13/11/14

Η ιστορία της Γκόσπελ μουσικής (Gospel)

Με τον όρο Γκόσπελ (gospel=ευαγγέλιο, spell=ψαλμός) αναφερόμαστε στη μουσική των μαύρων της Αμερικής, η οποία προήλθε από την παράδοση της εκκλησιαστικής λειτουργίας των προτεσταντικών εκκλησιών και αναπτύχθηκε γύρω στα 1870, με σαφείς μουσικές επιρροές από τα σπιρίτσουαλς και τα μπλουζ.
Χαρακτηριστικό της μουσικής γκόσπελ είναι οι εκφραστικοί αυτοσχεδιασμοί σε στιλ ρετσιτατίβο (είδος μουσικής απαγγελίας), το μελισματικό τραγούδι και η πληθωρική εκφραστικότητα.
"Μέσα στους ναούς, οι πιστοί και οι κήρυκες περιέρχονται σε έκσταση και τραγουδούν, ενώ επιφωνήματα, ευχές και επιδοκιμασίες ακούγονται από το εκκλησίασμα. Οι Πεντηκοστιανές κυρίως εκκλησίες, ακολουθώντας την επιταγή του Ψαλμού 150 της Παλαιάς Διαθήκης "πάσα πνοή αινεσάτω τον Κύριον", "εν ψαλτηρίω και κιθάρα", "εν χορδαίς και οργάνω", επέτρεψαν την χρήση μουσικών οργάνων στις εκκλησίες τους, όπως το ντέφι, το πιάνο, το εκκλησιαστικό όργανο, το μπάντζο, η κιθάρα κ.ά."
Οι Λουθηρανικοί χορωδιακοί ύμνοι και ψαλμοί υπήρξαν οι σπουδαιότερες μουσικές εκφράσεις που οι μαύροι αφομοίωσαν και ανέπλασαν. Aπό εκεί γεννήθηκαν τα σπιρίτσουαλς και τα γκόσπελ ως επέκταση αυτών. Tραγουδισμένα a capella (χωρίς μουσική συνοδεία) ή και με τη βοήθεια μουσικών οργάνων, χορωδίες μέσα στις εκκλησίες, περιπλανώμενοι τραγουδιστές (Mπλάιντ Γουίλι Tζόνσον), σολίστ και των δύο φύλων (Mαχάλια Tζάκσον, Tζέιμς Kλίβελαντ) και ιεροκήρυκες (αιδεσιμώτατος Tζ. M. Γκέιτς) κάνουν συνεχείς αναφορές στην Παλαιά Διαθήκη και παραλληλίζουν το πεπρωμένο των Eβραίων της Aιγύπτου με εκείνο των μαύρων των HΠΑ.

WHITNEY HOUSTON SINGING GOSPEL
https://www.youtube.com/watch?v=h3R0ftgUNyk



3 σχόλια:

  1. "I Love The Lord"

    I love the the Lord, he heard my cry
    And pitied every groan, long as I, I live
    And troubles rise, I hasten to his throne

    [Chorus:]
    Oh, I love the Lord
    I sure do, surely do love the Lord
    He heard, he heard my cry
    And pitied every groan, yes he did
    Every groan
    Long as I live, long as I, I live
    And troubles rise, troubles rise
    I hasten to to to to to
    I'll hasten, I'll hasten to his throne
    I'll hasten to his throne hold on hold on
    Tears are streaming down my eyes
    I'll hasten, I'll hasten to his throne

    Yes I will, I'll run
    I know I can go to his throne
    I know I can go, I know I can go
    I'll hasten, I'm gonna run
    I know I can go, I know I can go
    I'll hasten, I'll hasten to his throne

    See I can run, Lord you know I will
    When there is nowhere to go I know I can go to you
    I know I can run to you oh
    I'll hasten, I'll hasten to his, his throne
    Yeah, yeah, yeah, yeah
    I'll hasten, hasten to his throne
    Surely gonna be here

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Γουίτνεϊ Χιούσ (9 Αυγούστου 1963 - 11 Φεβρουαρίου 2012) Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός. Το 2009 το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ονόμασε τη Χιούστον την πιο πολυβραβευμένη γυναίκα τραγουδίστρια όλων των εποχών. Ανάμεσα στις 415 συνολικά βραβεύσεις της έχει κερδίσει δύο Emmy, έξι Grammy, 30 Billboard Music Awards και 22 American Music Awards. Η Χιούστον ήταν επίσης μία από τις εμπορικότερες τραγουδίστριες παγκοσμίως, έχοντας πουλήσει πάνω από 170 εκατομμύρια άλμπουμ και σινγκλς

    Ξεκίνησε το τραγούδι στην παιδική γκόσπελ χορωδία του Νιου Τζέρσεϊ στην ηλικία των 11. Αργότερα άρχισε να τραγουδά με τη μητέρα της σε νυχτερινά κλαμπ στη Νέα Υόρκη, όπου την ανακάλυψε ο επικεφαλής της δισκογραφικής εταιρίας Arista Records, Κλάιβ Ντέιβις. Η Χιούστον κυκλοφόρησε συνολικά επτά στούντιο άλμπουμ και τρία σάουντρακ, τα οποία όλα έγιναν διαμαντένια, πλατινένια ή χρυσά.

    Η Χιούστον ήταν η μοναδική καλλιτέχνης που κατέκτησε την κορυφή του Billboard 100 επτά συνεχόμενες φορές με τα τραγούδια "Saving All My Love for You", "How Will I Know", "Greatest Love of All", "I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me)", "Didn't We Almost Have It All", "So Emotional" και "Where Do Broken Hearts Go". Το ντεμπούτο άλμπουμ της με τον τίτλο Whitney Houston που κυκλοφόρησε το 1985 έγινε το εμπορικότερο άλμπουμ από γυναίκα καλλιτέχνη τη χρονιά της κυκλοφορίας του. Το περιοδικό Rolling Stone το ονόμασε το καλύτερο άλμπουμ του 1986 και το κατέταξε στη 254η θέση στα λίστα του με τα 500 Σπουδαιότερα Άλμπουμ Όλων των Εποχών. Το δεύτερο άλμπουμ της με τίτλο Whitney (1987) έγινε το πρώτο άλμπουμ από γυναίκα καλλιτέχνη που έφτασε την 1η θέση την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του στο chart του Billboard 200. Η δημοτικότητά της σε δημοφιλή μουσικά charts καθώς και στο MTV[6] επηρέασαν αρκετές Αφροαμερικανίδες γυναίκες τραγουδίστριες να ακολουθήσουν τα βήματά της.

    Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έγινε στην ταινία Ο Σωματοφύλακας (The Bodyguard) το 1992. Το σάουντρακ της ταινίας κέρδισε το 1994 το Βραβείο Grammy Άλμπουμ της Χρονιάς. Το πρώτο single "I Will Always Love You" έγινε το εμπορικότερο single όλων των εποχών από γυναίκα καλλιτέχνη στη ιστορία της μουσικής. Με το σάουντρακ, η Χιούστον έγινε η πρώτη τραγουδίστρια που πούλησε πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα μέσα σε μια εβδομάδα. Το σάουντρακ καταλαμβάνει την 4η θέση στη λίστα με τα εμπορικότερα άλμπουμ όλων των εποχών. Η Χιούστον συνέχισε να πρωταγωνιστεί σε ταινίες και να συμμετέχει στα σάουντρακ, συμπεριλαμβανομένων των ταινιών Επί Τέλους, Πού Πήγαν οι Αντρες; (Waiting to Exhale, 1995) και Φτερωτός Έρωτας (The Preacher's Wife). Το σάουντρακ της ταινίας Φτερωτός Έρωτας έγινε το εμπορικότερο γκόσπελ άλμπουμ στην ιστορία. Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του τέταρτου στούντιο άλμπουμ της My Love Is Your Love (1998), ανανέωσε το συμβόλαιό της με την Arista Records. Κυκλοφόρησε το πέμπτο της στούντιο άλμπουμ Just Whitney το 2002 και το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ One Wish: The Holiday Album το 2003. Το 2009, η Χιούστον κυκλοφόρησε το έβδομο και τελευταίο άλμπουμ της I Look to You.

    Στις 11 Φεβρουαρίου 2012 ανακοινώθηκε ο ξαφνικός θάνατος της Χιούστον, σε ηλικία 48 ετών. Η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι πέθανε στην μπανιέρα της. Η Χιούστον είχε προλάβει να ολοκληρώσει τα γυρίσματα της ταινίας Sparkle, ριμέικ της ομότιτλης ταινίας του 1976.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ πειράζει που ούτε διαβάζω Αγία γραφή και ούτε ακούω γκόσπελ αλλά Μαργαρίτη και ζαγοραιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες