6/4/19

Δημήτρης Παπαδημήτρης (1936-2017)

"Ο δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Παπαδημήτρης γεννήθηκε στη Λύση το 1936. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του φοίτησε στο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας και με την αποφοίτησή του προσλήφθηκε στο Μεταλλείο Καλαβασού. Με την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ έγινε μέλος της Οργάνωσης κι άρχισε να γράφει πατριωτικά ποιήματα, που απαγγέλλονταν σε εθνικές εκδηλώσεις και μνημόσυνα ηρώων του Αγώνα. Μερικά μελοποίησε ο συγχωριανός του Κωνσταντίνος Κασσιανός και τραγουδήθηκαν από την αγωνιστική νεολαία. Όντας υπάλληλος στην Καλαβασό έγινε συνεργάτης του περιοδικού «Τimes of Cyprus». Το 1959 προσλήφθηκε στην εφ. «Έθνος», μεταπήδησε στην «Εθνική» και μετά στη «Μάχη», όπου αναδείχθηκε αρχισυντάκτης. Οι «Ελευθεροστομίες» του άφησαν εποχή. Εποχή έγραψαν και οι επιθεωρήσεις του, που τον ανέδειξαν κορυφαίο συγγραφέα στο είδος αυτό του θεάτρου. Τo θεατρικό-επιθεωρησιακό ταλέντο του Δημήτρη Παπαδημήτρη άρχισε να ξεδιπλώνεται μετά την τουρκική ανταρσία του 1963-64. Γράφει την πρώτη του επιθεώρηση «Μπαζούκα», μέσα σε μια νύκτα και την παραδίδει στον Γ.Δ. του Οργανισμού Θεατρικής Ανάπτυξης Κύπρου, βετεράνο δημοσιογράφο Γεώργιο Φιλή. Αυτός ενθουσιάζεται και αποφασίζει το ανέβασμά της. Η επιτυχία που σημείωσε ήταν πρωτοφανής. Ανεβάστηκε σ’ όλες τις πόλεις, κωμοπόλεις και πλείστα χωριά της Κύπρου. Ακολούθησε η δεύτερη «Άλλος για την Μανσούρα», που στέφθηκε από την ίδια επιτυχία, γεγονός που τον καθιέρωσε πια ως κορυφαίο επιθεωρησιογράφο. Έγραψε τρακόσιες τόσες επιθεωρήσεις ενώ ίδρυσε και δικό του θίασο, το "Θίασο Παπαδημήτρη" ο οποίος και περιόδευσε σε ολόκληρη την Κύπρο. Ως δημοσιογράφος ο Δημήτρης ήταν πολυτάλαντος. Ήταν δεινός χειριστής της γλώσσας, αρθρογράφος, σχολιογράφος και κορυφαίος ευθυμογράφος. Επίσης τα σχέδια των σελίδων του ήταν πρωτοποριακά. Οι «Ελευθεροστομίες» του στη «Μάχη άφησαν εποχή. Και δεν είναι τυχαίο που, όταν μεταπήδησε στον «Φιλελεύθερο», σημείωσε και πάλι επιτυχία με τις «Φιλελευθεροστομίες» του. Ως χαρακτήρας, ο ήταν πεντακάθαρος, ντόμπρος, ειλικρινής, άκακος και ανυστερόβουλος. Γι' αυτό και ήταν αγαπητός σε όλη τη δημοσιογραφική οικογένεια." 

Ο Δημήτρης Παπαδημήτρης απεβίωσε στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 και ήταν θείος του επίσης δημοσιογράφου και συγγραφέα Παναγιώτη Παπαδημήτρη.


Στον Λένα & Θρήνος στο Λένα
https://www.youtube.com/watch?v=nDtCRbgl6vs
Στίχοι: Δημήτρης Παπαδημήτρης
Μουσική: Κώστας Κασσιανός

 

Ερμηνευτής ο Κώστας Κασσιανός. Το μικρό φωνητικό σύνολο αποτελείται από τους: Αφροδίτη Φυλακτίδου, Βασιλική Σαββίδου, Ηλιάδα Γεωργιάδου, Μαρία Σκουτέλλα, Τούλα Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Κασσιανού, Στέλιος Καραολής, Αντώνης Καλογήρου και Μάριος Βασιλείου. Συνοδεύει στο πιάνο η Μάρω Σκορδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες