17/6/14

Κώστας Τουρνάς

Ο Κώστας Τουρνάς (μουσικός συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής) γεννήθηκε στην Τρίπολη στις 23 Σεπτεμβρίου 1949(1949-09-23) και έζησε εκεί, μέχρι τα 10 του χρόνια. Στην Αθήνα αρχίζει μαθήματα κιθάρας, πρώτα μόνος του και μετά με δάσκαλο. Στα 13 του κάνει το πρώτο του group που παίζει Λατινοαμερικάνικα τραγούδια. Άλλαξε πολλά σχολεία και όπως λέει ο ίδιος, δεν άνοιξε βιβλίο από την β΄ γυμνασίου και μετά. Λίγο χρόνια μετά σαν επαγγελματίας πια, παίζει και τραγουδά σε διάφορα clubs της Αθήνας. Το καλοκαίρι του 1967, δουλεύει πρώτη φορά επαγγελματικά στα Καμμένα Βούρλα με διάφορους φίλους και συνεργάτες. Είναι η πρώτη τους χορευτική ορχήστρα. Κάποια στιγμή ο Κώστας ένιωσε οτι κουράζεται και προσφέρει πολλά γι' αυτά τα χρήματα που έπαιρνε εκείνη την εποχή. Έτσι πριν το στρατό, πούλησε όλα του τα μηχανήματα, ενισχυτή, κιθάρες ηλεκτρικές, μικρόφωνα, εφέ και έμεινε με μια ξύλινη κιθάρα και ορκίστηκε ότι το ημερομίσθιο του μουσικού για εκείνον τελείωσε. Έγραφε τραγούδια σ' ένα χαρτί, δανειζόταν και από ένα φίλο του ένα μονοφωνικό κασετόφωνο και με την κιθάρα του έπαιζε μελωδίες. Την άνοιξη όμως του 1971, πριν ακόμα ολοκληρώσει την στρατιωτική του θητεία, ξεκινάει πρόβες με τους "POLL". O Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ο Σταύρος Λογαρίδης και ο Κώστας Παπαϊωάννου κάνουν την μεγαλύτερη επιτυχία που γνώρισε ποτέ μουσικό group στην Ελλάδα. Οι POLL μετά τα «Άνθρωπε αγάπα», «Έλα Ήλιε μου», «Στην Πηγή μια Κοπέλα», «Αετοί», «Η Γενιά μας» και άλλα, διαλύονται. Ο Κώστας Τουρνάς είναι πλέον ελεύθερος να πέταξει πολύ ψηλά μέχρι τα "Απέραντα Χωράφια". Άλλωστε, δεκάδες τραγουδιστές έχουν πεί τραγούδια του ενώ έχει συνθέσει πάνω από 600 τραγούδια. Είναι κάτοικος Αθηνών (συγκεκριμένως της περιοχής Άνω Κυψέλη).

Το ροκ το ελληνικό ( Video clip )
https://www.youtube.com/watch?v=OiMZucKAMBg
Στίχοι-Μουσική: Κώστας Τουρνάς
Εκτέλεση: Δημήτρης Μητροπάνος - Κώστας Τουρνάς


Ο Αχιλλέας απ΄ το Κάιρο
https://www.youtube.com/watch?v=DKjb76zH_lo
Στίχοι-Μουσική: Κώστας Τουρνάς
Εκτέλεση: Κώστας Τουρνάς & Σταμάτης Κραουνάκης

1 σχόλιο:

  1. Τα «Απέραντα Χωράφια» είναι ένας δίσκος ορόσημο του ελληνικού ροκ. Η μουσική και οι στίχοι είναι του Κώστα Τουρνά. Σύμφωνα με το περιοδικό Ποπ & Ροκ συγκαταλέγεται μέσα στους δέκα δίσκους-σταθμούς του ελληνικού ροκ.[εκκρεμεί παραπομπή] Το προοδευτικό-ψυχεδελικό αυτό άλμπουμ το ηχογράφησε ο Τουρνάς συνδυάζοντας μια συμφωνική ορχήστρα με το ροκ γκρουπ Ρουθ, κάτι μοναδικό και πρωτοποριακό για την εποχή και δη επί δικτατορίας.

    Η πειραματική μίξη ανομοιογενών μουσικών στοιχείων και παραδόσεων που αποπειράθηκε ο Τουρνάς προηγήθηκε κατά τρία χρόνια μίας ανάλογης προσπάθειας του θρυλικού Αγγλικού γκρούπ Queen που έγραψαν και σύνθεσαν το τραγούδι, σε στυλ όπερας ροκ, "Βοημική Ραψωδία" (Bohemian Rhapsody) αναμιγνύοντας στοιχεία κλασικής όπερας και μοντέρνου ροκ. Η ροκ όπερα Τόμμυ (Tommy) των Χου (Who) το 1969, παρά την ονομασία της, δεν ανέμιξε κλασικά και μοντέρνα στοιχεία μουσικής στη σύνθεσή της παρά απλώς πακετάρισε μοντέρνο ροκ σε κλασική δομή όπερας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες