7/2/15

Ιάκωβος Καμπανέλλης - Η μπαλάντα του Μαουντχάουζεν

2 Δεκεμβρίου 1921 – 29 Μαρτίου 2011
"Γειά σας. Το Μαουντχάουζεν ήταν ένα στρατόπεδο συγκεντρώσεως που δημιούργησαν οι SS, ένας τόπος μαρτυρίου, όπου την περίοδο 1939-1945 εξοντώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι άνθρωποι, λίγοι, περί τις 30 χιλιάδες σώθηκαν, αναμεσα τους και ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο οποίος το 1963 είκοσι χρόνια από την στιγμη του εγκλεισμού του και 18 χρόνια από την στιγμή της απελευθέρωσης έγραψε το χρονικό. Στην αρχή ως ανάγνωσαμα σε συνέχειες στην εφ. Ελευθερία, λίγο μετά τα κείμενα αποτέλεσαν βιβλίο με τον τίτλο "Μαουντχάουζεν" που κυκλοφόρησε το 1965 από τις εκδόσεις "Θεμέλειο". Τότε ο Μίμης Δεσποτίδης υπεύθυνος του εκδοτικού οίκου είχε την ιδέα να γραφτεί μια  σειρά από τραγούδια και να ηχογραφηθούν και να συνοδεύσουν το βιβλίο. Το Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς σε μια αίθουσα θεάτρου ο Ιάκωβος Καμπανέλλης διάβασε αποσπάσματα από το "Μαουντχάουζεν" και η Μαρία Φαραντούρη ερμνήνευσε τα τραγούδια που είχε μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης. Η μπαλάντα του Μαουντχάουζεν αποτελείται από 4 τραγούδια: το Άσμα Ασμάτων, Ο Αντώνης, Ο Δραπέτης και το Όταν τελειώσει ο Πόλεμος. Μια περιπέτεια που ξεκίνησε και παραμένει στην βάση της ανθρώπινη αλλά έχει και λογοτεχνική και μουσική διάσταση."

ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ-ΜΑΟΥΝΤΧΑΟΥΖΕΝ
https://www.youtube.com/watch?v=5EKpre3IUFI&spfreload=10

Ο Αντώνης (Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν)
https://www.youtube.com/watch?v=HU6q9OsWsP4&spfreload=10
Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Σύνθεση, ενορχήστρωση & διεύθυνση ορχήστρας: Μίκης Θεοδωράκης
Εκτέλεση: Μαρία Φαραντούρη
Έργο: The Ballad of Mauthausen & Six Songs (δίσκος 33 στροφών, 1966)


Όταν τελειώσει ο πόλεμος
https://www.youtube.com/watch?v=vbgjFMUM_jQ
Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Σύνθεση, ενορχήστρωση & διεύθυνση ορχήστρας: Μίκης Θεοδωράκης
Εκτέλεση: Μαρία Φαραντούρη
Έργο: The Ballad of Mauthausen & Six Songs (δίσκος 33 στροφών, 1966)

2 σχόλια:

  1. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης (2 Δεκεμβρίου 1921 – 29 Μαρτίου 2011) ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός.

    Γεννήθηκε στη Νάξο στις 2 Δεκεμβρίου 1921[1]. Το 1935 η οικογένειά του έρχεται για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα. Εργάζεται το πρωί και το βράδυ σπουδάζει τεχνικό σχέδιο στη Σιβιτανίδειο Τεχνική Σχολή. Το 1943 συνελήφθη από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι το 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.

    Όταν γυρίζει στην Ελλάδα, οι παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, το χειμώνα του 1945-46, τον συναρπάζουν... «εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου». Θα προσπαθήσει να γίνει ηθοποιός, ελλείψει όμως γυμνασιακού απολυτηρίου δεν θα γίνει αποδεκτός από το Εθνικό Θέατρο. Έτσι αφοσιώνεται στο γράψιμο. Τον Καμπανέλλη ανακάλυψε ο Αδαμάντιος Λεμός. Το πρώτο θεατρικό έργο του ήταν ο Χορός πάνω στα στάχυα, που παρουσιάστηκε τη θερινή θεατρική περίοδο 1950 από τον θίασο Λεμού στο Θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας.[2]

    Τον Οκτώβριο του 1981 τοποθετήθηκε στη θέση του διευθυντή ραδιοφωνίας της ΕΡΤ.
    Από τα θεατρικά του έργα τα πλέον γνωστά είναι Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια, Έβδομη μέρα της δημιουργίας, Η Αυλή των θαυμάτων, Ηλικία της νύχτας, Παραμύθι χωρίς όνομα, Γειτονιά των Αγγέλων, Βίβα Ασπασία, Οδυσσέα γύρισε σπίτι, Αποικία των τιμωρημένων, Το μεγάλο μας τσίρκο, Ο εχθρός λαός και Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα.
    Έγινε ακαδημαϊκός το 1999, στη νέα έδρα του Θεάτρου της Ακαδημίας Αθηνών. Του απονεμήθηκε το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του τάγματος του Φοίνικα.
    Βρισκόταν νοσηλευόμενος σε μονάδα εντατικής θεραπείας μετά από επιπλοκή λόγω της νεφροπάθειας από την οποία έπασχε.. Απεβίωσε στις 29 Μαρτίου 2011, λίγες μέρες μετά το θάνατο της γυναίκας του Νίκης.
    Όλα τα έργα που παίχτηκαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εργογραφία

    Χορός πάνω στα στάχυα - Θίασος Αδ. Λεμού, 1950
    Έβδομη μέρα της δημιουργίας - Εθνικό Θέατρο, Β' Σκηνή, 1955-56
    Αυτός και το παντελόνι του και Κρυφή ζωή (μονόπρακτα) - Βασ. Διαμαντόπουλος, 1957
    Η Αυλή των Θαυμάτων - Θέατρο Τέχνης, 1957-58
    Η ηλικία της νύχτας - Θέατρο Τέχνης, 1958-59
    Ο Γορίλας και η Ορτανσία - Θίασος Ε. Βεργή, 1959
    Παραμύθι χωρίς Όνομα - Νέο Θέατρο Βασ. Διαμαντόπουλου - Μαρ. Αλκαίου 1959-60
    Γειτονιά των αγγέλων - Θίασος Καρέζη, 1963-64
    Βίβα Ασπασία - Θίασος Καρέζη, 1966-67
    Οδυσσέα γύρισε σπίτι - Θέατρο Τέχνης, 1966-67
    Αποικία των τιμωρημένων - Πειραματικό Θέατρο Ριάλδη, 1970-71
    Ασπασία - Θίασος Καρέζη-Καζάκου, 1971-72
    Το μεγάλο μας τσίρκο - Θίασος Καρέζη-Καζάκου, 1972-73
    Το κουκί και το ρεβύθι - Θίασος Καρέζη-Καζάκου, 1974
    Ο εχθρός λαός - Θίασος Καρέζη-Καζάκου, 1975
    Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα - Θέατρο Τέχνης, 1976-77
    Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού - Θέατρο Τέχνης, 1978-79
    Ο μπαμπάς ο πόλεμος - Θέατρο Τέχνης, 1981
    Ο αόρατος Θίασος - Εθνικό Θέατρο, 1988
    Ο δρόμος περνά από μέσα - 1992
    Τρεις σε μοναξιά (Ο πανηγυρικός, Αυτός και το παντελόνι του, Ο επικήδειος) - Θέατρο Στοά, 1992, Θανάσης Παπαγεωργίου.

    Έγραψε επίσης σενάρια κινηματογραφικών ταινιών κυριότερα των οποίων είναι:

    Στέλλα σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη.
    Ο δράκος σε σκηνοθεσία Νίκου Κούνδουρου.
    Αρπαγή της Περσεφόνης σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου.
    Το κανόνι και τ` αηδόνι σε σκηνοθεσία Ιάκωβου και Γιώργου Καμπανέλλη.
    Κορίτσια στον ήλιο σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη.

    Επίσης ο Ιάκωβος Καμπανέλλης συνέγραψε και το βιβλίο Μαουτχάουζεν, όπου εξιστορεί όσα έζησε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης από το 1943 ως το 1945. Η διήγηση γίνεται σε δύο χρόνους, καθώς ο αφηγητής αναφέρεται εναλλάξ στη ζωή στο απελευθερωμένο πλέον στρατόπεδο και στη ζωή κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας. Η αφήγηση, συνταρακτικά απλή και ανθρώπινη, παρέχει πληροφορίες για τις θηριωδίες που έλαβαν χώρα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ρίχνει φως και σε μία πιο άγνωστη πτυχή του δράματος: της επανάκτησης της ζωής από τους επιζήσαντες μέσα από την περιγραφή των αντικειμενικών συνθηκών αλλά και της ψυχολογικής κατάστασης των θυμάτων τις πρώτες μέρες της απελευθέρωσής τους.

    Έργα του Καμπανέλλη έχουν μεταφρασθεί και παιχτεί στην Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σουηδία. Ασχολήθηκε επίσης με τη δημοσιογραφία στις εφημερίδες Ελευθερία (1963-65), Ανένδοτος (1965-66) και από το 1975 στα Νέα. Υπήρξε επίσης μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες