19/8/22

Πολύβιος Νικολάου

ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύπριος ποιητής από την Αμμόχωστο

Γεννήθηκε στην 17 Νοεμβρίου 1941 και και στα 16 του χρόνια φυλακίστηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες στις Κεντρικές Φυλακές λόγω της συμμετοχής του στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ. Το 1960 τελείωσε το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1965). Από το 1968 μέχρι το 1979 εργάστηκε σαν συντάκτης κι ανώτερος συντάκτης στο Τμήμα Ειδήσεων του ΡΙΚ. Ακολούθως ορίστηκε πολιτικός σύμβουλος του τότε προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού. Το 1980 παραιτήθηκε από τη θέση αυτή και το 1981 διορίστηκε διευθυντής της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Επαναπροσέγγισης του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Σ’ αυτή τη θέση υπηρέτησε μέχρι την αφυπηρέτησή του. 

Το πρώτο του βιβλίο ποίησης "Προδιαγραφή για τους Νέους Ποιητές από την Αμμόχωστο" (Λευκωσία, 1976), τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης και το βραβείο ποίησης. Στη συνέχεια εξέδωσε άλλα 4 ποιητικά βιβλία: "Ισκανταρνάμα" (Λευκωσία, 1982), "Η Μαραζωμένη" (Λευκωσία, 1982), "Μακρόνησος" (Λευκωσία, 1987) και" Τα Ποιήματα του Φεβράρη" (Λευκωσία, 1988). Επίσης το 1988 εξέδωσε το θεατρικό έργο Ένας Άγγελος στη Γειτονιά μας που έχει τη μορφή αρχαϊκού δράματος.

Αστρελένα
https://www.youtube.com/watch?v=4ZhyNnvCDxs
Ποίηση: Πολύβιος Νικολάου
Μελοποίηση: Γιώργος Θεοφάνους
Απόδοση: Αντώνης Ρέμος



*Για αποφυγή συγχύσεως:

Ο Κύπριος πεζογράφος Πολύβιος Νικολάου γεννήθηκε στη Γερμασόγεια (Λεμεσό) και είναι γνωστός με το φιλολογικό ψευδώνυμο ΖΗΤΑ ΣΙΓΜΑ-ΡΩ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες