16/3/15

Αφιέρωμα στους Κονιτοπουλέους

Το νησιώτικο τραγούδι, ειδκά το κυκλαδίτικο τραγούδι χρωστάει πολλά σε αυτή την μεγάλη οικογένεια μουσικών, οργανοπαιχτών και τραγουδιστών. Ο "θρύλος των Κονιτοπουλέων" ξεκίνησε με το φημισμένο βιολιτζή απ' τον Κινίδαρο της Νάξου, Μιχάλη Κονιτόπουλο. Το δρόμο του οποίου ακολούθησαν όλα τα παιδιά του ο Γιώργος, η Αγγελικής, η Ειρήνη, ο Βαγγέλης και ο Κώστας. Αλλά επάξια συνέχισαν και τα εγγόνια τους Νάσια, Στέλλα, Ελένη.

Ο γνωστότερος όλων, ο Γιώργος Κονιτόπουλος έχει γράψει την δική του ιστορία στο λαϊκό μας τραγούδι. "Ποιό είναι το παραδοσιακό τραγούδι της Νάξου και ποιό του Γ. Κονιτόπουλο" Η κληρονομιά που μας άφησε είναι πεντακόσια και πλέον τραγούδια (70 περίπου παραδοσιακά) και τα υπόλοιπα συνθέσεις, δημιουργίες δικές του. Στις 18 Ιουνίου 1991, ο Γ. Κονιτόπουλος έφυγε για να συνεχίσει το τραγούδι του μαζί με το βιολί του, σε άλλους κόσμους. Σε μας άφησε το έργο του το αθάνατο, και στους νεώτερους Κονιτόπουλους βαριά κληρονομιά. Το δικό του ταλέντο μετέδωσε στην κορούλα του Νάσια. 

Η "Κυρά του Αιγαίου" Ειρήνη Κονιτοπούλου - Λεγάκη έγινε γνωστή και αγαπητή σε όλη την Ελλάδα όταν το 1961 τραγούδησε το περίφημο «Αρμενάκι». Διαχρονική αξία ποιότητας, προσωπικού και φωνητικού ήθους. Το ήθος και το ταλέντο της, το μετέδωσε στην κορούλα της Ελένη Λεγάκη. Το ίδιο συνέβει και με την Αγγελική Κονιτοπούλου που έδωσε το θείο χάρισμά της, στην κόρη της, την Στέλλα Λεγάκη. Ενώ και ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος μετέδωσε το ταλέντο του στο γιό του Γιάννη.

Αρμενάκι
https://www.youtube.com/watch?v=KuVRHFu0mGU&spfreload=10
Παραδοσιακό - Περιοχή: Κυκλάδες
Εκτέλεση: Ειρήνη Κονιτοπούλου



Όπου και να πάω χάνομαι 
https://www.youtube.com/watch?v=q35tB90DF9k
Στίχοι: Γιάννης Πάριος Μουσική: Βασίλης Κλουβάτος
Εκτέλεση: Στέλλα Κονιτοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες