18/10/14

"ΠΕΛΛΟΓΙΑΝΝΟΣ" Νέο Κυπριώτικο Σκετς

Το σκετς έλκει την καταγωγή του από την επιθεώρηση, και αποτελεί ένα θεατρικό είδος που άνθισε ιδιαίτερα τον 20ο αιώνα στο μικρό νησί µας, Το Κυπριώτικο Σκετς περικλείει µέσα του την αγροτική ζωή του τόπου, την ιστορία, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιµα και προβάλλει άµεσα ή έµµεσα αρκετές πτυχές της ευρύτερης κοινωνικής δραστηριότητας. Δεν έχει μόνο κωμικό χαρακτήρα αλλά μερικές φορές και δραματικό.[1]

Αναζητείται Χορηγός 

Κυπριώτικο Σκετς: Ο Πελλόγιαννος

Χρόνος δράσης: τοποθετείται στα 1960
Τόπος δράσης: κάποιο χωριό της Πιτσιλιάς
Βασικό θέμα: Η Διαφορά ηλικίας μεταξύ των ζευγαριών
Πέντε πρόσωπα –Περιγραφή των βασικών προσώπων
1)    Ο ΠΑΠΑ-ΠΟΥΜΠΟΥΡΗΣ: Είναι ο ιερέας του χωριού, είναι 65 ετών και είναι άνθρωπος της τάξης και της προσευχής. Άνδρας ευυπόληπτος και αξιοπρεπής, οικονομικά εύπορος και ανιδιωτελής. Θέλει να είναι ο πρώτος και ο αρχηγός της οικογένειας, όμως τελικά αποτυγχάνει, αφού ούτε ο 23χρονος γιός του Γιάννος και πολύ περισσότερο ούτε η γυναίκα του Παπίνα, άντεξαν τους αυστηρούς του «νόμους» .

2)  Ο ΠΕΛΛΟΓΙΑΝΝΟΣ: Ο γιός του Παπά-Πουμπουρή και της Παπίνας. Ανώριμος και νάρκισσος. Ο βαθύτερος λόγος που επιλέγει μια πολύ μεγαλύτερη του δεν είναι τόσο τα κάλλη της και η ομορφιά της αλλά κυρίως, η αιώνια κόντρα Πατέρα-Γιού.



3)   Η ΕΛΕΝΑΡΑ: Όνομα και πράμα, η «πέτρα του σκανδάλου». Είναι μια fam fatal, μια 45άρα με πολλές ορμές και πολλές ορέξεις. Κολακευμένη από την συνεχή επιμονή του νέου, θα αποτολμήσει το κατα πολλούς αδιανόητο συνάπτει δεσμό μαζί του, αδιαφορώντας για το τί θα πεί ο κόσμος.



4)  Η ΠΑΠΙΝΑ: Η Παπαδιά και η Ελενάρα είναι συνομίλικες και πρώτες φιλενάδες. Η Παπίνα ενδόμυχα πάντα ζηλεύει την Ελένη αφού η ίδια ήταν κόρη Ιερέα και παντρεύτηκε Ιερέα. Δεν έζησε το μεγάλο έρωτα έτσι λόγω του έρωτα θα αθωώσει τις πράξεις του μονάκριβου παιδιού της. Στο τέλος θα εγκαταλείψει και η ίδια τον σύζυγο της.



5)    Ο ΞΕΝΗΣ: Είνα ο μικρός αδελφός της Ελενάρας. Ο Ξενής είναι 35 χρονών, είναι αστυνομικός και έχει κυρίως το ρόλο του μεσολαβητή. Είναι κατα πολύ νεώτερος και από την αρφή του Ελένη και από την Παπίνα. Είναι επίσης ο επιστήθιος φίλος του Γιάννου.

Το έργο περιέχει άφθονα κωμικά στοιχεία αλλά και λανθάνουσα μια βαθύτερη κοινωνική κριτική. Το «αίσιο τέλος» της ιστορίας αφήνει ως δώρο σε μας τροφή για σκέψη αλλά και κριτική της «κυπριακής νοοτροπίας». Η ορθή ηθογραφική αποτύπωση του «παρελθόντος»  αποτελεί στόχο αδιαπραγμάτευτο για τον συγγραφέα και αποκλείει συνειδητά τις ωραιοποιήσεις και τις νοσταλγικές διαθέσεις εάν τυχόν υπάρχουν. Στόχος είναι το τερπνό αλλά και το ωφέλιμο. 

Ελένη Ελενάρα μου (Από την Κυριακού Πελαγία)

https://www.youtube.com/watch?v=pKc-mOokkL4
Στίχοι-Μουσική: Αντώνης Διαμαντίδης, Νταλγκάς
Ηχογραφήθηκε πρώτη φορά το 1929. Σύνθεση κι ερμηνεία από τον Αντώνη Νταλγκά. Το 1930 ηχογραφήθηκε με ερμηνευτή το Γρηγόρη Ασίκη και τίτλο ΕΛΕΝΗ ΕΛΕΝΑΡΑ ΜΟΥ. 


Ολόκληρο το σενάριο σε PDF:  http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=14881478041529826671

  "All Rights Reserved"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες