5/12/23

Κώστας Καραγιάννης & Αντώνης Καρατζόπουλος

Ο
Κώστας Καραγιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932.
 Το 1951 μετακόμισε στη Λυών της Γαλλία, όπου σπούδασε υφαντουργός, για να μπορέσει να ακολουθήσει την οικογενειακή του επιχείρηση. Γυρνώντας στην Ελλάδα πήγε στρατό και στη συνέχεια εργάστηκε για ένα διάστημα στην «Πειραϊκή-Πατραϊκή». Παράλληλα ασχολήθηκε και με την μετάφραση αστυνομικών μυθιστορημάτων. Το 1957 επέστρεψε και πάλι στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι, όπου σπούδασε σκηνοθεσία, ενώ παράλληλα διατηρούσε τη θέση του καλλιτεχνικού ανταποκριτή για την εφ. Αθηναϊκή. Η αγάπη του για τον κινηματόγραφο τον οδήγησε να πιάσει δουλειά ως βοηθός γενικών καθηκόντων σε 4 ταινίες του Γάλλου σκηνοθέτη Κλοντ Μπερνάρ Ομπέρ. Το 1959 επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα. Έχοντας πια εμπειρία στον κινηματογράφο αποφάσισε να ξεκινήσει την παραγωγή της πρώτης του ταινίας. Η πρώτη ταινία που σκηνοθετεί όμως για τη Φίνος Φιλμ το 1961 σημειώνει εισπρακτική αποτυχία, με αποτέλεσμα ο Φιλοποίμην Φίνος να διακόψει τη συνεργασία. Ωστόσο, ο Καραγιάννης δεν αποκαρδιώνεται και συνενίζει να εργάζεται ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Τόσο ο Καραγιάννης όσο και ο έτερος της ιστορίας ο Αντώνης Καρατζόπουλος, είχαν ήδη δημιουργήσει εταιρείες παραγωγής και είχαν γυρίσει κάποιες ταινίες, ώσπου η συνάντησή τους οδήγησε στη συγχώνευση των εταιρειών τους και τη δημιουργία της Καραγιάννης-Καρατζόπουλος με σκοπό να αποτελέσει το αντίπαλο δέος της Φίνος Φιλμ.

Στον πατέρα του Αντώνη Καρατζόπουλου, άνηκε ο κινηματόγραφος «Μπομπονιέρα» στην Κηφισιά και εξαιτίας της δουλειάς του γνώριζε καλά τον Ούγγρο κινηματογραφιστή Ζοζέφ Χεπ, ο οποίος ζούσε στην Ελλάδα και εργαζόταν τα πρώτα χρόνια στον Φίνο. Όταν κάποια στιγμή αποφάσισε να φτιάξει το δικό του εργαστήριο, προσέλαβε σαν υπάλληλό του τον Αντώνη Καρατζόπουλο και σύντομα ξεκίνησε να εργάζεται ο ίδιος ως οπερατέρ και διευθυντής φωτογραφίας. Το 1957 πήρε τη μεγάλη απόφαση μαζί με τον αδερφό του και τον πατέρα του να ιδρύσουν την εταιρεία Ι. Καρατζοπουλος και να ξεκινήσουν την παραγωγή ελληνικών ταινιών. 

Η πρώτη ταινία που προήλθε από την -τότε ανεπίσημη- συνεργασία των Καραγιάννη και Καρατζόπουλου ήταν η ταινία του 1964 "Ο παράς και ο φουκαράς". Τελικά το 1966 οι δύο εταιρείες συγχονεύτηκαν και ιδρύεται από τον Κώστα Καραγιάννη, τον Αντώνη Καρατζόπουλο και τον αδερφό του πρώτου, Ντόντο (Θόδωρο) Καραγιάννη η κινηματογραφική εταιρεία Καραγιάννης-Καρατζόπουλος ΑΕ, η οποία δημιουργεί συνολικά 118 ταινίες, από τις οποίες ο Καραγιάννης σκηνοθέτησε 101 ταινίες. Η εταιρεία παρήγαγε ήδη μέσα στην πρώτη σεζόν εννέα ταινίες, ενώ αγόρασε και ποσοστό διανομής από την ταινία Οι ένοχοι του Κώστα Ασημακόπουλου, προωθώντας έτσι μια δεκάδα ταινιών εντός του πρώτου χρόνου λειτουργίας της. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ανελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ταινιών στην Ελλάδα. Η εταιρεία συνεργάστηκε με μερικούς από τους μεγαλύτερους σταρ της εποχής: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Κώστας Βουτσάς, Μάρω Κοντού, Τζένη Καρέζη, Ρένα Βλαχοπούλου, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Νίκος Ρίζος, Θανάσης Βέγγος και άλλοι. Η ταινία με τα περισσότερα εισιτήρια ήταν "Το πιο λαμπρό αστέρι" (1967-68) με 652.661 ενώ η ταινία με τα λιγότερα εισιτήρια ήταν η "Κρουαζιέρα του τρόμου" (1977-78) με μόλις 1.380.

Η εταιρεία πέρα από την παραγωγή ή συμπαραγωγή ταινιών, που συνεχίζεται ως τις μέρες μας, αγόρασε κατά καιρούς τα δικαιώματα ταινιών άλλων παραγωγών. Στο πλαίσιο αυτό απέκτησε το 1997 τα δικαιώματα των ταινιών του σκηνοθέτη Τζέιμς Πάρις, ενώ το 2000 αγόρασε τις ταινίες της εταιρείας παραγωγής Δαμασκηνός - Μιχαηλίδης.

Κατερίνα
https://www.youtube.com/watch?v=-n6HLFq9aaM
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος 
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Εκτέλεση: Αλίκη Βουγιουκλάκη 
Από την ταινία "Το πιο λαμπρό αστέρι" (1967)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες