16/7/13

Ελευθερία Αρβανιτάκη


Η Ελευθερία Αρβανιτάκη γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1957 στον Πειραιά. Η καριέρα της ξεκίνησε το 1979 όταν έγινε μέλος στην Οπισθοδρομική Κομπανία, μια μπάντα φοιτητών που έπαιζαν ρεμπέτικα και λαϊκά, ερασιτεχνικά, σε διάφορα κέντρα της Αθήνας. Συνεργάστηκε με πολλούς και σημαντικούς συνθέτες όπως ο Μαμαγκάκης, ο Σαββόπουλος, ο Αντώνης Μιτζέλος, ο Νίκος Ζούδιαρης, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο  Νίκος Ξυδάκης, ο Πορτοκάλογλου, ο Ara Dinkjian κ.ά. Έχει εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού και έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες όπως η Ισπανία, το Μεξικό, η Αγγλία, η Γερμανία αλλά και η Αυστραλία.

Με το ίδιο μακό
http://www.youtube.com/watch?v=OvOhHPOMBio
Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου
Μουσική: Αντώνης Μιτζέλος
Πρώτη εκτέλεση: Ελευθερία Αρβανιτάκη

Μέτρησα 
http://www.youtube.com/watch?v=sigRCuxVPo4
Στίχοι-Μουσική:  Νίκος Ζούδιαρης
Πρώτη εκτέλεση: Ελευθερία Αρβανιτάκη


Το Blog της Ελευθρίας Αρβανιτάκη 
 http://www.arvanitaki.blogspot.com/

2 σχόλια:

  1. Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1957 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Το καλοκαίρι του 1980 γνωρίστηκε με τα μέλη της Οπισθοδρομική Κομπανίας. Το πρώτο της βήμα ήταν στις αρχές του '80 ήταν με την Οπισθοδρομική Κομπανία. Συναντά τον συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη έναν ευφυή συνθέτη που εκείνη την εποχή έψαχνε για νέες φωνές. Η Ελευθερία ερμήνευσε εκπληκτικά την ιδιόμορφη γλώσσα του ποιητή Γιώργου Ιωάννου. Η Ελευθερία τραγουδά με τον Βαγγέλη Γερμανό, με τους "Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω" συναντά τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Μάνο Χατζιδάκι.

    Ο δίσκος "Τανιράμα" (1989) είναι μια συνεργασία της Ελευθερίας με τον Σταμάτη Σπανουδάκη, απ' όπου αναδεικνύεται ένα κλασσικό τραγούδι: "Ζωή Κλεμμένη". Για δυο χρόνια δεν ηχογραφεί καινούργιο άλμπουμ αλλά παρακολουθεί τι συμβαίνει παγκόσμια στη μουσική. Έπειτα κυκλοφορεί το "Μένω εκτός" (1991), στο οποίο η Ελευθερία δουλεύει με μερικούς από τους καλύτερους και διαφορετικούς σε ύφος συνθέτες εκείνης της εποχής, όπως ο Νικολόπουλος, ο Ζήκας, ο Μιτζέλος και συνεργάζεται με την Λίνα Νικολακοπούλου. Η πρώτη της δισκογραφική παραγωγή με τη συμμετοχή της Λίνας Νικολακοπούλου και την ενορχήστρωση του Νίκου Αντύπα, δημιούργησαν μεγάλη επιτυχία. Ενώ στο "Μένω Εκτός" υπάρχει και μια συνεργασία με τον συνθέτη Ara Dinkjian.

    Το 1991 ξεκινάει τις προσωπικές της συναυλίες και εμφανίσεις και τις περιοδείες της στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ο δίσκος "Τα κορμιά και τα μαχαίρια" (1994) είναι βασισμένος στις συνθέσεις Ara Dinkjian και στους στίχους του Μιχάλη Γκανά και της Λίνας Νικολακοπούλου.

    Ο δίσκος "Τραγούδια για τους Μήνες" σε ποίηση Μιχάλη Γκανά, Οδυσσέα Ελύτη, Μαρίας Πολυδούρη, Σαπφούς και Κώστα Καρυωτάκη και μουσική και ενορχήστρωση Δημήτρη Παπαδημητρίου κυκλοφορεί το 1996.

    Τέλος το 1988 κυκλοφόρησε το διπλό live album "Εκτός Προγράμματος" από τις εμφανίσεις της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε ενορχήστρωση Σωτήρη Λεμονίδη όπου μαζί με τους συνεργάτες της ερμηνεύουν αγαπημένα λαϊκά, δημοτικά και νησιώτικα τραγούδια.

    Εκτός από τις πολύ επιτυχημένες συναυλίες και σειρές παραστάσεων στην Ελλάδα, η Ελευθερία Αρβανιτάκη έχει πραγματοποιήσει και μια σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων στο εξωτερικό. (festival Womad του Peter Gabriel στην Αγγλία, festival Womad στα Κανάρια και στη Λισσαβόνα, festival SFINKS του Βελγίου, festival Salamanca στην Ισπανία, στο διεθνές jazz και ethnic festival του Montreux στην Ελβετία, συναυλίες της στο World Music Institute στη Νέα Υόρκη και στο Berklee Performance Center στη Βοστώνη αλλά και στο Millenium End Festival της Βαρκελώνης, συναυλία στο Royal Festival Hall του Λονδίνου,εκδηλώσεις με τίτλο "Giubileo della Terra" στη Ρώμη υπό την αιγίδα του Βατικανού).

    Από τον Ιούνιο του 1999 τα τραγούδια της Ελευθερίας Αρβανιτάκη ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με το CD "Eleftheria Arvanitaki-The Best of 1989-1998.
    Tο Σεπτέμβριο του 2000 κυκλοφόρησε το album "Gifted-Women of the World" με τη συμμετοχή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Σε αυτό το album η Ελευθερία συναντά με τα τραγούδια Σαπφώ και Τα Κορμιά Και Τα Μαχαίρια οκτώ σπουδαίες γυναικείες φωνές απ' όλο τον κόσμο, όπως η Susana Baca από το Περού, και η Αγγλο-Ινδή Sheila Chandra.

    Το Μάρτιο του 2001 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ο νέος δίσκος της Ελευθερία Αρβανιτάκη με τίτλο "Εκπομπή", τον οποίο υπογράφουν μουσικά οι Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Σωκράτης Μάλαμας, Ara Dinkigian, Ismael Lo, Γιώτα Κοτσέτα, Σωτήρης Λεμονίδης, Theofilo Chantre, και Dulce Pontes και στιχουργικά ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης και η Μυρτώ Κοντοβά. Την ενορχήστρωση του δίσκου έκανε ο Σωτήρης Λεμονίδης.

    Το 2002 ξεκινά σειρά πολύ ξεχωριστών προσωπικών παραστάσεων στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στην Αθήνα. 11 από τις καλύτερες στιγμές του προγράμματος της Ελευθερίας στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο ηχογραφήθηκαν και κυκλοφορούν με τον τίτλο «Live». Επίσης, κυκλοφορούν σε ειδική ισπανική έκδοση από την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Resistencia οι δίσκοι της Ελευθερίας «Τα κορμιά και τα μαχαίρια» και «Εκτός Προγράμματος».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κεντρικές είναι οι συμμετοχές της στις παραστάσεις του Νίκου Ξυδάκη και Δημήτρη Παπαδημητρίου στη μουσική σκηνή «Αερικό» τον Απρίλιο, στη συναυλία για τα 50 χρόνια του συνθέτη Μίμη Πλέσσα στο Ηρώδειο τον Μάιο, στις παραστάσεις του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με τίτλο «Η Πόλη Πίσω από τη Θάλασσα» στο Ηρώδειο και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με αφορμή τα εγκαίνια της Νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας τον Οκτώβριο και στις παραστάσεις του Νίκου Ξυδάκη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στην Αθήνα το Νοέμβριο.

    Τον Ιούνιο 2003 κυκλοφόρησε στην Ευρώπη ο δίσκος "LIVE" . Πρόκειται για μια εμπλουτισμένη έκδοση του ζωντανού δίσκου της Ελευθερίας Αρβανιτάκη από τις παραστάσεις της στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Είναι μια έκδοση σχεδιασμένη για την Ευρώπη.

    Tο καλοκαίρι του 2004 κυκλοφόρησε η νέα της δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Ολα στο φως".

    Τον Δεκέμβριο του 2005 κυκλοφορεί το διπλό album με τίτλο 'Δρόμοι Παράλληλοι'. Πρόκειται για μια συλλογή με τις καλύτερες στιγμές της Ελευθερίας Αρβανιτάκη από συμμετοχές της σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών, μαζί με δυο νέες ηχογραφήσεις-διασκευές: 'Κρύβομαι Στο Αντίο' (El Universo Sobre Mi) και 'Κάπου Υπάρχει Αγάπη Μέσα Μου' του Μάνου Χατζηδάκι, αλλά και τρία live κομμάτια: 'Ανάθεμά Σε', 'Αδεια Μου Αγκαλιά' (του Nick Cave σε απόδοση Διονύση Σαββόπουλου) και 'Η Σκλάβα'. Στο album αυτό συναντάμε τις συνεργασίες της Αρβανιτάκη με ονόματα όπως των Νίκου Ξυδάκη, Cesaria Evoria, Βασίλη Παϊτέρη, Νίκου Πορτοκάλογλου, Θάνου Μικρούτσικου, Βαγγέλη Γερμανού, Σταύρου Κουγιουμτζή και πολλών ακόμα.

    Τον Σεπτέμβριο του 2006, κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του Νίκου Ξυδάκη "Γρήγορα η ώρα πέρασε" με 15 τραγούδια. Ενα ερωτικός λόγος από τη Σαπφώ ως τις μέρες μας....Της Σαπφούς σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη, του Ευριπίδη σε απόδοση Κ.Χ. Μύρη, του Διονύση Καψάλη και του Καρυωτάκη.

    "ΔΥΝΑΤΑ 1986-2007", το νέο διπλό cd της Eλευθερίας Αρβανιτάκη που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2007, περιλαμβάνει 27 από τα καλύτερα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει μέχρι σήμερα καθώς και το νέο της τραγούδι "Μην ορκίζεσαι" -διασκευή του ιταλικού τραγουδιού "Comme Mona Lisa" σε στίχους Νίκου Μωραΐτη.

    Η Ελευθερία Αρβανιτάκη επιστρέφει το Νοέμβριο του 2008, με ένα ολοκαίνουργιο, cd με τίτλο "Και τα μάτια κι η καρδιά". Ένας δίσκος που, κατά κύριο λόγο, ηχογραφήθηκε στη Μαδρίτη, σε συνεργασία με τον Ισπανό συνθέτη, παραγωγό, βραβευμένο με δύο Grammy, Javier Limon. Τα τραγούδια του δίσκου, που θα κυκλοφορήσει και στο εξωτερικό με τον τίτλο "Mirame", έχουν γράψει επίσης οι: Γιάννης Μήτσης, Ποίμης Πέτρου, Γιώργος Καραδήμος, Ζέλιβο Γιοξίμοβιτς σε στίχους: Λίνας Νικολακοπούλου, Μιχάλη Γκανά, Νίκου Μωραϊτη, Κώστα Φασουλά, Λήδας Ρουμάνη. Σε ένα τραγούδι που και οι στίχοι και η μουσική είναι του Javier Limon, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, συμπράττει με την Ισπανίδα τραγουδίστρια Buika.

    To 2010 ακολουθεί ο live δίσκος “Πρόσωπο με πρόσωπο” στο "Stage". Ενώ το 2012 με τίτλο «Μη φεύγεις, μη μένεις» αποτελεί την πιο πρόσφατη δισκογραφική της δουλεία.

    Πηγή: music.net.cy/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες