29/6/14

Πασχάλης Αρβανιτίδης

Η παγκόσμια μουσική επανάσταση των Beatles και των Rolling Stones την δεκαετία του ΄50-΄60 βρήκε τον Πασχάλη στην εφηβεία και δεν τον άφησε ανεπηρέαστο. Στα δεκαέξι του χρόνια δημιούργησε το πρώτο του συγκρότημα, τους "Drugstoremen", μετά τους "Brahms" και στα 18 του, τους "Olympians", ένα συγκρότημα θρύλος, που με το τραγούδι "ο τρόπος" έφερε κυριολεκτικά την επανάσταση στην μοντέρνα ελληνική μουσική αφού για πρώτη φορά τραγουδήθηκαν ελληνικοί στίχοι σε ποπ τραγούδι, χωρίς αυτό να ακούγεται αστείο. Η απλότητα και η ανεπιτήδευτη ερμηνεία του Πασχάλη, έβαλε τις βάσεις για την εξέλιξη των ελληνικών στίχων στην ποπ και αργότερα στην ροκ μουσική. Με τους Olympians έμεινε μέχρι το χειμώνα του 1972 καθώς μετά από παρότρυνση της δισκογραφικής του εταιρείας, πήρε την μεγάλη απόφαση να κατέβει στην Αθήνα για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σαν σόλο τραγουδιστής. Η συνέχεια; Απλά εντυπωσιακή. Το 1977 με την συμμετοχή του στην Eurovision, καταφέρνει να φέρει την Ελλάδα στην 5η θέση, με το Μάθημα Σολφέζ. Η κυκλοφορία των δίσκων του Party On The Rocks, 9 Τρόποι Αγάπης, Ερωτικά Μηνύματα, Παντού Φωτογραφίες σου, αποτελούν έως και σήμερα σταθμό στην ελληνική δισκογραφία, με πωλήσεις ρεκόρ.

Τέλος, τον Απρίλιο του 2006 ένα σκάνδαλο που αφορά στην ιδιωτική ζωή του Πασχάλη ταράζει την ελληνική κοινωνία. Μια 40χρονη γυναίκα καταθέτει εναντίον του αγωγή αναγνώρισης πατρότητας του δίχρονου εκτός γάμου παιδιού της. Η υπόθεση γίνεται θέμα στις εκπομπές life style για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το test DNA που έγινε το 2008 έδειξε πατέρα του παιδιού τον Πασχάλη. Η μητέρα του παιδιού απαιεί από τον τραγουδιστή το εξωφρενικό ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Ο ίδιος αμφισβητεί το αποτέλεσμα και η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στα δικαστήρια, (Απρίλιος του 2013), χωρίς να έχει τελεσιδικήσει αμετάκλητα.

Είσαι το ταίρι μου
https://www.youtube.com/watch?v=P2NcEZn414A
Μουσική: Στέφανος Κορκολής
Στίχοι-Εκτέλεση: Πασχάλης

 

Μάθημα Σολφέζ (Greece Entry in Eurovision Contest in 1977)
https://www.youtube.com/watch?v=rW54iRBPDuc
Στίχοι: Σέβη Τηλιακού
Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος
Εκτέλεση: Πασχάλης & Μπέσσυ Αργυράκη & Robert Williams &  Μαριάννα Τόλη
 
σολφέζ ουδέτερο άκλιτο < γαλλική solfège < λατινική solfa < sol + fa
η μουσική ανάγνωση· ο σπουδαστής της μουσικής διαβάζει την παρτιτούρα και τραγουδάει τη μελωδία λέγοντας τις νότες με τα ονόματά τους

1 σχόλιο:

  1. Είσαι το ταίρι μου

    Είδος Κωμική/ Δραματική
    Διάρκεια 45' (ανα επεισόδιο)
    Δημιουργοί Λευτέρης Παπαπέτρου
    Αντώνης Αγγελόπουλος
    Παραγωγή Ανδρέας Τσάκωνας
    Χώρα Ελλάδα
    Τηλεοπτικός σταθμός Mega
    Προβολή 1 Οκτωβρίου 2001 – 25 Ιουνίου 2002
    Αριθμός επεισοδίων 30
    Παίζουν: Αλέκος Συσσοβίτης, Κατερίνα Λέχου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Βίκυ Σταυροπούλου,Αλέξης Γεωργούλης, Υβόννη Μαλτέζου, Δημήτρης Καμπερίδης, Γεράσιμος Γεννατάς, Άρης Σερβετάλης, Δάφνη Λαμπρογιάννη Αννέτα Μπεζεντάκου - Ζύγουρα, Βασίλης Ανδρεόπουλος, Σοφία Βογιατζάκη, Θεοδώρα Βουτσά.

    Υπόθεση: Η ιστορία ξεκινά στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Εκεί, η Στέλλα, μια κοντούλα και χοντρούλα μοντελίστ, ερωτεύεται - χωρίς να τολμά να του το αποκαλύψει - τον Νίκο, ψηλό και ωραίο 'Ελληνα που βρίσκεται στην Αυστραλία για δουλειές. Ανάμεσα στις πελάτισσες της Στέλλας είναι και η Βίκυ, μανεκέν από την Ελλάδα, που προσπαθεί να κάνει διεθνή καριέρα. Η Στέλλα δεν την χωνεύει επειδή έχει όλα όσα της λείπουν: ομορφιά, χρήματα, τους άνδρες στα πόδια της... Κι όπως περνά ο καιρός, η Στέλλα ζει με την φαντασίωση πώς μια μέρα ο Νίκος θα γίνει δικός της. Αλλά, η ζωή, ως συνήθως, τα φέρνει τουμπα και στον ετήσιο χορό των Ομογενών, ο Νίκος ερωτεύεται την Βίκυ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες