12/7/18

Βασίλης Χαπέσιης (1916-2003)

Ο Κύπριος ελάσσων λαϊκός ποιητής Βασίλης Χαπέσιης γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1916 στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας και 
απεβίωσε στις 11 Δεκεμβρίου 2003 στην προσφυγιά. Ήταν παιδί πολυμελούς οικογένειας και από μικρό παιδί ρίχτηκε στη βιοπάλη (πλανοδιοπώλης, εργάτης, μεταλλωρύχος, καφετζής, βοσκός, λαουτάρης και άλλα χειρονακτικά επαγγέλματα). Η πρώτη επαφή του με την κυπριακή ποίηση έγινε μέσω των ποιητικών φυλλάδων που αγόραζε ο πατέρας του. Ο λαϊκός ποιητής Βασίλης Χαπέσιης ήταν άνθρωπος με έντονη συναισθηματική φόρτιση, κι αυτό φαίνεται μέσα από τα ποιήματά του. Με θυμόσοφο διάθεση αλλά και έντονη κριτική ματιά, στηλίτευε με τα ποιήματά του την αδικία, εξυμνώντας παράλληλα την ανθρωπιά, την εργατικότητα και το φιλότιμο ενώ δεν παρέλειπε σε κάθε ευκαιρία να παρέμβει ποιητικά και με παρρησία, στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι φανερώνοντας παράλληλα και τις αριστερές πολιτικές του καταβολές όπως και τις κομματικές του προτιμήσεις. Ο Χαπέσιης - πρόσφυγας ο ίδιος- τραγούδησε με πόνο και μεράκι τον καημό των ξεριζωμένων αναθεματίζοντας  τους αίτιους της μεγάλης αυτής συμφοράς. Για πολλές δεκαετίες συμμετείχε ανελλιπώς σε μεγάλους ποιητικούς διαγωνισμούς, σε όλη την Κύπρο. 

Ελάτε να ψηφίσουμεν τον Γιώρκον Ιακώβου 
http://www.youtube.com/watch?v=hwslPk6o4p


Για τον Μακάριο
https://www.youtube.com/watch?v=QcTKUMELji0



1 σχόλιο:

  1. Γιώργιος Ιακώβου, Κύπριος πολιτικός που διετέλεσε δύο φορές υπουργός Εξωτερικών και ανθυποψήφιος του Γλαύκου Κληρήδη (Πρόεδρος από το το 1993 ως το 2003).

    Ο Γιώργος Ιακώβου γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου 1938 στην Περιστερονοπηγή Αμμοχώστου και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο τοπικό γυμνάσιο. Σπούδασε μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, στη βιομηχανική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Ακολούθως εργάστηκε για αρκετά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο και στην Βρετανία ως ανώτατο στέλεχος της Price Waterhouse και των Βρετανικών Σιδηροδρόμων. Το 1972 επέστρεψε στην Κύπρο αναλαμβάνοντας διευθυντής του Κέντρου Παραγωγικότητας Κύπρου.
    Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο ανέλαβε την διεύθυνση της νεοϊδρυθείσας Υπηρεσίας Μερίμνης και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, έργο της οποίας ήταν η ανακούφιση και αποκατάσταση των προσφύγων. Την περίοδο 1976 - 1979 διετέλεσε προϊστάμενος του τμήματος Αφρικής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες στη Γενεύη. Το 1993 διορίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Υποδοχής και Αποκατάστασης Αποδήμων και Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων.
    Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και είναι επίτιμος διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου.

    Πολιτική σταδιοδρομία

    Τον Ιανουάριο του 1979 διορίστηκε πρέσβης της Κύπρου στη Γερμανία, θέση από την οποία αποχώρησε τον Ιανουάριο του 1983 για να αναλάβει την γενική γραμματεία του Υπουργείου Εξωτερικών.[1] Στις 22 Σεπτεμβρίου 1983 ανέλαβε Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 1993.

    Στις Κυπριακές προεδρικές εκλογές 1998 υπήρξε προεδρικός υποψήφιος του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ αλλά ηττήθηκε από τον Γλαύκο Κληρίδη.
    Την 1η Μάρτιο 2003 ανέλαβε για άλλη μια φορά Υπουργός εξωτερικών μέχρι τις 12 Ιουνίου 2006.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες