8/7/13

ΤΕΡΜΙΤΕΣ 1980--1988


Μέλη:
Παύλο Κικριλής (ακουστική κιθάρα)
Δημήτρη Βασαλάκη (ηλεκτρικό μπάσσο)
Αντώνη Μιτζέλο (σόλο κιθάρα)
Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (φωνή, κιθάρα)

Η αρχική ονομασία τους ήταν P.L.J band ( Paul=Παύλος Κικριλής, Larry=Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Jimmy=Δημήτρης Βασαλάκης)
Η πρώτη δισκογραφική τους εμφάνιση γίνεται το 1978 με ένα δίσκο extended play 45’ στροφών, αγγλικό στίχο και με τίτλο "GASPAR". Δυο χρόνια μετά, το συγκρότημα φεύγει για το Παρίσι όπου επί ενάμιση χρόνο εμφανίζεται σε γαλλικά clubs. To 1982  κυκλοφορεί το πρώτο lp του συγκροτήματος με τίτλο "ARMAGEDDON" και στίχο βασισμένο σε κείμενα της Αποκάλυψης του Ιωάννη. Ο δίσκος αυτός αποτελεί σήμερα χαρακτηριστικό δείγμα της ελληνικής progressive σκηνής. Ο δίσκος αρχικά πούλησε ελάχιστα κομμάτια (γύρω στα 400).Το 1983, έπειτα από την αποτυχία αυτή του πρώτου τους δίσκου, το συγκρότημα αποφασίζει να στραφεί στον Ελληνικό στίχο. Μαζί με τη γλώσσα των στίχων αλλάζει και το όνομα του συγκροτήματος το οποίο καλείται πλέον Τερμίτες. Ακολουθούν οι δίσκοι: "ΑΜΑΡΤΩΛΗ  ΜΑΡΙΑ" (1985) με τη συμμέτοχη του Γιώργου Νταλάρα στο τραγούδι «Σκόνη», "ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ  ΤΡΑΙΝΑ" (1986) με τη συμμετοχή της Φλέρυς Νταντωνάκη, και "ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΚΟΝΣΕΡΤΟ" (1987), από την ιστορική συναυλία στο Λυκαβηττό, στην οποία συμμετείχαν ο Γιώργος Νταλάρας, οι Αδερφοί Κατσιμίχα, η Φλέρυ Νταντωνάκη, ο Αντώνης Βαρδής, ο Σάκης Μπουλάς, ο Γιάννης Γιοκαρίνης και η Σοφία Βόσσου. Ο κύκλος των Τερμιτών κλείνει με το δίσκο "ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΒΡΟΧΗ" (1988), από τον οποίο ιδιαίτερη αίσθηση έκανε το τραγούδι «Πόσο σε θέλω».


Τερμίτες -Η πόλη κοιμάται (1983)
http://www.youtube.com/watch?v=B24ibxDfmRw
Στίχοι: Μιχάλης Μαρματάκης
Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας


Τερμίτες -Πάρε με απο ΄δώ (Βασίλισσα της σιωπής) (1988) 
http://www.youtube.com/watch?v=njZI3ADN_PE
Στίχοι: Χάρης Καφετζόπουλος
Μουσική: Αντώνης Μιτζέλος
 

2 σχόλια:

 1. Οι Τερμίτες δημιουργήθηκαν το 1980 από τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Παύλο Κικριλή Δημήτρη Βασαλάκη και Αντώνη Μιτζέλοκαθώς και τον Τόλη Σκαματζούρα στα τύμπανα. Η αρχική ονομασία τους ήταν P.L.J. Band. Ο πρώτος τους δίσκος κυκλοφόρησε το 1982 με τον τίτλο "Armageddon" και περιείχε 9 κομμάτια σε αγγλικό στίχο ή Instrumental. Ο δίσκος αρχικά πούλησε ελάχιστα κομμάτια (γύρω στα 400).

  Το 1983, έπειτα από την αποτυχία αυτή του πρώτου τους δίσκου, το συγκρότημα αποφασίζει να στραφεί στον Ελληνικό στίχο. Μαζί με τη γλώσσα των στίχων αλλάζει και το όνομα του συγκροτήματος το οποίο καλείται πλέον Τερμίτες. Στο συγκρότημα προστίθεται ο Φίλιππος Σπυρόπουλος στα ντραμς. Τους στίχους σε αρκετά κομμάτια γράφει ο Μιχάλης Μαρματάκης. Κυκλοφορεί ο ομώνυμος δίσκος (Τερμίτες).

  Το 1984 κυκλοφορεί ο δίσκος "Αμαρτωλή Μαρία" με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα.

  Το 1986 κυκλοφορεί ο δίσκος "Τσιμεντένια τραίνα". Από το συγκρότημα έχει αποχωρήσει ο Δημήτρης Βασαλάκης και πλέον ο Παύλος Κικριλής γίνεται ο μπασίστας του συγκροτήματος.

  Παράλληλα γίνεται μια συναυλία στο Λυκαβηττό. Συμμετέχει ο Γιώργος Νταλάρας, ο Σάκης Μπουλάς και ο Αντώνης Βαρδής. Το κομμάτι "Πόσο σε θέλω" βγαίνει ουσιαστικά εκείνη τη στιγμή πάνω στη σκηνή... Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ηχογραφημένη με τον τίτλο "Τσιμεντένιο Κονσέρτο".

  Το 1988 κυκλοφορεί ο τελευταίος δίσκος με την ονομασία "Περιμένοντας τη βροχή". Είναι επίσης το έτος διάλυσης του συγκροτήματος. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, το συγκρότημα διαλύεται επειδή είχε αρχίσει να αλλοιώνεται το στυλ του και επειδή η rock μουσική δεν ακουγόταν εκείνη την εποχή στον Ελληνικό χώρο. Δίνουν ωστόσο την υπόσχεση να ξανασυναντηθούν έπειτα από 10 χρόνια για μια μεγάλη συναυλία.

  Η συναυλία αυτή πραγματικά έλαβε χώρα το 1998 στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το οποίο ήταν κατάμεστο. Συμμετείχαν πολλοί διακεκριμένοι καλλιτέχνες,μεταξύ των οποίων ο Διονύσης Τσακνής, ο Γιάννης Σμοΐλης, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Πάνος Κατσιμίχας και άλλοι. Η ηχογράφηση της συναυλίας κυκλοφορεί δυο χρόνια αργότερα σε ένα διπλό CD με τον τίτλο "Η συναυλία" και πουλάει αρκετά κομμάτια. Η συναυλία (ή αποσπάσματα αυτής) μεταδίδεται κατά καιρούς από διάφορα τηλεοπτικά κανάλια.

  Δισκογραφία

  P.L.J. Band
  1. Armageddon (1982)
  2. Τερμίτες (1983)

  Τερμίτες
  1. Η αμαρτωλή Μαρία (1984)
  2. Τσιμεντένια τραίνα (1986)
  3. Περιμένοντας τη βροχή (1988)
  (Σημείωση: To "Τερμίτες" δεν κυκλοφορεί σε CD. Τα κομμάτια αυτού βρίσκονται στο CD "Η αμαρτωλή Μαρία". Οι κωδικοί πιθανώς να προέρχονται απο remasters.)

  Live ηχογραφήσεις
  1. Τσιμεντένιο κονσέρτο (1986)
  2. Η συναυλία (2000)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αντώνης Μιτζέλος ( Συνθέτης, Κιθαρίστας, Ενορχηστρωτής, Τραγουδιστης )
  Συνολικά έχει εκδώσει 12 cd με τους Τερμίτες, 6 προσωπικά και έχει συμμετάσχει σαν συνθέτης σε άλλα 50 περίπου άλμπουμ.Έχει παίξει σε πάνω από 2.500 ζωντανές παραστάσεις και περίπου σε 2.000 τραγούδια στην Ελληνική δισκογραφία σαν μουσικός. Έχει λάβει 16 πλατινένιους και 10 χρυσούς δίσκους. Σαν συνθέτης έχει παίξει σε πάρα πολλά Ethnic-Jazz Festivals όπως το WOMAD (Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Κανάρια νησιά, Βέλγιο, Ζηλανδία), το SFINGS FESTIVAL, το MONTREUX JAZZ FESTIVAL κ.α.

  Ξεκίνησε να παίζει μουσική επαγγελματικά το 1977 με μικρές μπάντες. Το 1979 μαζί με τον Λ. Μαχαιρίτσα δημιουργούν τους P.L.G. band, που αργότερα μετονομάζονται σε ΤΕΡΜΙΤΕΣ.. Κυκλοφορούν συνολικά 12 άλμπουμ σε διάστημα 10 χρόνων, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα στον χώρο του Ελληνικού τραγουδιού. Δίνουν αμέτρητες συναυλίες σε club και μεγάλα στάδια. Συνεργάζονται με τον Γ.Νταλάρα , την Φ.Νταντωνάκη κ.α. Διαλύονται το 1988 και ο A. Μιτζέλος συνεργάζεται έως και το 1991 με την Χ. Αλεξίου εμβαθύνοντας στην λαϊκή και παραδοσιακή μουσική. Μαζί κάνουν μια μεγάλη περιοδεία σε Ευρώπη και Αμερική.

  Το 1991 συναντά την Ε. Αρβανιτάκη, γραφεί τραγούδια για αυτήν και αναλαμβάνει ενορχηστρωτής των παραστάσεων της έως και το 1999. Κάνουν μαζί πάνω από 1000!!!! live στην Ελλάδα και σε όλο σχεδόν τον υπόλοιπο κόσμο (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Ασία).

  To 1999 αρχίζει η Solo καριέρα του και κυκλοφορεί το άλμπουμ ΝΑΥΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ με τραγουδιστή τον Γ.Σμοίλη. Ακολουθεί το ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ με τον Γ.Κότσιρα που γίνεται δυο φορές πλατινένιο. Ταξιδεύει και ηχογραφεί στην Νέα Υόρκη με τους SPYRO GYRA το άλμπουμ BEYOND THE LIGHT που έχει παγκόσμια κυκλοφορία και συνεργάζεται με μουσικούς όπως οι Steeve Gad (drums), Scott Kreitzer (sax), Tom Saumman (piano), Scott Ambuss (bass), Joel Rosenblatt κ.α., παίζοντας κυρίως ορχηστική μουσική.

  Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δίνει δυο συναυλίες στο ΣΕΦ με το παλιό του συγκρότημα (ΤΕΡΜΙΤΕΣ), μπροστά 25.000 θεατές! Δίνει συναυλίες σε Ευρώπη και Αμερική παίζοντας την μουσική του, ενώ μία συναυλία απ’ αυτές ηχογραφείται και κυκλοφορεί με τίτλο LIVE AT BRUSSELS. Ακολουθεί το άλμπουμ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ με την Ε.Πέτα.

  Αμέτρητες παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ σε μια πολύ ξεχωριστή βραδιά γεμίζει το θέατρο του ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ, για να γιορτάσει τα 20 χρόνια καριέρας του (2001).
  Συνεργάζεται επίσης με τον Ιάπωνα τραγουδιστή ΑKIRA INABA γράφοντας για αυτόν τραγούδια (3 δίσκοι) στην Ιαπωνική γλώσσα (Sony Asia-Zetima records). Το 2006 γράφει μουσική κατάλληλη για θεραπεία με το τίτλο DAN. Γράφει μουσική για την τηλεόραση (ΜΕΤΡΑΩ ΣΤΙΓΜΕΣ) και για θεατρικά έργα. (ΟΡΛΑΝΤΟ, Β.ΓΟΥΛΦ κ.α) Παράλληλα με όλα αυτά, έχει ακόμη ενορχηστρώσει 30 άλμπουμ για άλλους καλλιτέχνες.

  Τα τελευταία χρόνια κάνει ελάχιστες εμφανίσεις και γράφει σύγχρονη κλασσική μουσική για μικρά και μεγάλα σύνολα.

  Πηγή: mitzelos.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες