Το φαινόμενο Στράτος Διονυσίου αξίζει
ιδιαίτερη προσοχή. Η μεγάλη έκταση της φωνής του, η βραχνάδα του, η δυνατότητα
αλλαγής έκφρασης και ύφους ανάλογα με το θέμα του τραγουδιού, ήταν κάτι το
ανεπανάληπτο. Το χάρισμα που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους δημιουργούς των
τραγουδιών του Στράτου, ήτανε η ικανότητά του να ηχογραφεί ταχύτατα τα
τραγούδια τους, με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Ξεκινούσε την ηχογράφηση το
μεσημέρι και μέχρι το απόγευμα είχε τελειώσει όλον τον δίσκο, με τα σιγόντα και
την ερμηνεία του έτσι γεμάτη όπως ακούγεται στους δίσκους του! Ο Τάκης Σούκας, ο άνθρωπος που έχει γράψει τραγούδια για
δεκάδες μεγάλους τραγουδιστές έχει δηλώσει «Ο Διονυσίου είναι ο μόνος
τραγουδιστής που δεν έχασε ποτέ, ούτε για μια φορά στα τόσα χρόνια τον τόνο
του!». Την στιβαρότητα της φωνής του μεταξύ άλλων έχει μνημονεύσει πολλές φορές
και ο Λευτέρης
Παπαδόπουλος.
Τη δεκαετία του '80 ο Διονυσίου έσπασε κάθε ρεκόρ πωλήσεων. Έκανε πολύ μεγάλες επιτυχίες, τραγούδια που όχι μόνο ακούγονται και σήμερα, αλλά βγαίνουν σε δίσκους, σε επανεκτελέσεις και σε διασκευές. Είναι λίγο-πολύ τα τραγούδια που τραγούδησαν όλοι κάποτε και ακούγονται ως και σήμερα από τα ραδιόφωνα σαν να είναι καινούρια. «Υποκρίνεσαι», «Τα πήρες όλα», «Και λέγε-λέγε», «Άκου βρε φίλε», «Ο λαός τραγούδι θέλει», «Ο Σαλονικιός», «Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα», «Εγώ ο ξένος», «Ένα λεπτό περιπτερά», «Θυμήσου», «Της γυναίκας η καρδιά», «Ο ταξιτζής» και πολλά άλλα. Παράλληλα συνεργάστηκε και με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού.
Στράτος Διονυσίου - Άκου βρε φίλε
https://www.youtube.com/watch?v=5irGZDf7EhI
Τη δεκαετία του '80 ο Διονυσίου έσπασε κάθε ρεκόρ πωλήσεων. Έκανε πολύ μεγάλες επιτυχίες, τραγούδια που όχι μόνο ακούγονται και σήμερα, αλλά βγαίνουν σε δίσκους, σε επανεκτελέσεις και σε διασκευές. Είναι λίγο-πολύ τα τραγούδια που τραγούδησαν όλοι κάποτε και ακούγονται ως και σήμερα από τα ραδιόφωνα σαν να είναι καινούρια. «Υποκρίνεσαι», «Τα πήρες όλα», «Και λέγε-λέγε», «Άκου βρε φίλε», «Ο λαός τραγούδι θέλει», «Ο Σαλονικιός», «Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα», «Εγώ ο ξένος», «Ένα λεπτό περιπτερά», «Θυμήσου», «Της γυναίκας η καρδιά», «Ο ταξιτζής» και πολλά άλλα. Παράλληλα συνεργάστηκε και με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού.
Στράτος Διονυσίου - Άκου βρε φίλε
https://www.youtube.com/watch?v=5irGZDf7EhI
Στίχοι: Κώστας Κοφινιώτης Μουσική: Τάκης Σούκας
Πρώτη Εκτέλεση: Στράτος Διονυσίου
Άλλες Εκτελέσεις: Σφακιανάκης
Άλλες Εκτελέσεις: Σφακιανάκης
Στράτος Διονυσίου - Βρέχει φωτιά στη στράτα μου
https://www.youtube.com/watch?v=XcrlQXKwwWM
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Από την ταινία "Ορατότης Μηδέν" - 1970 Το τραγούδι «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» γράφτηκε για την συγκεκριμένη ταινία και ερμηνεύτηκε από τον Στράτο Διονυσίου έγινε ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου. Ο Στράτος Διονυσίου, άγνωστος μέχρι τότε, έγινε αμέσως αστέρι του τραγουδιού μόνο με την φωνή του, αφού το τραγούδι του ακούγεται μόνο από ένα πικάπ, χωρίς να παρουσιάζεται ο ίδιος στην οθόνη.
Στράτος Διονυσίου - Ζητώ Ακρόαση Θεού
https://www.youtube.com/watch?v=KU51JLMmILE
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος
Στράτος Διονυσίου
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1935 στη Νιγρίτα των Σερρών. Ο Στράτος, γιος του Άγγελου και της Στάσας Διονυσίου, προσφύγων από τη Μικρά Ασία, από πολύ μικρός μπήκε στα βάσανα της ζωής καθώς η φτώχεια και η κατοχή ήδη ταλαιπωρούσαν πολύ κόσμο. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και η ορφάνια, καθώς το 1948 έχασε τον πατέρα του. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1947, ο Στράτος Διονυσίου άφησε το χωριό του και πήγε να ζήσει στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης. Το 1955 παντρεύτηκε τον παιδικό του έρωτα, τη Γεωργία Λαβένη, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά: Τον Άγγελο, την Τασούλα, το Στέλιο και το Διαμαντή. Έπειτα από διάφορες δουλειές, ως μικροπωλητής ή ως ράφτης, ο Στράτος έκανε το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας τραγουδιστής στο κέντρο «Φαρίντα» της Θεσσαλονίκης. Από τις πρώτες του κιόλας εμφανίσεις ο Στράτος Διονυσίου τράβηξε το ενδιαφέρον φτασμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι τον προέτρεπαν να κατέβει στην Αθήνα, ώστε να βρεθεί μέσα σε καταξιωμένους μουσικούς και τραγουδιστές.
Κάθοδος στην Αθήνα
Έπειτα από τον πάταγο της «Φαρίντα», ο Στράτος με τρομερές οικονομικές δυσκολίες αποφάσισε να κατέβει στην Αθήνα, μερικούς μόνο μήνες μετά την πρώτη του εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη. Στο στέκι των καλλιτεχνών της οδού Σατωβριάνδου γνωρίστηκε με πολλούς τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων και με την Καίτη Γκρέυ. Η Γκρέυ, μεγάλο όνομα ήδη από τότε, του πρότεινε συνεργασία και έτσι ξεκίνησαν να εμφανίζονται μαζί στον «Αστέρα» της Κοκκινιάς. Στο μεταξύ, την ίδια χρονιά, το 1959, ο Στράτος Διονυσίου γραμμοφώνησε και τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών με το τραγούδι «Δεν είμαι ένοχος».
Οι πρώτες μεγάλες επιτυχίες
Την μεγάλη του δόξα ο Στράτος Διονυσίου τη γνώρισε το 1967. Εκείνη τη χρονιά γνωρίστηκε και άρχισε να συνεργάζεται με έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού, τον Άκη Πάνου. Ο Πάνου του έδωσε τραγούδια που έγιναν αμέσως επιτυχίες: «Και τι δεν κάνω», «Γιατί καλέ γειτόνισσα», «Του κόσμου το περίγελο», «Άστη να φύγει», «Εγώ καλά σου τα 'λεγα», «Στο σταθμό του Μονάχου», «Θα ρίξω ροδοζάχαρη», «Ήταν ψεύτικα», «Μια γυναίκα», «Φέρτε το παιδί του χάρου» έγιναν πολύ μεγάλες επιτυχίες στα επόμενα χρόνια.
Το μαγαζί «ΣΟΥ-ΜΟΥ», όπου εμφανιζόταν, γνώρισε μεγάλες δόξες και η επιτυχία του Στράτου το έφερε αμέσως ανάμεσα στα πρωτοκλασάτα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας. Ο Στράτος αρχικά εμφανιζόταν εκεί σαν δεύτερο όνομα, ως παρτενέρ της Ανθούλας Αλιφραγκή. Στο «ΣΟΥ-ΜΟΥ» τον για πρώτη φορά τον άκουσε ο Μίμης Πλέσσας. Από το σημείο εκείνο και μετά τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Ο Στράτος κυκλοφόρησε στη συνέχεια πλειάδα τραγουδιών που έσπασαν ρεκόρ πωλήσεων: «Ο παλιατζής», «Μπαγλαμάδες και μπουζούκια», «Ένας αητός γκρεμίστηκε», «Αγάπη μου επικίνδυνη», «Αφιλότιμη». Ο Στράτος έκανε επιτυχίες τα τραγούδια του μέσα στα μαγαζιά πρώτα και έπειτα στους δίσκους. Ενδεικτικό είναι ότι στα μαγαζιά που δούλεψε, πρωτοτραγούδησε πάνω από 5.000 τραγούδια, εκ των οποίων επέλεγε αυτά που θα έβγαζε σε δίσκο.Το 1973, τραγουδά το τραγούδι Αϊντε πού το πας και πού το φέρνεις, σε μουσική Μίμη Πλέσσα, στην ταινία της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ Ο φαντασμένος, με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.
Η πορεία του ήταν διαρκώς ανοδική και πάντα στην κορυφή. Τα τραγούδια που κυκλοφορούσε γίνονταν αμέσως επιτυχίες. Παίρνοντας χάρη για τα υπόλοιπα δύο χρόνια της ποινής του, ο Στράτος αποφυλακίστηκε την άνοιξη 1976. Η περίοδος της φυλακής στοίχισε στον Στράτο Διονυσίου, ο οποίος όμως δεν σταμάτησε το τραγούδι. Ο Διονυσίου ξαναβγαίνει στο τραγούδι πιο θριαμβευτικά από ποτέ, με πολύ μεγάλες επιτυχίες με μια διαδρομή 14 χρόνων σταθερά στην κορυφή. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο συνάδελφός και αδερφικός του φίλος Τόλης Βοσκόπουλος ο οποίος του στάθηκε στη δύσκολη αυτή στιγμή της ζωής του και το 1977 του έγραψε το τραγούδι «Αποκοιμήθηκα». Και δισκογραφικά αλλά και κάθε βράδυ στα μαγαζιά που δούλεψε, κάθε δουλειά του Στράτου ήτανε εγγυημένα επιτυχημένη. Μέχρι το τελευταίο του βράδυ στις 10 Μαΐου του 1990 στο δικό του πλέον μαγαζί «Στράτος» ο λαϊκός βάρδος έλαμπε στο πάλκο που υπηρέτησε πιστά για 31 χρόνια.
Το ζενίθ της καριέρας του
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη δεκαετία του '80 ο Στράτος Διονυσίου έσπασε κάθε ρεκόρ πωλήσεων. Έκανε πολύ μεγάλες επιτυχίες, τραγούδια που όχι μόνο ακούγονται και σήμερα, αλλά βγαίνουν σε δίσκους, σε επανεκτελέσεις και σε διασκευές. Είναι λίγο-πολύ τα τραγούδια που τραγούδησαν όλοι κάποτε και ακούγονται ως και σήμερα από τα ραδιόφωνα σαν να είναι καινούρια. «Υποκρίνεσαι», «Τα πήρες όλα», «Και λέγε-λέγε», «Άκου βρε φίλε», «Ο λαός τραγούδι θέλει», «Ο Σαλονικιός», «Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα», «Εγώ ο ξένος», «Ένα λεπτό περιπτερά», «Θυμήσου», «Της γυναίκας η καρδιά», «Ο ταξιτζής» και πολλά άλλα. Παράλληλα συνεργάστηκε και με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού: Τάκης Μουσαφίρης, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Γιάννης Πάριος, Αλέκος Χρυσοβέργης, Σπύρος Γιατράς, Τάκης Σούκας, Σπύρος Παπαβασιλείου, Χρήστος Νικολόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος είναι ορισμένοι μόνο από αυτούς που έδωσαν τα τραγούδια τους στο Στράτο.
Ταυτόχρονα είχε δει το ταλέντο ορισμένων ελπιδοφόρων καλλιτεχνών, με πρώτο και καλύτερο το Γιάννη Πάριο, του οποίου τις φωνητικές ικανότητες αντιλήφθηκε αμέσως και έτσι ξεκίνησαν μια συνεργασία 11 χρόνων με πολλές επιτυχίες. Το πρώτο τραγούδι του Γιάννη Πάριου που τραγούδησε ο Στράτος, ήτανε το «Μινόρε Παράπονο» σε μουσική Θανάση Πολυκανδριώτη που κυκλοφόρησε το 1976. Έκτοτε το τρίο Διονυσίου-Πολυκανδριώτη-Πάριου έκανε θραύση. Πλάι του στην αρχή της δεκαετίας του '80 είχε την –σήμερα καταξιωμένη πλέον– Χαρούλα Αλεξίου, η οποία έκανε τις δεύτερες φωνές. Ακολούθησε μια πολύχρονη συνεργασία του Στράτου με την Μαρίνα Βλαχάκη και τα τελευταία δύο χρόνια πλάι του στην πίστα ήταν η Κική Λουκά. Η δεκαετία του 1980 ήταν η χρυσή δεκαετία του Στράτου, όπου δεν υπήρξε δίσκος που δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία.
Το τέλος
Ο Στράτος Διονυσίου έφυγε απρόσμενα το πρωινό της 11ης Μαΐου 1990 από καρδιακό επεισόδιο αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο λαϊκό πεντάγραμμο, σε ηλικία μόλις 55 χρόνων. Η κηδεία του έγινε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου χιλιάδες Έλληνες απέδωσαν το θαυμασμό τους στον άνθρωπο που, μόλις λίγες ώρες πριν, τους διασκέδαζε στο ΣΤΡΑΤΟΣ, στην οδό Φιλλελήνων. Είναι αδιαμφισβήτητα ένας τραγουδιστής αξεπέραστος. Αυτό είναι κάτι που το αποδέχονται οι «ανταγωνιστές» (κατά κάποιον τρόπο) τραγουδιστές. Αντιλαμβάνονται ότι η ζεστασιά της φωνής του Στράτου ήτανε κάτι το μοναδικό και ο τρόπος της ερμηνείας του απλησίαστος. Ο Διονυσίου έζησε τρεις δεκαετίες μέσα στην επιτυχία, την αναγνώριση και την καταξίωση. Αγάπησε το πάλκο όσο κανείς. Στην πίστα ήτανε αξεπέραστος και τα διάφορα προσωνύμια που του απέδιδαν οι συνάδελφοί του κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Όπως είχε υποσχεθεί ο Στράτος, θα τραγουδούσε μέχρι το τελευταίο του βράδυ. Πράγματι, λίγες ώρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, τραγουδούσε στο μαγαζί «ΣΤΡΑΤΟΣ», ενώ νωρίτερα, το ίδιο απόγευμα, ηχογράφησε 9 τραγούδια για τον δίσκο «Ποιος άλλος» που κυκλοφόρησε ένα μήνα μετά τον θάνατό του, κάνοντας ρεκόρ πωλήσεων. Κατά τον Τάκη Μουσαφίρη, τον δημιουργό του δίσκου αυτού, το τελευταίο τραγούδι που ηχογράφησε εκείνη την ημέρα, ήτανε το «Μη μ’ αφήνεις μόνο μου».
Από τα τέσσερα παιδιά του Στράτου, ο Άγγελος και ο Στέλιος Διονυσίου είναι σήμερα γνωστοί τραγουδιστές. Η Τασούλα Διονυσίου απεβίωσε τον Απρίλιο του 2012 σε ηλικία 53 ετών, ενώ το τέταρτο παιδί, ο Διαμαντής Διονυσίου, λέγεται πως θα γίνει ένας πολύ μεγάλος τραγουδιστής στο μέλλον. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία, το χειμώνα του 2007, σε κέντρα της Αθήνας.
"Ο Στράτος Διονυσίου στη Φυλακή"
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο 1973 και ενώ η καριέρα του Διονυσίου βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. Η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του και ξεκίνησε εξονυχιστικός έλεγχος. Οι δικοί του, δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν, ούτε τι αναζητούσαν οι αστυνομικοί. Στο σπίτι δεν βρέθηκε τίποτα και οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να φύγουν άπρακτοι. Την ώρα που έφευγαν συνάντησαν στο δρόμο τον τραγουδιστή, που επέστρεφε ανυποψίαστος από τη βόλτα του. Τον κατέβασαν από το αυτοκίνητό του και έψαξαν το όχημα. Μέσα στο ντουλαπάκι βρήκαν μικρή ποσότητα χασίς, λαθραία τσιγάρα και ένα περίστροφο. Αμέσως του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στο τμήμα. Στην απολογία του ο Διονυσίου αρνήθηκε ότι αγόρασε χασίς και «ισχυρίσθηκε ότι τον ενέπλεξε ο Καλανταρίδης στην υπόθεση, από επαγγελματική αντιζηλία.» Ο Καλανταρίδης ήταν ιδιοκτήτης νυκτερινού κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Η σύλληψη του Διονυσίου προκάλεσε σάλο. Στην υπόθεση ενεπλάκησαν και οι ρεπόρτερ της εποχής. Ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαρούχας κατά τη διάρκεια της έρευνάς του βρέθηκε αντιηλία.» Ο Καλανταρίδης ήταν ιδιοκτήτης νυκτερινού κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Η σύλληψη του Διονυσίου προκάλεσε σάλο. Στην υπόθεση ενεπλάκησαν και οι ρεπόρτερ της εποχής. Ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαρούχας κατά τη διάρκεια της έρευνάς του βρέθηκε αντιμέτωπος με ηχηρές αποκαλύψεις. Μίλησε με τον άνθρωπο που είχε συλληφθεί λίγο νωρίτερα μέσα στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδούσε ο Διονυσίου για διακίνηση ναρκωτικών. Εκείνος του αποκάλυψε ότι έδινε χασίς στον τραγουδιστή. Μάλιστα όπως είπε, είχε αγοράσει 600 γραμμάρια χασίς για 24.000 δρχ. Μετά την απολογία του ο Διονυσίου προφυλακίστηκε, αλλά λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Η είδηση της αποφυλάκισης πέρασε στον τύπο. Ελέυθερος μετά την απολογία του ο Στράτος Διονυσίου, γράφει το δημοσίευμα.
Για το όπλο και τα αδασμολόγητα τσιγάρα που βρέθηκαν στο αμάξι του, αθωώθηκε σε δίκη που έγινε το 1974. Το 1975 στις 9 Απριλίου ξεκίνησε στο κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Η απόφαση που βγήκε στις 30 Μαΐου ήταν καταδικαστική. Ο Διονυσίου καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλακή και τρία χρόνια εξορία στα Γιάννενα. Το κλίμα στην κοινή γνώμη ήταν βαρύ. Όταν ο Διονυσίου αποφυλακίστηκε ήρθε αντιμέτωπος με την απόρριψη. Καμία εταιρεία υψηλού επιπέδου δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του και κανένας επιχειρηματίας δεν τον ήθελε στο νυχτερινό του κέντρο, αλλά ο Στράτος όμως δεν το έβαλε κάτω. ...
Πηγή: www.mixanitouxronou.gr/
Το Ορατότης Μηδέν είναι ελληνική κοινωνική δραματική ταινία κινηματογράφου, που γυρίστηκε το 1969 και έκανε πρεμιέρα στις 5 Ιανουαρίου 1970. Η σκηνοθεσία ήταν του Νίκου Φώσκολου και ήταν παραγωγή της Φίνος Φιλμ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίζουν: Νίκος Κούρκουλος , Μαίρη Χρονοπούλου , Άγγελος Αντωνόπουλος , Μάνος Κατράκης , Νίκος Γαλανός , Βαγγέλης Καζάν , Γιάννης Αργύρης , Ζώρας Τσάπελης , Σπύρος Καλογήρου , Άρης Τσιούνης , Τζένη Ζαχαροπούλου , Άννα Βαγενά , Νάσος Κεδράκας , Νίκος Λυκομήτρος , Ρένα Πασχαλίδου , Ερρίκος Κονταρίνης , Δημήτρης Κούκης , Δημήτρης Καρυστινός , Ρένα Καλτσά , Γιώργος Καύκας , Παναγιώτης Παναγόπουλος , Κατερίνα Μπούρλου , Βίλμα Τσακίρη , Ειρήνη Μαρκογιάννη , Ανθή Γούναρη , Γιώργος Ζορμπάς , Νίκος Κικίλιας , Νίνα Χριστοφορίδου , Δημήτρης Λαβέρης , Λευτέρης Γυφτόπουλος , Στράτος Διονυσίου
Πλοκή
Μια νύχτα με θύελλα δέκα μποφόρ, το ατμόπλοιο «Χριστίνα» της Ναυτεμπορικής «Ρίχτερ» βυθίζεται με εικοσιέξι νεκρούς και μοναδικό επιζώντα τον λιπαντή Άγγελο Κρεούζη. Οι ανακρίσεις που θα ακολουθήσουν, θα αποδείξουν ότι το καράβι διαλύθηκε από έκρηξη στους λέβητες, λόγω κακής συντήρησης και ρητής εκβιαστικής εντολής του πλοιοκτήτη να πλεύσουν με αυξημένη ταχύτητα για να κερδίσουν χρόνο. Ο Κρεούζης με την κατάθεσή του, και τις αποδείξεις που θα φέρει, θα κερδίσει την δίκη αποκαθιστώντας την τιμή όλων των νεκρών οικογενειαρχών. Με την λήξη των ανακρίσεων όμως το μέλλον του Κρεούζη θα καταστραφεί. Καμιά ναυτιλιακή εταιρεία δεν θέλει πλέον να τον προσλάβει. Ο Κρεούζης αποφασίζει να αλλάξει τακτική. Προσλαμβάνεται στην εταιρεία Ρίχτερ και γίνεται υπεύθυνος της νυκτερινής βάρδιας. Κατορθώνει να παντρευτεί την Χριστίνα Ρίχτερ και να πάρει προαγωγή σε γενικό διευθυντή της εταιρείας των ναυπηγείων Ρίχτερ.
Επιρροή
Η ταινία είναι μια κοινωνική κατακραυγή ενάντια στην πλεονεξία των μεγαλοεπιχειρηματιών της μεταπολεμικής Ελλάδας. Το μήνυμα του έργου κορυφώνεται στην απαγγελία του ρητού «Τι γαρ ωφελείται άνθρωπος εάν τον κόσμον όλον κερδίσει, την δε ψυχήν αυτού ζημιωθεί». Το τραγούδι «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» που γράφτηκε για την ταινία και ερμηνεύτηκε από τον Στράτο Διονυσίου έγινε ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου. Ο Στράτος Διονυσίου, άγνωστος μέχρι τότε, έγινε αμέσως αστέρι του τραγουδιού μόνο με την φωνή του, αφού το τραγούδι του ακούγεται μόνο από ένα πικάπ, χωρίς να παρουσιάζεται ο ίδιος στην οθόνη. Η ταινία είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία την σεζόν του 1969-1970.