5/3/19

Κώστας Κασσιανός (1938-1994)

Οι αείμνηστοι Κώστας Κασσιανός και Γιάγκος Σουρουλλάς είναι οι σημαντικότεροι συνθέτες των τραγουδιών του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Ο Κώστας Κασσιανός γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1938 στη Λύση. Αρχικά σπουδάζει Βυζαντινή μουσική δίπλα στον πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Παναγίας Ευαγγελίστριας στη Λύση, Γιάγκο Σουρουλλά. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα ευρωπαϊκής μουσικής (ακορντεόν και θεωρητικά) με τον Σώζο Τομπόλη. Το 1956 μεταβαίνει στην Αθήνα φοιτά στο Εθνικό Ωδείο σπουδάζοντας Αρμονία με τον Μανώλη Καλομοίρη, Ιστορία της μουσικής και Μορφολογία με τον Γιώργο Βώκο, τραγούδι με την Καίτη Παπαλεξοπούλου και ακορντεόν με τον Τίμο Σουγιούλ. Επιστρέφει στην Κύπρο το 1958 και εργάζεται μέχρι το τέλος της ζωής του ως καθηγητής μουσικής στη δημόσια εκπαίδευση. Πράγματι η προσφορά του Κασσιανού θεωρείται ως εξαιρετικά σημαντική αφού ο Κώστας Κασσιανός αφού ήταν ο δημιουργός πολλών πατριωτικών τραγουδιών και ο ερμηνευτής που τα έκανε γνωστά στις επόμενες γενιές.


Kώστας Κασσιανός (Λυσιώτης) - Πρωτοψάλης / Καθηγητής Μουσικής


https://www.youtube.com/watch?v=pM5UILMXP84


Σαν άλλος Λεωνίδας
https://www.youtube.com/watch?v=SChzgvNwhqw
Στίχοι-Μουσική: Κώστας Κασσιανός


Λευτεριά (Θα πάρω μιαν ανηφοριά)
https://www.youtube.com/watch?v=2A2AAFSvoU8
Στίχοι: Ευαγόρας Παλληκαρίδης
Μουσική: Κώστας Κασσιανός
Εκτέλεση: Άρχοντας Πρωτοψάλτης Αμπελοκήπων

Η μελοποίηση του ποιήματος του Ευαγόρα Παλληκαρίδη «ΛΕΥΤΕΡΙΑ», σε βυζαντινή κλίμακα και σε ρυθμό δημοτικής μας μουσικής, έγινε από τον αείμνηστο πρωτοψάλτη και καθηγητή Κώστα Κασσιανό (αριστερά στη φωτογραφία) αμέσως μετά τον απαγχονισμό του ήρωα και δημοσιεύθηκε στον Περιοδικό Τύπο της ΕΟΚΑ «Εγερτήριον Σάλπισμα», Αρ. Τεύχους31.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες