19/6/14

Hip hop vs R&B

Hip hop is a cultural movement that began among urban African American and Latino youth in NEW York City and has since spread around the world. The four main elements of hip-hop are MCing, DJing, graffiti, and Breakdancing. Some consider beatboxing the fifth element of hip hop; others might add political activism, hip hop fashion, hip hop slang or other elements as important facets of hip hop. The term has since come to be a synonym for hip hop music and rap to mainstream audiences. They are not, however, interchangeable - rapping (MCing) is the vocal expression of lyrics in sync to a rhythm beneath it along with DJing, rapping is a part of hip hop music.
 
Ειδικότερα η Ραπ (rap) ξεκίνησε να γνωρίζει άνθιση στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ονομάστηκε έτσι εκ του αγγλικού ακρωνύμιου r.a.p (δηλαδή Rhythm And Poetry). Πρόκειται για είδος που δίνει έμφαση στους στίχους (ρίμες). Οι στίχοι, αυτοσχέδιοι στην καθημερινή έκφραση αλλά επεξεργασμένοι στις παραγωγές, δεν τραγουδιούνται, αλλά απαγγέλλονται με ιδιαίτερο, ρυθμικό, τρόπο ενώ η μουσική δανείζεται στοιχεία από και από τη soul, τη τζαζ όσο και από άλλα ποικίλα μουσικά ρεύματα. Οι ρίμες, οι οποίοι έχουν μεγάλη έκταση και ποσότητα, εκφράζουν κατά κανόνα καθημερινά βιώματα και εμπειρίες, ενώ σε τραγούδια ορισμένων καλλιτεχνών αποκτούν πολιτική προέκταση κυριότατα ανατρεπτική, ρηξικέλευθη όσο και καυστική αφού πηγή της μουσικής αυτής είναι τα γκέτο. Eνώ δεν απουσιάζει επίσης η λυρικότητα και η ποιητική πνοή.

Rhythm and blues (or R&B) is a musical marketing term introduced in the United States in the late 1940s by Billboard magazine. It replaced the term race music, which was deemed offensive. Today, R&B, no longer an initialism, defines the modern version of the soul and funk influenced African-American pop music that originated with the demise of disco in 1980

Η διαφορά μεταξύ χιπ χοπ και RnB καθώς και οι πολλές προστριβές των καλλιτεχνών-εκπροσώπων των δύο αυτών ρευμάτων είναι πάρα πολλές. Στην Ελλάδα όμως, αυτή η κόντρα είναι κάτι περισσότερο από απολαυστική. Οι Goin' Through για παράδειγμα έχουν κατακριθεί ιδιαίτερα λόγω του ότι κάνουν εμπορικό RnB. Για αυτό τον λόγο, πολλά συγκροτήματα έχουν γράψει υβριστικά προς αυτούς τραγούδια, όπως οι: ΖΝ ("Θέλουμε Βεντέτα", "Ποιους Ακούς" κ.ά.), Tus ("Είναι γυφτιά man", "Πωλήσεις" κ.ά.), Εισβολέας ("Ο Νίβο είναι"), Ρύακα Πυρός ("Καλημέρα Πουστράκια") και Active Member ("Πόρνες στο κόκκινο χαλί"). Επίσης, έχουν υπάρξει και αντικείμενο σάτιρας από τους Λιάκο και Αρούλη (Νουνού Φάμιλυ) αλλά και τις κωμικές περσόνες των Solmeister & PaK, τα Άπαχα Γιαούρτια που έχουν διακωμωδήσει τις ενέργειες τους αυτές τόσο σε κομμάτια τους (Δεν κάνω διακοπές[Hardcore RMX], Γυαλί κι Αρμάνι) όσο και στην διαδικτυακή εκπομπή τους, ΤιΜαwρήTV. Την σκληρότερη πάντως κριτική-επίθεση την δέχτηκε απ' τον Μηδενιστή, [βέβαια, για να πούμε και τη σκάφη σκάφη, ο Μηδενιστής έχει κάνει κάποιες πολύ περίεργες εμπορικές συνεργασίες (Χατζηγιάννη, Demy, Φουρέιρα κ.λ.π)].

Ένα μικρό δείγμα μπορείτε να δείτε εδώ -Ζωντανοί Νεκροί
https://www.youtube.com/watch?v=SbXsvj3Ce8Q


1 σχόλιο:

  1. Οι Ζωντανοί Νεκροί είναι ένα από τα πιο γνωστά συγκροτήματα στην ιστορία του ελληνικού hip hop, καθώς είναι από τα πρώτα συγκροτήματα που δημιουργήθηκαν και είναι θεμελιωτές του battle rap στην Ελλάδα. Οι ΖΝ αποτελούνται από τους Τάκη Τσαν, Μηδενιστή,αδελφούς Χθόνιους και Χαρμάνη.

    Τα πρώτα βήματα
    Στα μέσα της δεκαετίας του '90. Σε μια συναυλία των Terror X Crew κάνει έφοδο η αστυνομία και όλοι οι παρευρισκόμενοι ακόμη και το ίδιο το συγκρότημα οδηγούνται στο κρατητήριο σε τμήμα στον Πειραιά. Εκεί γνωρίζονται ο Τάκη Τσαν με τον Μηδενιστή. Τότε δημιουργούν το πρώιμο ΖΝ γκρουπ τους GLD (Gate of Living Dead). Στη συνεχεία ο Ευθύμης από τους TXC βλέποντας το ταλέντο και το ενδιαφέρον των δύο αυτών νέων mc's συστήνει στον Τάκη Τσαν τον Υποχθόνιο. Μετά ακολούθησε και ο Καταχθόνιος. Έτσι οι ΖΝ δημιουργούνται. Λίγα χρόνια μετά έρχεται από την Αμερική, ο Χαρμάνης και έτσι η πεντάδα ολοκληρώνεται.

    Το 1997 βγαίνει σε κυκλοφορία ο πρώτος δίσκος "ΖΝ Εντολές", ενώ ένα χρόνο αργότερα και ο "Πρώτος Τόμος", ο δίσκος ορόσημο για κάθε οπαδό των ΖΝ. Χιλιάδες οπαδοί κατακλείνουν τους χώρους σε κάθε συναυλία. Πολλά κομμάτια όπως Στην Χώρα των Καλύτερων MCs, ΖΝ Εντολές κάνουν πάταγο. Όλο το καλό της υπόθεσης Πρώτος Τόμος ήταν σχετικά πρόχειρο και οι ηχογραφήσεις γίνανε πάνω στην τρελά και στον ενθουσιασμό των πέντε φίλων. Μετά τον πρώτο τόμο βρήκανε κι αλλά όπως το «Ρήμα για Χρήμα», «Θαμμένα Ξεχασμένα». Συνεχίζουν να βγάζουν δίσκους με αποκορύφωμα το 2002 το σόλο του Μηδενιστή «Μεγάλος Ήρωας» με κομμάτια που προκαλούν όπως Αστό να γνωστοποιηθεί, Προκαλώντας τους mc's και Χάλια Χάλια. Το τελευταίο κομμάτι ήταν το αποκορύφωμα στην καριέρα τους περιέχοντας πραγματικά στίχους που προκαλούσαν τους πάντες. Το συγκεκριμένο κομμάτι προκάλεσε αντιδράσεις από κάποιους που υποστήριξαν ότι προωθούνται τα ναρκωτικά. Από το 2003 ξεκινάει η κάμπη, με τους ΖΝ να μη κάνουν live και γενικά να μην κυκλοφορούν πολλά τραγούδια. Παρόλα αυτό ενώ οι περισσότεροι νόμιζαν πως έχουν πια διαλυθεί αυτοί με ακυκλοφόρητα κομμάτια και ανακοινώσεις τόνιζαν πως δεν έχουν διαλυθεί και ανακοίνωσαν ότι ο Δεύτερος Τόμος είναι έτοιμος να βγει. Το 2005 κυκλοφορεί το «Σχολείο» από τους Τάκη Τσαν και Χαρμάνη. Ο συγκεκριμένος δίσκος άφησε το κανονικό στυλ των ΖΝ δηλαδή το battle και ασχολήθηκαν με κοινωνικοπολιτικό ραπ. Το 2008 και χωρίς να έχουν κανένα live απο το 2003 "σκάει" το σόλο cd του Υποχθόνιου "Ποιον ακούς", ο οποίος προκαλεί την πλήρη απογοήτευση στο κοινό με έναν δίσκο RnB.

    Η μεγάλη επιστροφή τον Δεκέμβρη του 2008
    Το Δεκέμβρη του 2008 κάνουνε live όλοι μαζί και απογειώνουν το κοινό σε Αθηνά και Θεσσαλονίκη. Μερικές μέρες μετά βγαίνει και το σόλο cd του Μηδενιστή "50/50", ένας δίσκος με το μισό να είναι battle και τον άλλο μισό κοινωνικοπολιτικό, εξ’ ου και o τίτλος που του δόθηκε, με μερικά κομμάτια φωτιά όπως το Θέλουμε βεντέττα και το Ποια είναι η σχολή σου μωρή?. Το τελευταίο τραγούδι των ΖΝ είναι το "Στην πίπα" το 2009, στον δίσκο του Τάκη Ρίμα και Χρήμα όπου ραπάρουν και οι πέντε. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει πάρει το δρόμο του. Ο Δεύτερος Τόμος αναμένεται εδώ και 10 χρόνια, καθώς έχουν ανακοινώσει σε πολλά live ότι θα βγει. Παρολα αυτά ο δίσκος ήταν ένα μακρινό όνειρο για τους fans καθώς ο καθένας έχει πάρει τον δρόμο του και ήταν πολύ δύσκολο. Τελικά η ιδέα του Δεύτερου Τόμου θα εγκαταληφθεί τον Μάιο του 2013 όταν ο DJ Alx θα ανακοινώσει ότι θα ανεβάσει όλα τα beats στο youtube, χωρίς να ηχογραφηθούν. Μετά από το 2010 πόλλες φορές το κοινό εχεί ζητήσει κομματί ή live, αλλά οι πλεον φαίνεται πώς η ιδέα ΖΝ έχει εγκαταληφθεί. Όπως και να χει οι ΖΝ έβαλαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην ιστορία του ελληνικού hip hop.


    Δισκογραφία
    • ΖΝ Εντολές Στη Χώρα των Καλύτερων MC’s (1997)
    • Ο Πρώτος Τόμος (1998)
    • Θαμμένα Ξεχασμένα (2001)
    • Το Σχολείο (Τάκη Τσαν και Χαρμάνης) (2005)
    • Σπάνια και ακυκλοφόρητα κομμάτια Mixtape (2009)
    • Σπάνια και ακυκλοφόρητα κομμάτια Vol. 2 Mixtape (2009)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες