12/4/15

Το Πάσχα των Ελλήνων

Το Χριστιανικό Πάσχα, ή κοινώς Πασχαλιά ή ελληνοπρεπώς Λαμπρή, και ειδικότερα η Ανάσταση του Χριστού ή απλώς Ανάσταση, είναι η σπουδαιότερη γιορτή του χριστιανικού εκκλησιαστικού έτους. Η έκφραση «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ» αποτελεί τον περισσότερο διαδεδομένο χαιρετισμό μεταξύ των Ορθόδοξων Χριστιανών που λέγεται από το Πάσχα, δηλαδή την εορτή της Ανάστασης του Χριστού, και για σαράντα ημέρες, δηλαδή μέχρι την απόδοση του Πάσχα, την Τετάρτη της παραμονής του εορτασμού της εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου. Η έκφραση αυτή που προέρχεται από ευαγγελική ρήση, αποτελεί και την αρχή του γνωστότερου αναστάσιμου τροπαρίου που λέγεται κατά την ίδια περίοδο. Ως χαιρετισμός αποδίδεται πάντα με χαρακτήρα ενθουσιώδη και με έντονη την εκδήλωση της ψυχικής ανάτασης. Σε ανταπάντηση της έκφρασης αυτής ανταποδίδεται η έκφραση «ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ». Στην λαογραφική παράδοση η έκφραση αυτή ανάγεται στα αναστάσιμα έθιμα που επαναλαμβάνεται με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, με το «φιλί της αγάπης», αναστάσιμες εκδηλώσεις.

Τα λαϊκά έθιμα κατά το σύγχρονο εορτασμό της Ανάστασης στην Ελλάδα, περιλαμβάνουν δείπνο με κύριο φαγητό τη μαγειρίτσα, το βράδυ της Ανάστασης, το τσούγκρισμα των αυγών στο σπίτι ή έξω από την Εκκλησία, το «φιλί της αγάπης», το κάψιμο του Ιούδα και πολλές κροτίδες την ώρα της Ανάστασης, το σούβλισμα του αρνιού κατά την Κυριακή του Πάσχα και άλλες εκδηλώσεις. Το κάθε χωρίο όμως έχει τα δικά του τοπικά και παραδοσιακά ήθη και έθιμα, πατροπαράδοτα παιχνίδια και διάφορα φαγητά και αρτοσκευάσματα.

Τα έθιμα του Πάχα στην Ελλάδα
https://www.youtube.com/watch?v=wiadtNLLKy8

Χριστός Ανέστη -Βυζαντινή Μουσική
https://www.youtube.com/watch?v=jfIsxaE9px8&spfreload=10




ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΧΑ
https://www.youtube.com/watch?v=E3XQ4X99bHU&spfreload=10
Στίχοι: Γιώργος Θέμελης Μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής
Εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας & Χορωδία
Συναυλία του Σταύρου Κουγιουμτζή στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης στις 16-11-1992. Συμμετέχουν οι Χορωδίες "Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος" (Αρχείο Θανάση Γιώγλου)



Στον Ιουδαϊσμό το Πάσχα, καθιερώθηκε ως ανάμνηση της Εξόδου, που ελευθέρωσε τους Εβραίους από την αιγυπτιακή δουλεία. Το γεγονός της απελευθέρωσης αυτής συνέβη με μια σειρά θεϊκών προνοιακών παρεμβάσεων, από τις οποίες η σημαντικότερη εκδηλώνεται τη νύχτα κατά την οποία θα εξολοθρεύονταν τα πρωτότοκα των ανθρώπων και των ζώων των Αιγυπτίων, ενώ τα σπίτια των Εβραίων θα προστατεύονταν αφού οι πόρτες τους είχαν σημαδευτεί με το αίμα του αρνιού που είχαν θυσιάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες