26/11/13

Η ιστορία της Pop μουσικής

Ο όρος Ποπ προέρχεται από τον αγγλικό όρο popular και σημαίνει δημοφιλής. Ποπ ονομάζεται ένα είδος μουσικής. Με αυτό τον όρο χαρακτηρίζονται ελαφριές μορφές ξένης μουσικής, ή αντίστοιχες ελληνικές δημιουργίες πάνω στα ίδια πρότυπα ρυθμού και μελωδίας (δεν θα πρέπει όμως να συγχέεται με την αντίστοιχη ελληνική λαϊκή μουσική σκηνή). Κάποια από τα πιο κοινά θέματα στα οποία αναφέρεται η ποπ μουσική είναι τα συναισθήματα και η ρομαντική αγάπη. Τα κύρια μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται είναι η κλασική κιθάρα, η ηλεκτρική κιθάρα, το αρμόνιο και τα ντραμς.
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΕΙΔΗ: Σόουλ ποπ, Ποπ R&B, Ποπ ροκ, Χορευτική Ποπ, Λάτιν ποπ [O όρος 'ποπ' συμπεριλαμβάνει το ροκ ν ρολλ, το ροκ (με το οποίο το 1960 και ΄70 συχνά ταυτιζόταν η ποπ) την ρέγκε και την ελαφρά μουσική του 20ου αιώνα.
Τα πρώτα αστέρια της pop μουσικής της δεκαετίας του '30 και '40 ήταν οι crooners. H Bing Crosby πούλησαν εκατομμυρια δίσκους, όπως και ο Frank Sinatra (χωρίς διαφωνία ο 1ος σπαιδαιότερος popstar με ποικίλο ηλικιακά κοινό). Η δημιουργία των Charts: Tο 1952, καταγράφηκε το πρώτο Top 20. Ήρθε σε μια ενδιαφέρουσα στιγμή, στους έφηβους και πραγματικά τέθηκε σε λειτουργία. Ιστορικά θα υπάρξει καμία μεταβατική περίοδος μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης. Τώρα, μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, που φάνηκε να ξεκινούσε, ήρθε από την Αμερική, και σε skiffle, μια ερμηνεία της αμερικανικής λαϊκής μουσικής.

Στη συνέχεια το θαύμα... Οι Beatles καθορίσαν το πρότυπο για την ποπ μουσική, και παραμένουν αναλείωτοι. Ενας αληθινός και ζωντανός θρύλος. Από το 1962 μέχρι το σταμάτημά τους το 1970 κυριάρχησαν στα charts στη Βρετανία και την Αμερική. Αλλά και ένας απο τους μεγαλύτερους του είδους παραμένει και ο Elton John ως πιανίστας και τραγουδιστής που ξεπετάχτηκε στα 70's.

Το 1980...αποδείχθηκε μια ετοιμοθάνατη δεκαετία για την pop. To στυλ ήρθε και πήγε, αλλά ήταν μια εποχή αξέχαστη στη μουσική. Μόνο οι Wham τοτε! Ήταν οι νο.1! (Και αργότερα ο George Michael αναδείχθηκαν ως πραγματικά αστέρια της ποπ μουσικής και άφησαν το στίγμα του). Επίση...οι JACKSON 5 και πιο μετά ο Βασιλιάς της ποπ MICHEAL JACKSON και η MADDONA έπαιζαν παντού και πάντα!

Η δεκαετία του 90 ήταν η εποχή των συγκροτημάτων αποτελούμενων καθαρά από το αρσενικό είδος, ίσως από τις πιο εμπορικές κινήσεις του αιώνα. Μια ομάδα νεαρών τραγουδιστών έκανα συγκροτήματα, πλασάρονταν ως όμορφοι, ηχογραφούν πιασάρικα κομμάτια και καθιερώνονταν! Αυτό συνέβη με τους East 17 και φυσικά τους Take That. Η Αμερική από την άλλη πρόσφερε στον κόσμο τους Backstreet Boys και τους Ν' Sync, και για μερικά χρόνια δούλεψαν πολύ καλά, πουλώντας εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο. Μια θηλυκή εκδοχή, οι Spice Girls, έγιναν ξαφικά  τεράστιο band πουλώντας εκατομμύρια δίσκους και κυριαρχώντας στα charts!!!. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μόνοι που κατάφεραν να διατηρήσουν μια σόλο καριέρα ήταν ο Robbie Williams από τους Take That και ο Justin Timberlake από N' Sync. Και η Αμερική δοκίμασε μια παρόμοια τακτική με γυναικεία ποπ αστέρια, όπως η Mariah Carey και η Britney Spears που έγιναν μουσικά αστέρια, και στη συνέχεια, σε μικρότερο βαθμό,η Christina Aguilera.

Η νέα χιλιετία: Από το 2000 υπάρχει μια έλλειψη σημαντικών νέων αστεριών. Αρκετοί νεώτεροι καλλιτέχνες έχουν έρθει και έχουν φύγει, και οι νέες μορφές σύντομα εμφανίστηκαν και τίποτα δεν φαίνεται να έχει κερδίσει ένα σημαντικό έρεισμα, εκτός από το σύγχρονο R&B που έχει αναμιχθεί η ποπ. Παρ' όλα αυτά τα τελευαία πενταετία, 2 μεγάλα ονόματα που σχετίζονται με pop-R&B είναι η Rihanna και η Lady Gaga.
Πληροφορίες: http://www.facebook.com/note.php?note_id=10150273315167436
ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΠ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ: Άννα Βίσση, Πωλίνα, Βλάσσης Μπονάτσος, Κώστας Μπίγαλης, Πασχάλης, Δάκης, Έλενα Παπαρίζου, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Σάκης Ρουβάς, Χρήστος Δάντης, Δέσποινα Βανδή,  Δημήτρης Κοργιαλάς, Vegas, Melisses, REC, Δυτικές Συνοικίες, Stavento κ.α
Πονάει η αγάπη ( Live -Ράδιο Αβύλα )
http://www.youtube.com/watch?v=QdYUt2mjJ_U
Μουσική: Ανδρέας Λάμπρου
Στίχοι: Ρεβέκκα Ρούσση
Εκτέλεση: Σαλίνα Γαβαλά

Σαλίνα σαν λέμε Θεσσαλία 
Pop/Rock  Τραγούδια 
Γεννήθηκε στο Λονδίνο 
Καταγωγή την Κύπρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες