13/2/18

Τέτος Δημητριάδης

Ο γνωστός από τη δισκογραφία των Ελλήνων της Αμερικής, τραγουδιστής, κιθαρίστας, συνθέτης και στιχουργός Τέτος Δημητριάδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1897. Ήταν γόνος ιστορικής οικογένειας της Πόλης και αδελφός του γνωστού σκιτσογράφου Φωκίωνα (Φώκο) Δημητριάδη (1894-1977) αλλά και της τραγουδίστριας Τασίας Δημητριάδη. Στην Αμερική έφτασε το 1921 και την Άνοιξη του 1922 έκανε και τις πρώτες του ηχογραφήσεις για την Columbia και τη RCA Victor και θυγατρικών της και συνεχίζει μέχρι το 1927 να ηχογραφεί και για τις δυο εταιρείες. Μετά το 1927 ηχογραφεί αποκλειστικά για τη Victor. Μαζί με την αδελφή του Τασία κατέγραψαν σε δίσκους και διέσωσαν μεγάλο αριθμό από ελληνικά επιθεωρησιακά "σουξέ" και δεκάδες επιθεωρησιακά ντοκουμέντα. Σε πολλές από τις ηχογραφήσεις του (κυρίως τις ελαφρού ύφους) ο Τέτος Δημητριάδης συνοδευόταν είτε από την ορχήστρα του Nathaniel Shilkert, είτε από την ορχήστρα της Victor.  Ο Τέτος Δημητριάδης πραγματοποίησε ως υπεύθυνος του ελληνικού ρεπερτορίου της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας δίσκων RCA Victor αλλά και της θυγατρικής της Orthophonic μια σειρά ταξίδια στην Ελλάδα με σκοπό να ηχογραφήσει για τις ανάγκες τις αμερικανικής αγοράς δίσκων σημαντικούς Έλληνες τραγουδιστές που είχαν ήδη δημιουργήσει επιτυχίες στη δισκογραφία της Ελλάδας. Μέσα σ' αυτό το πρόγραμμα γνωστά πρόσωπα αποδέχτηκαν τις προτάσεις του Τέτου Δημητριάδη και αποτύπωσαν τη φωνή τους ή τα τραγούδια τους. Ανάμεσα σ' αυτούς ήταν ο Α. Κωστής, ο Αντώνης Νταλγκάς, ο Μήτσος Αραπάκης, η Ρόζα Εσκενάζυ, ο Πέτρος Κυριακός, ο Γεώργιος Καμβύσης, ο Κώστας Καρίπης, ο Κώστας Νούρος, ο Νικόλαος Μοσχονάς, ο συνθέτης Γεώργιος Καρράς, ο Πέτρος Επιτροπάκης και πολλοί άλλοι. Οι ηχογραφήσεις αυτές κυκλοφόρησαν στις Η.Π.Α. Από το 1931 και μετά, άρχισαν να έρχονται και στην Ελλάδα αντίτυπα αυτών των ηχογραφήσεων, όχι μέσα από την εμπορική διαδικασία αλλά από μετανάστες που επέστρεφαν ή ταξίδευαν στην Ελλάδα. Ανάμεσα σ' αυτούς τους δίσκους ήταν και δύο με τα τραγούδια "Στην Υπόγα", "Ήσουνα Ξυπόλητη" και "Γιάννης Χασικλής", "Κάηκε κι ένα Σχολείο".
Σύμφωνα με τον Αμερικανό μουσικολόγο Richard Κ. Spottswood, ο Δημητριάδης ηχογράφησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1927 στη Νέα Υόρκη και τη περίφημη «Μισιρλού» και όχι ο Νικ Ρουμπάνης, που το 1941 παρουσίασε ως δική του σύνθεση τη τζαζ εκδοχή του τραγουδιού. Στους δίσκους ο Τέτος Δημητριάδης εμφανίζεται με το όνομά του αλλά και με διάφορα ψευδώνυμα όπως "Κ. Κωστής", "Νώντας Σγουρός", "Τάκης Νικολάου" ή "Tendi". Αξίζει να αναφερθεί μια ακόμη όψη του πολύπλευρου ταλέντου του Τέτου Δημητριάδη: Η πρώτη Ελληνική ομιλούσα ταινία που γυρίστηκε στην Αμερική και έκανε πρεμιέρα στην Αθήνα το Μάη του 1930, ήταν «Η γροθιά του σακάτη» σε σκηνοθεσία και παραγωγή Τέτου Δημητριάδη και με πρωταγωνιστές τον ίδιο, το Νίκο Δενδραμή και τη Λένα Φούλη. Στα 1931 γυρίζει ακόμη μια ταινία με τίτλο «Αυτή είναι η ζωή» με τους: Ρίτα Καρμή, Άρη Λούκα, Γεράσιμο Κουρούκλη, Λόλα Παπαδοπούλου και Λάμπη Βασιλάκη. Μετά το Β΄ Π. Π. επικεντρώθηκε στην παραγωγή δίσκων γραμμοφώνου με δική του εταιρεία. Ο Τέτος Δημητριάδης ήταν παντρεμένος με την Βέρα Δημητριάδη. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς πέθανε.


Μισιρλού (Τέτος Δημητριάδης)

https://www.youtube.com/watch?v=LW6qGy3RtwY



Μες τον τεκέ της Μαριγώς
https://www.youtube.com/watch?v=OrLFvMxRTSg
Ηχογραφήθηκε στην Αμερική, το 1935. Ερμηνεύει ο Τάκης Νικολάου ψευδώνυμο του Τέτου Δημητριάδη. Συνθέτης ο Σπ. Περιστέρης, στίχοι Κ. Μακρής. Σε σχέση με το ίδιο τραγούδι που ηχογραφήθηκε στην Αθήνα, επίσης το 1935 δεν περιλαμβάνει την τρίτη και τελευταία στροφή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες