15/2/20

Ιωάννης Σακελλαρίδης (1853- 1938)

Ο μουσικοδιδάσκαλος, μεταρρυθμιστής της βυζαντινής μουσικής, ιεροψάλτης, φιλόλογος και μελουργός Ιωάννης Θ. Σακελλαρίδη γεννήθηκε το 1853 στο Λιτόχωρο της Πιερίας. Τελείωσε το «ελληνικό» και το «αλ­­ληλοδιδακτικό ή δημοτικό» σχολείο, παίρνοντας τα πρώτα μαθήματα βυζαντινής μουσικής από τον πατέρα του, τον παπά Θεοφάνη Οικονόμου (1825-1911) που ήταν ιερέας. Η σύζυγός του καταγόταν από την Ύδρα και απέκτησαν μαζί τέσσερα παιδιά: Τον Θεόφραστο (διαπρεπή συνθέτη και μαέστρο), τον Αριστόξενο (βαρύτονο), την Αντι­γόνη (πέθανε 16 ετών) και τον Ευθύφρονα (πέθανε 4 ετών). Ο ίδιος απεβίωσε το 1938 στην Αθήνα
Η συνολική συνεισφορά και τελική αποτίμηση του έργου του Ι.Θ. Σακελλαρίδη είναι τεράστια τόσο στο θέμα της εξέλιξης της σύγχρονη ελληνορθόδοξη εκκλησιαστική μουσική και φυσικά της συνθετικής του παραγωγής όσο και στη διάσωση και τη μελέτη δημοτικού τραγουδιού. 

"Δεύτε λάβετε φως", Ιωάννης Θ. Σακελλαρίδης
https://www.youtube.com/watch?v=K-IbCamkHHY


Ιωάννης Σακελλαρίδης -Εσείς πουλιά του κάμπου
https://www.youtube.com/watch?v=2hsloiDOhY8
Ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ακούγεται ο Ι. Σακελλαρίδης να τραγουδά το δημοτικό "Εσείς πουλιά του κάμπου" συνοδείᾳ πιάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες