλλά και με άλλους με τους οποίους συνεργαζόταν πρώτη φορά. Πρόκεται για τους Σταμάτη Κραουνάκη, Κώστα Λειβαδά, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Λίνα Νικολακοπούλου, Λίνα Δημοπούλου, Δάφνη Αλεξανδρή, Κώστα Μπαλταζάνη και Δήμο Αναστασιάδη. Μεγάλη επιτυχία το ήταν και το τραγούδι ΄Ροζ΄ ντουέτο με τον Γιάννη Μηλιώκα.

Ο Κοκαϊνοπότης
https://www.youtube.com/watch?v=zBF51eh_GSc
Το γνωστό τραγούδι του Παναγιώτη Τούντα, ο Κοκαϊνοπότης, σε εκτέλεση Δήμητρας Παπίου από το δίσκο "Νέα Γυναίκα Μόνη τραγουδά".

 

Πηγές
www.cdbay.gr 
www.musiccorner.gr 
www.mygreek.fm 
www.semiramismusic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες