30/6/24

Οι 7+1 πιο υπερεκτιμημένοι Έλληνες συγγραφείς

Οι 7+1 πιο υπερεκτιμημένοι Έλληνες συγγραφείς


ΡΕΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ & ΛΙΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 

Αμφότεροι προσπάθησαν στα πρώτα τους βήματα με τρόπο εντελώς ανέντιμο και ηθικά απαράδεκτο να αποκτήσουν φήμη σπιλώνοντας το όνομά του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη. Η μία εκμεταλλευόμενη προσωπικές εκμυστηρεύεσεις της γυναίκας του και ο άλλος για λόγους ζήλιας προσπάθησε να μειώσει το σύνολο του έργο του. Αυτό όμως που τελικά κατάφεραν είναι να αποδείξουν της ασημαντότητά τους μπροστά του διότι ουδείς σήμερα θυμάται έστω ένα έργο τους έστω ένα χαρακτήρα από τα βιβλία τους ή ακόμη και μια μόνο φράση τους και ο μεν Αποστολίδης κατάλαβε νωρίς ότι "δεν το έχει" με τη μυθοπλασία βιβλίων και το έριξε στην κριτική, η δε Ζωγράφου στο φεμινισμό και τον κομμουνισμό. 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ 

Ο Σικελιανός υμνήθηκε όσο κανείς άλλος από τους συγχρόνους του όσο και από τους φιλολόγους. Ο χρόνος -ο οποίος είναι και μόνος αληθινός κριτής για τα έργα κάποιου-, τον κατατάσσει ανάμεσα στους σημαντικούς ποιητές αλλά όχι στους κορυφαίους. 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Βιοποριζόταν σχεδόν αποκλειστικά από το συγγραφικό του έργο (μυθιστορήματανουβέλεςδιηγήματα, θεατρικά έργα και ποίηση). Η πολιτική του όμως τοποθέτηση - στράτευση και η τεράστια ποσότητα του έργου του λειτούργησαν εν τέλει εις βάρος της ποιότητας του έργου του. 

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ & ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ 

Αμφοτέρων το έργο τους αρχικά αγνοήθηκε και μερικές φορές χλευάστηκε από τους ομότεχνούς τους και τους κριτικούς αλλά στην συνέχεια και ιδίως μετά το θάνατό τους τα πράγματα άλλαξα υπέρ τους. Η αλήθεια όμως είναι κάπου στη μέση, δικαίως οι δύο θεωρούνται πρωτοπόροι του υπέρρεαλισμού στην Ελλάδα αλλά το κίνημά τους δεν απέκτησε σοβαρούς συνεχιστές ενώ και οι ίδιοι παραβιάζοντας τις ίδιες τις αρχές του, προσπάθησαν να εξηγήσουν το έργο τους. 

ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ & ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ 

Πολιτική στράτευση και θεωρία. Δύο διανοούμενοι της Αριστεράς με πολλά κοινά χαρακτηριστικά (ξεκίνησαν από το ΚΚ αλλά στο τέλος "αυτονομήθηκαν" αναπτύσσοντας ο καθένας τις δικές του απόψεις και θέσεις). Το έργο τους απασχόλησε τη γαλλική κοινωνία πάρα την ελληνική και μάλιστα ο δεύτερος επέκρινε τον πρώτο.


Γιγάντιες σκέψεις
Ποίηση: Άγγελος Σικελιανός
Μελοποίηση: Μίκης Θεοδωράκης
Απόδοση: Αντώνης Καλογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες