23/3/15

Κλαίρη Αγγελίδου

Η κυρία Κλαίρη Αγγελίδου γεννήθηκε το 1932 στην Αμμόχωστο. Το 1951, μετέβη στην Αθήνα όπου σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1954 παντρεύτηκε κρυφά τον Νίκο Αγγελίδη, φιλόλογο, δικηγόρο, μέλος της Βουλή των Αντιπροσώπωνο Νίκος και η Κλαίρη εντάχθηκαν στην μυστική οργάνωση ΚΑΡΗ και έπειτα στην Ε.Ο.Κ.Α. υπηρετώντας από διάφορες θέσεις. Η Αγγελίδου εργάστηκε ως φιλόλογος σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου, από το 1956 μέχρι το 1991, οπότε και εξελέγη Βουλευτής ενώ από το 1993 μέχρι το 1997 διετέλεσε Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Η κα Αγγελίδου είναι μέλος πληθώρας πολιτιστικών και ακαδημαϊκών συλλόγων, ενώ έχει λάβει πολλές διακρίσεις από διάφορους φορείς στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, Βέλγιο, Αγγλία και Γαλλία. Ανάμεσα σε άλλα είναι επίτιμος μέλος του Γλωσσικού Ομίλου Κύπρου, της Λέσχης Λάϊονς Αρσινόη Αμμοχώστου, της Διεθνούς Οργάνωσης για την προώθηση των γυναικών της Ευρώπης, της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας, του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και του Διεθνούς Συμβουλίου «Φίλου του Καζαντζάκη». Επιπρόσθετα διετέλεσε μέλος του 15μελούς Ιδρύματος Ωνάση (2000-2007), πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 (2005-2009) και μέλος πολλών άλλων Σωματείων και Οργανώσεων. Είναι επιπλέον, Επίτιμη Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Middlesex του Λονδίνου. Παράλληλα έχει αναπτύξει πλούσιο συγγραφικό έργο με το οποίο έχει διακριθεί, ιδιαίτερα στον τομέα της ποίησης. Ποιήματα και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στον Ελλαδικό και Κυπριακό τύπο και έχουν ανθολογηθεί σε διάφορες ανθολογίες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας. ΄Εχουν επίσης μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Τσέχικα, Βουλγάρικα, Αραβικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Δανέζικα, Ρουμάνικα και Αλβανικά. Οι συνθέτες Κύπριοι Μάριος Μελετίου και Γιώργος Θεοφάνους έχουν μελοποιήσει μερικά από τα ποιήματα της.

Παρά θιν' αλός

https://www.youtube.com/watch?v=ww4eEOpBjGw&spfreload=10
Συναυλία για την Αμμόχωστο, Ηρώδειο 1997
Ποίηση: Κλαίρη Αγγελίδου
Μουσική: Μάριος Μελετίου
Εκτέλεση: Αλέξια Βασιλείου
Δίσκος: "Αμμόχωστος, λεμονανθούσα μου κυρά" 1996.Alexia in Concert for Famagusta at the Odeon of Herodes Atticus Amphitheatre in Athens, Greece (Herodio Theater) under the Acropolis 10/1997
παρά θῖν' ἁλὸς < στην παραλία, δίπλα στη θάλασσα, παραλιακά

Η πολιτεία με το λουλουδένιιο πρόσωπο 
https://www.youtube.com/watch?v=mv-EcNltp-E&spfreload=10
Συναυλία για την Αμμόχωστο, Ηρώδειο 1997
Ποίηση: Κλαίρη Αγγελίδου
Μουσική: Μάριος Μελετίου
Εκτέλεση: Αλέξια Βασιλείου
Δίσκος: "Αμμόχωστος, λεμονανθούσα μου κυρά" 1996.


1 σχόλιο:


 1. ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  Κλαίρη Αγγελίδου - Βιογραφικό Σημείωμα

  Η Κλαίρη Αγγελίδου κατάγεται από την Αμμόχωστο. Γεννήθηκε το 1932. Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών της, το 1951, μετέβη στην Αθήνα όπου σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1955 παντρεύτηκε τον Νίκο Αγγελίδη, φιλόλογο, δικηγόρο, μέλος της Βουλή των Αντιπροσώπων και αγωνιστή της Ε.Ο.Κ.Α. Εργάστηκε ως φιλόλογος σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου, από το 1956 μέχρι το 1991, οπότε και εξελέγη Βουλευτής ενώ από το 1993 μέχρι το 1997 διετέλεσε Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. ΄Εχει τρία παιδιά, τον ΄Αγγελο, τον Χρίστο και τον Τεύκρο.

  Η Κλαίρη Αγγελίδου είναι μέλος πληθώρας πολιτιστικών και ακαδημαϊκών συλλόγων, ενώ έχει λάβει πολλές διακρίσεις από διάφορους φορείς στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, Βέλγιο, Αγγλία και Γαλλία.

  Ανάμεσα σε άλλα είναι επίτιμος μέλος του Γλωσσικού Ομίλου Κύπρου, της Λέσχης Λάϊονς Αρσινόη Αμμοχώστου, της Διεθνούς Οργάνωσης για την προώθηση των γυναικών της Ευρώπης (Συμβούλιο Κύπρου, Βραβείο για τις γυναίκες της Ευρώπης), της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας, του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και του Διεθνούς Συμβουλίου «Φίλου του Καζαντζάκη». Επιπρόσθετα διετέλεσε μέλος του 15μελούς Ιδρύματος Ωνάση (2000-2007), πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 (2005-2009) και μέλος πολλών άλλων Σωματείων και Οργανώσεων. Είναι επιπλέον, Επίτιμη Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Middlesex του Λονδίνου.

  Παράλληλα έχει αναπτύξει πλούσιο συγγραφικό έργο με το οποίο έχει διακριθεί, ιδιαίτερα στον τομέα της ποίησης. Ποιήματα και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στον Ελλαδικό και Κυπριακό τύπο και έχουν ανθολογηθεί σε διάφορες ανθολογίες της Κύπρου, της Ελλάδας , της Ιταλίας και της Ρουμανίας. ΄Εχουν επίσης μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Τσέχικα, Βουλγάρικα, Αραβικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Δανέζικα, Ρουμάνικα και Αλβανικά.

  ΄Εχει εκδώσει 14 ποιητικές συλλογές:

  «Ποιήματα» Τυπογραφεία «Μάχη» 1967
  «Του ξεριζωμού», Τυπογραφεία Ζαβαλλή 1975
  «Νόστιμον ΄Ημαρ», Τυπογραφεία Ζαβαλλή 1982
  «Εν Δήμω Αμαθούντος» Λευκωσία, Εκδόσεις Imprinta 1988
  «Πενταδάκτυλος ο Γιος μου», Λευκωσία, Εκδόσεις Imprinta 1991
  «Πενταδάκτυλος ο Γιος μου», (Ελληνικά & Αγλλικά) Λευκωσία, Εκδόσεις Imprinta 1994
  «Πότνια ΄Αλς», Λευκωσία, Εκδόσεις Imprinta 1998
  «Αλίανθος» Λευκωσία
  «The venerable Lady the Sea» Λευκωσία, Imprinta 2001
  «Σαλαμίνιες Αύρες» , Λευκωσία, Εκδόσεις Εν Τύποις – Βούλα Κοκκίνου 2004. Μεταφράστηκε στα Γαλλικά το 2011, με τίτλο «Brises de Salamine» (εκδόσεις Benevent) και βραβεύτηκε από την Εταιρεία Γαλλίας APPLE και από την Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Γραμμάτων Παρισίων, με χρυσό μετάλλιο.
  «ΧΟΕΣ», Λευκωσία, Εκδόσεις Εν Τύποις - Βούλα Κοκκίνου 2005
  «΄Εσοπτρον ψυχής», Αθήνα, Εκδόσεις Αρμός 2007
  «Τhe mirror of soul», Eδιμβούργο, Εκδόσεις Dionysia Press 2010
  «Αμφορείς της μνήμης», Λευκωσία, Εκδόσεις Αιγαίο 2011
  «Λιτανεία», Αθήνα, Εκδόσεις Ιωλκός 2012


  Πεζά

  «Ο Δρόμος», Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη 1997
  «Συνομιλία με την αδελφή μου Αμμόχωστο. Βίοι Παράλληλοι», Λευκωσία, Εκδόσεις Εν Τυποις - Βούλα Κοκκίνου 2001
  «Συνομιλία με την αδελφή μου Αμμόχωστο. Βίοι Παράλληλοι», Β΄ Έκδοση, Θεσσαλονίκη, Εκδόσεις Μαλλιάρης – Παιδεία 2003
  «The street», Eδιμβούργο, Εκδόσεις Dionysia Press 2003
  «Μy rue a Famagouste ville. Fantome de Cypre» - Λιών – Εκδόσεις Kallimages 2013
  «Κωδικός Αταλάντη» Αθήνα, Εκδόσεις Διόπτρα 2009

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες