6/5/13

Μάρθα Φριντζήλα

Μάρθα, η τραγουδίστρια, η ηθοποιός, η σκηνοθέτης, η καθηγήτρια στο Εθνικό

Η Μάρθα γεννήθηκε στην Ελευσίνα
στις 7 Απριλίου 1972

 Η καλλιτεχνική της πορεία πραγματικά αξιοζήλευτη Εχει συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες: Αλεξίου, Αρβανιτάκη, Τσανακλίδου, Φαραντούρη, Νίκο Ξυδάκη, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Λένα Πλάτωνος, Mode Plagal, Φοίβο Δεληβοριά, Χαΐνηδες, Μιχάλη Γρηγορίου.

 Είδος: Λαϊκά, έντεχνο, παραδοσιακά




Η Ταμπακιέρα 
https://www.youtube.com/watch?v=2oi_iMuddJY
Στίχοι: Μίμης Τραϊφόρος & Γιώργος Γιαννακόπουλος.
Μουσική: Ιωσήφ Ριτσιάρδης
Πρώτη Εκτέλεση: Σοφία Βέμπο
Εκτέλεση: Μάρθα Φριτζήλα



Η Αντρονίκη
http://www.youtube.com/watch?v=sXQDu9RnShE
Παραδοσιακό Κύπρου
Πρώτη Εκτέλεση: Μιχάλης Ττερλικκάς
Εκτέλεση: Μάρθα Φριντζήλα



1 σχόλιο:

  1. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην αγαπημένη της Ελευσίνα, μία από τις τέσσερις κόρες ενός επιπλοποιού που κατάγεται από τη Μονεμβασιά και μιας μητέρας με ρίζες στην Κόνιτσα, που τη χάσανε νωρίς. Σπούδασε θέατρο στη σχολή Βεάκη και κλασικό τραγούδι με διάφορους δασκάλους. Τώρα ζει σε μια παλιά δίπατη μονοκατοικία στο Παγκράτι με τον σύζυγο και συνεργάτη της Βασίλη Μαντζούκη.Στο τραγούδι είναι χρόνια. «Εκανα πολλή νύχτα. Ζούσα από το τραγούδι. Τη σχολή τραγουδώντας την πλήρωνα». Στο ευρύ κοινό όμως έγινε γνωστή από τη συνεργασία της με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, σε πλήθος συναυλίες αλλά και σε δίσκους (Λαϊκεδέλικα, Διάφανος κ.ά.). Εχει μετάσχει και σε δίσκους άλλων βέβαια (πιο πρόσφατο «Τραγούδια για ουσίες» με Νταλάρα), ενώ και με τον άντρα της έβγαλαν τον δίσκο «Baumstrasse» κι ετοιμάζουν τώρα ένα live του «Kubara project».Ποικίλες ήταν και οι συνεργασίες της στο θέατρο, με επίκεντρο τα τελευταία χρόνια τη δουλειά με την ομάδα της στον Κρατήρα. Φέτος όμως συνέβη η θεατρική της «ανάδυση», με τις παραστάσεις εκτός Κρατήρα συν το γεγονός ότι σκηνοθετεί στο Εθνικό.
    — Από Μαρία Φαραντούρη ώς Θανάση Παπακωνσταντίνου στο τραγούδι κι από Λυδία Κονιόρδου ώς τα παιδιά της ομάδας στο θέατρο, ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής για σας;
    — Η αναζήτηση, η έρευνα. Οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα στο τραγούδι δεν κάνουν δυο επιτυχίες κι από κει και πέρα επαναλαμβάνουν τον εαυτό τους. Γι’ αυτό και δεν με εμπόδισαν να τραγουδήσω αυτά που αγαπώ –από Κουρτ Βάιλ ώς Δημήτρη Λάγιο κι από Χατζιδάκι ώς το παραδοσιακό. Στο θέατρο πάλι, Κονιόρδου, Χατζάκης, Κεχαγιόγλου, η ομάδα, ενδιαφέρονται και για το τι είναι θέατρο, όχι μόνο για πώς θα παιχτεί καλά η Ηλέκτρα ή ο Αίας. Αυτοί, κι αρκετοί ακόμα –Χατζόπουλος, Κακάλας, Μαρμαρινός, Καραζήσης κ.ά.– δεν δίνουν στη δουλειά τους μια σίγουρη στρογγυλοκαθισμένη απάντηση. Οτι «εγώ έτσι κάνω», «έχω στίγμα», ας πούμε. Αλλά είναι ρωγμικοί, βλέπεις την αγωνία για τη σχέση κοινού με τον ηθοποιό, τι είναι ο ηθοποιός, όλο αυτό το πεδίο. Ετσι κινούμαι κι εγώ.
    26/4/2008 "Καθημερινή"

    Ερωτηματολόγιο Proust…Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;
    -Ο Samuel Beckett, ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Luis Cernuda, o Miguel de Unamuno, o Elias Kanetti, o Reiner Maria Rilke, η Virginia Wolf, ο William Shakespear, o Jorge Luis Borges, o Fiodor Dostoyefski, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, o Aleksandr Solzhenitsyn, o Franz Kafka, o Albert Camus, ο Anton Chekov, o Bertold Brecht, ο Θουκυδίδης, ο Fernando Pessoa, o Georg Büchner, o Thomas Bernhard, o Paul Celan, o Όμηρος, o Stefan Zweig και πολλοί άλλοι.

    Ποιος είναι ο αγαπημένος σας φανταστικός ήρωας;
    -Ο Hulk

    Πηγή marthaf.eu

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες