6/8/22

Οι 7 πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του αρχαίου ελληνικού κόσμου

 Οι 7 πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του αρχαίου ελληνικού κόσμου


Ιππίας 
(547-490 π.Χ.)
Γιος του Πεισίστρατου τον οποίο και διαδέχθηκε μαζί με τον αδελφό του Ίππαρχο το 527 π.Χ. Το 510 ο Ιππίας με την οικογένειά του εξορίστηκανκαι η δημοκρατία αποκαταστάθηκε, αλλά ο τύραννος προσπάθησε να επανέλθει στην εξουσία της Αθήνας προσεταιριζόμενος τους Σπαρτιάτες. Το σχέδιό του δεν ευοδώθηκε από την Πελοποννησιακή Συμμαχία και ο Ιππίας έφυγε άπραγος για την Περσία, όπου παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στον βασιλιά Δαρείο ώστε να τον αποκαταστήσει στην εξουσία των Αθηνών. Συμμετείχε ως σύμβουλος των Περσών και στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ..

Στρατηγός Παυσανίας (510-470 π.Χ.)
Σπαρτιάτης στρατηγός, αρχηγός του συνασπισμένου ελληνικού στρατού στη μάχη των Πλαταιών (479 π.Χ.). Ο Παυσανίας κατηγορήθηκε αργότερα για συνομωσία με τους Πέρσες και ανακλήθηκε στην Σπάρτη (478 π.Χ.).

Κλέων (;-422 π.Χ.)
Αθηναίος στρατηγός κατά τον Περσικό Πόλεμο. Οι σύγχρονοί του Θουκυδίδης και Αριστοφάνης τον αναπαριστούν ως πολεμοκάπηλο δημαγωγό.

Αλκιβιάδης (450-404 π.Χ.)
Εξέχων Αθηναίος πολιτικός, ρήτορας και στρατηγός, τελευταίο μέλος της αριστοκρατικής οικογένειας των ΑλκμεωνιδώνΟ Αλκιβιάδης ήταν υπεύθυνος για τη Σικελικη Εκστρατεία (415-413 π.Χ.) μα και την αποτυχία τους. Κύριος λόγος της αποτυχίας ήταν η προδοσία του Αλκιβιάδη, ο οποίος έπεισε τους Σπαρτιάτες να στείλουν τον Γύλιππο να ηγηθεί των Συρακουσίων.

Κλέαρχος (περ.450.-401 π.Χ.) 
 Σπαρτιάτης, σπουδαίος στρατηγός, πρόξενος, αρμοστής πολλών πόλεων που έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. Δημιουργός και αρχηγός της εκστρατείας των Μυρίων. Μετά το θάνατο του Κύρου ο Κλέαρχος ανέλαβε να οδηγήσει πίσω στην Ελλάδα όλη την εκστρατευτική δύναμη. 

Παυσανίας ἐκ τῆς Ὀρεστίδος (- 336 π.Χ.) 
Μέλος της βασιλικής σωματοφυλακής του Φιλίππου Β΄ και δολοφόνος του μεγάλου Μακεδόνα Βασιλιά πιθανόν με την υποκίνηση της γυναίκας του Φιλίππου Ολυμπιάδας ή ακόμα και του γιου του Αλέξανδρου

Ολυμπιάδα (373-316 π.Χ.)
Πριγκίπισσα των Μολοσσών, κόρη του Βασιλιά Νεοπτολέμου B', νόμιμη σύζυγος του Βασιλιά των Μακεδόνων Φιλίππου Β´ και μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του οποίου ασκούσε τεράστια επιρρόη.


Στον άτυπο αυτό κατάλογο θα μπορούσαν ασφαλώς να προστεθούν και πολλά άλλα ονόματα όπως ο Βασιλιάς της Σπάρτης Λεωτυχίδης, ο Καλλίας του Ιππόνικου, ο Λουκιανός κ.ά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες