15/1/20

Φώτης Δήμας (1933-2006)

Ο μουσικός και ερμηνευτής της ελαφράς μουσικής Φώτης Δήμας υπήρξε μια σπουδαία αλλά παραγνωρισμένη φωνή τού ελληνικού τραγουδιού. Κατάγονταν από οικογένεια με ναυτική παράδοση και οι δικοί του τον προόριζαν για καπετάνιο. Μετά την αποφοίτηση του από το Γυμνάσιο, πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις και σπούδασε στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών. Παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή τραγουδιού του καθηγητή Γιώργου Τζουανέα και παράλληλα σπούδασε κλασσικό τραγούδι. Άρχισε την καλλιτεχνική σταδιοδρομία του ως θεατρικός τραγουδιστής, στις επιθεωρήσεις της εποχής (1954). Ερμήνευσε πρώτος το «Αν σ' αρνηθώ αγάπη μου» και συμμετείχε με 4 κομμάτια στην «Οδό Ονείρων» τού Χατζηδάκι το 1962, αλλά και στον δίσκο «Η Αθήνα τραγουδά Χατζηδάκη» το 1965. Ανεπανάληπτη παραμένει η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού «Έρημος μεσ' στην ερημιά», του Σταύρου Κουγιουμτζή, το 1965, που ξανατραγούδησε -εμφανώς κατώτερα- ο Γιώργος Νταλάρας στον δίσκο «Όταν ανθίζουν πασχαλιές» το 1971. Συνεργάστηκε με την Ελαφρά Ορχήστρα του «Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας», καθώς και με όλους σχεδόν τους συνθέτες του ελαφρού τραγουδιού. Τη δεκαετία του 1950 ερμήνευσε τα έργα «Εύθυμη χήρα» και «Λάργκο». Ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο 78 στροφών το 1954, το τραγούδι του Γιώργου Μουζάκη «Για σένα παίζουν τα βιολιά». Το 1960 σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο κέντρο «Σαν Ρέμο» και το Φθινόπωρο του 1964 εμφανίστηκε στο κοσμικό κέντρο «Παλιά Αθήνα» στην Πλάκα. Η κυρίως δισκογραφία του είναι σε δίσκους των 45 στροφών και ερμήνευσε τραγούδια που έγιναν επιτυχίες όπως τα «Η τελευταία μου αγάπη είσαι συ» των Ζακ Ιακωβίδη-Πιπίτσας Οικονόμου, που ήταν η πρώτη δισκογραφική επιτυχία του, «Αν σ' αρνηθώ αγάπη μου», η πρώτη εκτέλεση του οποίου είναι από τη φωνή του Δήμα, σε στίχους της Δανάης. Έπαιξε η ορχήστρα του Αλέκου Γεωργιάδη, ενώ στο πιάνο ήταν η Μαρία Γεωργιάδου. «Έχω μόνο μια καρδιά», σε στίχους του Μίμη Πλέσσα, κ.ά. Το 1964 τραγούδησε στον πρώτο δίσκο της εταιρείας «Lyra», που περιλάμβανε δύο τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού, σε στίχους του Νίκου Φώσκολου τα  «Κραυγή», «Χωρίσαμε, χωρίσαμε». Ερμήνευσε ακόμη τραγούδια και εμφανίστηκε και σε κινηματογραφικές ταινίες ενώ συμμετείχε και στο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού της  Θεσσαλονίκης του 1962 και του 1963 αλλά και στην «1η Ολυμπιάδα» τραγουδιού που διοργάνωσε ως καλλιτεχνικός διευθυντής ο Γιώργος Οικονομίδης στο Παναθηναϊκό Στάδιο  στις 26 Ιουλίου 1968.


Ο Δήμας είναι ο τραγουδιστής που ερμήνευσε το «21η Απριλίου 1967» σε μουσική Γιώργου Κατσαρού και στίχους Γιώργου Οικονομίδη, τον ύμνο του καθεστώτος της 21ης Απριλίου αλλά και «Το νέον Σύνταγμα της 29ης Σεπτεμβρίου 1968», σε μουσική Γιάννη Καστρινού και στίχους του Γιώργου Οικονομίδη. Η επιλογή του αυτή στάθηκε απολύτως καταστροφική για την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία, καθώς μετά την πτώση του καθεστώτος της 21ης Απριλίου στοχοποιήθηκε και απομονώθηκε εξ αιτίας των πολιτικών του επιλογών και πεποιθήσεων. Πέθανε το 2007 στην Αθήνα.

Η ταβέρνα ("Οι μοιραίοι" του Κώστα Βάρναλη)
https://www.youtube.com/watch?v=BRwJFzPuqaQ
Το γνωστό μας κοινωνικό άσμα του Ποιητή Κώστα Βαρναλη εδώ ερμηνευμένο πιο "ελαφρα" με τη μουσική του Νίκου Μαμαγκάκη και την ερμηνεία του Φώτη Δήμα

Δεν θα φύγεις αγάπη μου (1959) Ζακ Ιακωβίδη- Φώτη Δήμα https://www.youtube.com/watch?v=BmPJgJRLGkc


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες