12/8/22

Τα 8 πιο αινιγματικά πρόσωπα της Ελληνικής και Ξένης Μυθολογίας

 Τα πιο αινιγματικά πρόσωπα της ελληνικής, ιουδαϊκής, περσικής, βαβυλωνιακής και ρωμαϊκής μυθολογίας


Λίλιθ
Σύμφωνα με εβραϊκά κείμενα (Ταλμούδ και Μιδράς) εμφανίζεται σαν νυχτερινός δαίμονας ενώ σε κάποια απόκρυφα κείμενα της καθολικής εκκλησίας, σαν η πρωτόπλαστη γυναίκα που φτιάχτηκε όπως ο Αδάμ από χώμα -άρα και ίση με αυτόν-. 
(πρβ. Εύα) 

Δευκαλίων
Στην ελληνική μυθολογίαείναι ο σύζυγος της Πύρρας. Ήταν οι μόνοι καλοί άνθρωποι που επέζησαν από τον Κατακλυσμό και αναδημιούργησαν την ανθρωπότητα. 
(πρβ. Νώε) 

Γκιλγκαμές
Ο μεγάλος βασιλιά της Ουρούκ. Στο ομώνυμο Έπος ο Γκιλγκαμές θα αναμετρηθεί με τον ημιάγριο Ενκίντου, με τον οποίο στην συνέχεια θα συνάψει πραγματικούς δεσμούς φιλίας αναλαμβανοντας έπειτα διάφορους ριψοκινδυνες αποστολές. 
(πρβ. Ηρακλή) 

Μίθρας
Περσική Θεότης που κατά τον 2ο και 3ο μ.Χ. αιώνα, η λάτρες του αποτελούσε το αντίπαλο δέος του Χριστιανισμού. 

Βελλερεφόντης
Στην αρχαία ελληνική μυθολογία ήταν μεγάλος ήρωας, "ο μέγιστος ήρωας και δολοφόνος τεράτων όπως ο Κάδμος και ο Περσέας πριν από την εποχή του Ηρακλή".

Λαέρτης
Ομηρικός ήρωας και βασιλιάς της Ιθάκης. Σύμφωνα με ορισμένες παραδόσεις ο Λαέρτης δεν ήταν ο πραγματικός πατέρας του Οδυσσέα καθώς η Αντίκλεια πριν από το γάμο της με το Λαέρτη βιάσθηκε από τον Σίσυφο. Οι πληροφορίες για τον Λαέρτη είναι ελάχιστες. 

Η Ωραία Ελένη
 Το πλέον διλημματικό πρόσωπο στην ελληνική μυθολογία. Αθώα ή ένοχη; 
(βλπ. Ελένης Εγκώμιον" Γοργία) 

Αινείας
Στην ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία ήταν γιος του Αγχίση και της θεάς Αφροδίτης. Μετά την άλωση και τη λεηλασία της Τροίας, ο Αινείας θα 
 μεταφέρει στους ώμους του τον γέρο και ανήμπορο πατέρα του έξω από την πόλη. Οι Αχαιοί, θαυμάζοντας την πράξη του αυτή, του επέτρεψαν να πάρει ελεύθερα και ό,τι άλλο ήθελε από το σπίτι τους. Αλλά εκείνος και πάλι δεν προτίμησε τίποτα άλλο από τα ιερά ξόανα των θεών και τα οικογενειακά κειμήλια. Στο σημείο αυτό συνεχίζει η μεταγενέστερη και ρωμαϊκή παράδοση. 
(βλπ. Αινειάδα του Βιργιλίου) 


1 σχόλιο:

  1. Η Μυθολογία είναι διακριτός επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με τη μελέτη των μύθων, δηλαδή των ιστοριών που ένας ιδιαίτερος πολιτισμός θεωρεί αληθινές και χαρακτηρίζουν ένα ιδιαίτερο θρησκευτικό ή πίστη. Γεγονότα που ανήκουν στον χώρο της μυθολογίας συχνά βασίζονται σε ιστορικά γεγονότα και υπό συγκεκριμένες περιστάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο των ιστορικών πηγών.

    Οι μύθοι είναι γενικά ιστορίες βασισμένες στην παράδοση και το θρύλο, προορισμένες αρχικά να ερμηνεύσουν το πώς ξεκίνησε η δημιουργία σε κοσμικό και τοπικό επίπεδο με μύθους της δημιουργίας ή ιδρυτικούς μύθους.

    Οι μύθοι ερμηνεύουν, επίσης, φυσικά φαινόμενα, ανεξήγητα πολιτισμικά κενά και ό,τι άλλο δεν μπορεί να ερμηνευθεί ορθολογικά. Στους περισσότερους εμπλέκεται μια υπερφυσική δύναμη ή θεότητα και συνήθως οι μυθολογικές αυτες μορφές τις περισσότερες φορές συνδέονται με κάποιες θρησκείες.

    Μυθολογικά Αρχέτυπα: Πολιτισμικός ήρωας, Μητέρα γη, Πρώτος άνθρωπος, Σεληνιακή θεότητα, Ψυχοπομπός, Πατέρας-Ουρανός, Ηλιακή θεότητα, Κατεργάρης Κάτω κόσμος, Κατακλυσμός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες