18/4/18

Μποστ [Μέντης Μποσταντζόγλου (1918-1995)]

Ο Κωνσταντινουπολίτης σκιτσογράφος, γελοιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός και ζωγράφος Χρύσανθος Βοσταντζόγλου, γνωστός ως Μποστ, γεννήθηκε το 1918 στην Πόλη. Το έργο του περιλαμβάνει πολιτικές γελοιογραφίες και χρονογραφήματα, εικονογραφήσεις βιβλίων και περιοδικών, δέκα θεατρικά έργα και πολλές ζωγραφικές συνθέσεις. Για ένα διάστημα δούλεψε στο τομέα της διαφήμισης με μεγάλη επιτυχία. Από το 1920 έως το 1926 έζησε με την οικογένειά του στη Ρουμανία και στη συνέχεια στην Αθήνα. Μαθητής Γυμνασίου άρχισε τα σκίτσα και απέκτησε το ψευδώνυμο Μέντης. Το 1939 εισήχθη στη Σχολή Καλών Τεχνών, την οποία όμως παράτησε μετά από έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής έγινε μέλος του ΕΑΜ (1942) και συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Η καριέρα του ως σκιτσογράφου ξεκίνησε με εικονογραφήσεις περιοδικών και παιδικών βιβλίων. Το πρώτο προσωπικό του βιβλίο εκδόθηκε με δικά του έξοδα το 1945 και είχε τίτλο "Ο Άγιος Φανούριος". Εργάστηκε στις εφημερίδες Καθημερινή, Ελευθερία, Αυγή, Ομάδα, Μακεδονία, Ανεξάρτητος Τύπος, Εμπρός, Μεσημβρινή, Πρωινή, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και Ριζοσπάστης όπως και σε διάφορα περιοδικά όπως οι Εικόνες, Ταχυδρόμος, Δρόμοι της Ειρήνης και Θεατής. Το 1966 άνοιξε το δικό του κατάστημα δώρων με την επωνυμία "Λαϊκαί Εικόναι". Διακόσμησε πάνω από 27.000 είδη δώρων, με σκίτσα και ζωγραφιές, καθώς και επίτηδες ανορθόγραφες επιγραφές, στιχάκια και αφιερώσεις. Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 και μετά, αφιερώθηκε στη ζωγραφική και το θέατρο. Τα σατιρικά θεατρικά του έργα είναι γραμμένα σε δεκαπεντασύλλαβο. Κατά διαστήματα ασχολήθηκε και πάλι με το σκίτσο και την πολιτική γελοιογραφία. Πραγματοποίησε επίσης 16 προσωπικές εκθέσεις. Έθεσε αρκετές φορές υποψηφιότητα ως βουλευτής κομμάτων της Αριστεράς (1964 με την ΕΔΑ, 1981 και 1985 με το ΚΚΕ), χωρίς ποτέ να εκλεγεί. Πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου του 1995. Γιος του είναι ο ηθοποιός Γιάννης Μποσταντζόγλου.

Συνθέτες όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Νότης Μαυρουδής, Πάνος Τριανταφυλλίδης και Θέμης Ανδρεάδης μελοποίησαν στίχους του.

Νήσος των Αζορών
https://www.youtube.com/watch?v=-FtD3JkN01Q
Στίχοι: Μέντης Μποσταντζόγλου (Μπόστ)
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Εκτέλεση: Γρηγόρης Μπιθικώτσης

H Νήσος των Αζορών είναι τραγούδι σε στίχους Μποστ, μουσική Μίκη Θεοδωράκη και αρχική ερμηνεία Μπιθικώτση. Κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο το 1964, ενώ ακούστηκε στην κινηματογραφική ταινία "Έκλεψα τη γυναίκα μου" του ίδιου έτους. Οι στίχοι του αρχικού ποιήματος δεν φάνηκαν ποιοτικοί στον συνθέτη, καθώς το θεωρούσε ελαφρό και δεν ήθελε να το παρουσιάσει. Το ερμήνευσε, όμως, όχι απλώς σοβαρά, αλλά και με πάθος, δίνοντας του το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ύφος που τελικά συνετέλεσε στην επιτυχία του τραγουδιού. Στη β' πλευρά του δίσκου κυκλοφόρησε το «Ρομβία», ενώ το εξώφυλλο είναι χειρόγραφο ζωγραφισμένο του Μποστ. Στο μπουζούκι παίζει ο Μανώλης Χιώτης.

Πόλη Κωνσταντινούπολη
https://www.youtube.com/watch?v=BEZy-kKcs0k
Στίχοι: Μέντης Μποσταντζόγλου (Μπόστ)
Μουσική: Νότης Μαυρουδής
Εκτέλεση: Μαρία Φαραντούρη
Δίσκος: "Ανατολικοδυτικά", 1989


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες