20/3/14

ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ


Μανιφέστο
Επειδή την αλήθεια την αγαπούν λίγοι. Επειδή αν περιμένεις να πει κάποιος άλλος την αλήθεια για σένα, κινδυνεύεις να είσαι θύμα παραπληροφόρησης, ή και συκοφαντιών. Επειδή και οι δημοσιογράφοι είναι άνθρωποι. Εδώ δίνονται διευκρινήσεις για σκόπιμες, ή μη σκόπιμες παρανοήσεις γύρω από το συγκρότημα ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ.
 

Στέλιο Σαλβαδόρ στο studio 2
https://www.youtube.com/watch?v=fVZSkFaPMmI

Η τωρινή σύνθεση του γκρούπ::
Στέλιος "Σαλβαδόρ" Παπαϊωάννου (Μπάσσο, Φωνή)
Γιάννης Σαββίδης (Κιθάρα)
Χρήστος Κοσμάς (Κιθάρα)
Φώτης Τσακυρίδης (Τύμπανα)
Βασίλης Ναλμπάντης (Τρομπέτα, πλήκτρα)

 
Μοιραίο Καραβάνι
http://www.youtube.com/watch?v=-a1QHuMC39w
Στίχοι-Μουσική: Στέλιος Παπαϊωάννου, Σαλβαδόρ
 

Το τελευταίο SOS
http://www.youtube.com/watch?v=UkhSoV5dXUQ
Στίχοι - Μουσική: Στέλιος Παπαϊωάννου, Σαλβαδόρ
Από το δίσκο "Smoking Rabit" 2011

Το 1984 τρείς φίλοι από τη Βέροια σχηματίζουν ένα συγκρότημα. Είναι οι Στέλιος "Σαλβαδόρ" Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Παπαϊωάννου και ο "Μπάννυ" Δημήτρης Βασιλειάδης. Το συγκρότημα αρχικά βαφτήστηκε σε "Τεμπέλιδες της Εύφορης Κοιλάδας", γρήγορα όμως μετονομάστκε  σε "Λεγεώνα των Ξένων", τελικά  ξανα άλλαξε όνομα και πήρε το σημερινό του όνομα, από μια παράφραση ενός τραγουδιού του Μπράιαν Ίβο, το "Baby's on fire". Τα Μωρά στη Φωτιά είχαν όλη την ενέργεια των πανκ συγκροτημάτων του τέλους της δεκαετίας του '70 συνδυασμένη με μερικούς απόηχους από τα προοδευτικά ροκ συγκροτήματα του τέλους της δεκαετίας του '60 ή των αρχών της δεκαετίας του '70 και με καυτούς ελληνικούς στίχους  Οι στίχοι σε πολλά από τα τραγούδια τους χαρακτηρίστηκαν σκληροπυρηνικοί, με κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο.

2 σχόλια:

  1. Τα Μωρά στη Φωτιά είναι ένα ελληνικό μουσικό συγκρότημα της ροκ. Το 1984 τρεις φίλοι από τη Βέροια σχηματίζουν τους "Τεμπέληδες Της Εύφορης Κοιλάδας". Είναι οι Στέλιος "Σαλβαδόρ" Παπαϊωάννου στο τραγούδι και το μπάσο, ο Γιώργος Παπαϊωάννου στα ντραμς και ο "Μπάννυ" Δημήτρης Βασιλειάδης στην κιθάρα. Λίγο αργότερα ο Μπάννυ αντικαθίσταται για λίγο από τον Παύλο Παυλίδη (ο οποίος συμμετείχε την περίοδο 1986-1988).

    Στις αρχές του 1986 αφήνουν τη Βέροια και εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη. Με καινούριο όνομα, η "Η Λεγεώνα Των Ξένων", παίζουν το ίδιο καλοκαίρι σε ένα μαγαζί κοντά στην Καβάλα. Το χειμώνα του 1987 γράφουν έξι τραγούδια σε τετρακάναλο. Η κασέτα της ηχογράφησης έπεσε στα χέρια του Γιώργου Τσακαλίδη της "Ano Kato records", o oποίος ακούγοντάς την, αποφάσισε να τους βγάλει δίσκο. Έτσι μπήκαν στο στούντιο για ηχογράφηση, με τη συνεργασία της Κατερίνας Μουστάκα στα πλήκτρα. Αλλάζουν και πάλι όνομα. Αυτή τη φορά παίρνουν το όνομά τους από μια παράφραση ενός τραγουδιού του Μπράιαν Ίνο, το "Baby's on fire". Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο το νέο όνομα τους Μωρά στη Φωτιά κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 1987, από τη δισκογραφική εταιρία ΑΝΟ ΚΑΤΟ. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με τραγούδια όπως το "Κάτω Στην Πόλη", "Παυσίπονο" και με τη διασκευή του τραγουδιού "Third Unkle" του Μπράιαν Ίνο. Το Δεκέμβριο του 1988 αποχωρεί από το συγκρότημα ο κιθαρίστας Παύλος Παυλίδης, ενώ ο Στέλιος Σαλβαδόρ έχει ήδη γράψει και παρουσιάζει με τα Μωρά στη Φωτιά στις συναυλίες τα τραγούδια για το δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος στα οποία περιλαμβάνονται και τα τραγούδια "Αδρεναλίνη", "Σαλονίκη","Γυναίκα" που πέντε χρόνια μετά το 1993 παρουσιάζονται χωρίς τη άδειά του και χωρίς τη αναγραφή του ονόματός του, στο δίσκο Ξεσσαλονίκη Ξύλινα Σπαθιά. Το καλοκαίρι του 1995, τα Μωρά στη Φωτιά πραγματοποιούν μια συναυλία στο θέατρο Συκεών στη Θεσσαλονίκη με προσέλευση 3000 ατόμων. Όμως χρειάστηκε να περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια και πολλές περιπέτειες μέχρι να πραγματωθούν οι "Θεατρίνοι", το δεύτερό τους άλμπουμ που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρία "Lazy Dog" τον Οκτώβρη του 1999 με όλα τα παραπάνω τραγούδια. Η νέα τους σύνθεση είναι Θάνος Νάτσικας κιθάρα, Θανάσης Ζαχαρόπουλος τύμπανα, Αχιλλέας Τσίτουρας πλήκτρα και Στέλιος Σαλβαδόρ μπάσο και φωνή. Μέχρι σήμερα μεσολάβησαν εκατοντάδες συναυλιών και συμμετοχές σε όλα σχεδόν τα μουσικά φεστιβάλ της χώρας. Το 2005 κυκλοφορούν την τρίτη δουλειά τους, με τίτλο "Στο Δρόμο", από την "Baby Records" το label του τραγουδιστή τους, Στέλιου Παπαϊωάννου. Η σύνθεση της μπάντας σ' αυτό το δίσκο έχει αλλάξει πλήρως, με μοναδικό κρίκο το Στέλιο 'Σαλβαδόρ' και είναι Γιώργος Βασίλας κιθάρα, Βαγγέλης Νοτόπουλος μπάσο, Ηλίας Πετρίδης πλήκτρα και Χρήστος Κωνσταντινίδης τύμπανα. Στο δίσκο συμμετείχε και Δημήτρης Ζήκας στα τύμπανα, ο οποίος έμεινε σα ντράμερ του γκρουπ μετά την αποχώρηση του Κωνσταντινίδη. Το Νοέμβριο του 2007 τη θέση του Δημήτρη Ζήκα στα τύμπανα παίρνει ο Πασχάλης Ιγνατιάδης και έρχονται οι Μενέλαος Καραγιάννης στο τρομπόνι και Νίκος Νικολαΐδης στην τρομπέτα. Το 2008 κυκλοφορεί από την "Baby Records" το διπλό cd και dvd με τίτλο "20 Χρόνια-Ζωντανή Ηχογράφηση Στο Κύτταρο", με εικοσιτέσσερα video και εικοσιτέσσερα κομμάτια τους, ζωντανά ηχογραφημένα από το live τους στο "Κύτταρο". Το 2011, πάλι από την "Baby Records" κυκλοφορούν το "Cougar Baby-Smoking Rabbit" με οκτώ κομμάτια(Μοιραίο Καραβάνι, Χλομή Φωτιά,ραδιόφωνα κλπ.).

    Πρώην μέλη

    Γιώργος Παπαϊωάννου (τύμπανα, κρουστά)
    Παύλος Παυλίδης (κιθάρα)
    Μπάννυ Δημήτρης Βασιλειάδης (κιθάρα)
    Κατερίνα Μουστάκα (πλήκτρα)
    Δημήτρης Ζήκας (τύμπανα) (ως το 2007)
    Πασχάλης Ιγνατιάδης (τύμπανα) (2008-09 και 2012)
    Αχιλλέας Τσιτούρας (πλήκτρα)
    Θανάσης Ζαχαρόπουλος
    Μενέλαος Καραγιάννης (τρομπόνι)
    Λάκης Τζήμκας (Μπάσο)
    Βασίλης Ναλμπάντης (τρομπέτα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. *Μανιφέστο είναι ένας όρος που προέρχεται από τα λατινικά (manifesto= φανερώνω, καθιστώ κάτι φανερό, εκδηλώνω) και που έχει περάσει σε πολλές γλώσσες (αγγλικά και ιταλικά: manifesto, γερμανικά: manifest, ισπανικά: manifiesto κτλ.).

    Ο όρος υποδηλώνει τη δημόσια έγγραφη διακήρυξη αρχών ή αντικειμενικών και ιδιαίτερα πολιτικών επιδιώξεων. Συνώνυμο είναι η διακήρυξη και, όταν πρόκειται για διακήρυξη μιας συνέλευσης ή συλλογικού σώματος, το ψήφισμα. Εκτός από το Μανιφέστο του Κομουνιστικού κόμματος, πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε ο όρος από το γνωστό και στην Ελλάδα Ι. Ι. Σερβάν - Σρεμπέρ "Το ριζοσπαστικό μανιφέστο" του 1970, στο οποίο εκθέτει τις θέσεις του Ριζοσπαστικού κόμματος της Γαλλίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες