28/4/19

Victor Hugo [Βίκτωρ Ουγκώ (1802-1885)]

Βίκτωρ Ουγκώ: Κορυφαίος Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός, ο πλέον σημαντικός και προβεβλημένος εκπρόσωπος του κινήματος του Γαλλικού Ρομαντισμού.  Έργα του όπως το μυθιστόρημα "Η Παναγία των Παρισίων" (1831) και το έπος "Οι Άθλιοι" (1862) συγκαταλέγονται σήμερα ανάμεσα στα αριστουργήματα της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας ενώ ούτε και τα ποιήματά του υστερούν σε κάτι.

Γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1802 στην πόλη Μπεζανσόν της ανατολικής Γαλλίας. Από πολύ νωρίς ξεκίνησε να γράφει ποιήματα, να μεταφράζει Λατίνους ποιητές όπως ο Βιργίλιος και στα 16 του να γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα. Η αξία του αναγνωρίστηκε σύντομα μέσα στο γαλλικό ακαδημαϊκό κύκλο αλλά και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό έτσι θα αφήσει την Νομική Σχολή για να αφοσιωθεί στη Λογοτεχνία. Το 1831 γράφει το πασίγνωστο μυθιστόρημα, "Παναγία των Παρισίων" και ακολουθούν τα θεατρικά: "Λουκρητία Βοργία", "Μαρία Τυδώρ", "Ο βασιλιάς διασκεδάζει". Διακεκριμένος πλέον συγγραφέας το 1841 γίνεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Τα σημαντικότερα έργα του, τα έγραψε κατά την περίοδο της μακράς αυτοεξορίας του καθώς η ανάδειξή του Ναπολέοντα του Γ΄ σε Αυτοκράτορα τον κάνει να αλλάξει τις φιλοβοναπαρτικές του αντιλήψεις και να στραφεί με μένος εναντίον του νέου αυτοκράτορα. Στο νησί Γκέρνσεϋ θα ολοκληρώσει και θα παρουσιάσει τα σπουδαιότερα έργα του: "Οι άθλιοι" και τα επίσης σημαντικά ποιήματα, "Ο Θρύλος των αιώνων" και οι "Ενατενίσεις". Θα επιστρέψει στη Γαλλία τον Αύγουστο του 1970 λίγο μετά την ανακήρυξη της Τρίτης Γαλλικής Δημοκρατίας αλλά λόγω της επικράτησης της Παρισινής Κομμούνας θα παραμένει στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο. Η ζωή του σημαδεύτηκε από οικογενειακές τραγωδίες. Το 1969 πεθαίνει η σύζυγος του Αδέλα. Το 1886 η μία του κόρη - ενώ είχε μόλις παντρευτεί - πνίγεται μαζί με τον άνδρα της έτσι αναλαμβάνει ο ίδιος τη ανατροφή των εγγονών του. Σε ηλικία 69 ετών χάνει τον γιό του Σαρλ και δύο χρόνια αργότερα τον δεύτερο γιό του Φρανσουά Βίκτωρ ενώ η κόρη του Αντέλ επέστρεψε από την Αμερική ψυχασθενής.

Ο Βίκτωρ Ουγκώ πέθανε στις 22 Μαΐου 1885 σε ηλικία 83 ετών έχοντας λάβει εν ζωή σπάνια δόξα για πνευματικό δημιουργό. Στη Γαλλία κηρύχθηκε εθνικό πένθος. Την ημέρα της κηδείας του (1η Ιουνίου) περίπου 2.000.000 άνθρωποι συνόδευσαν τον επιφανή νεκρό από την Αψίδα του Θριάμβου στο Πάνθεον, το οποίο ορίστηκε ως τελευταία του κατοικία. Ο θάνατός του, τέλος, είχε μεγάλο αντίκτυπο και στην Ελλάδα και στο σύνολό του σχεδόν ο ελληνικός Τύπος κάλυψε το γεγονός της απώλειας του διακεκριμένου φιλέλληνα συγγραφέα. Μάλιστα πραγματοποιήθηκαν τελετές προκειμένου να τιμηθεί ο μεγάλος νεκρός αντίστοιχες με αυτές, που έλαβαν χώρα στη Γαλλία. Ο Ουγκώ υπήρξε πραγματικός φιλέλληνας και από τους πλέον όψιμους Ευρωπαίους διανοούμενους, που έλαβαν φιλελληνική στάση κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και αργότερα για το Κρητικό Ζήτημα καθώς και για την αρπαγή των γλυπτών του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν.

The Hunchback of Notre Dame - God Help the Outcasts - Greek BluRay
https://www.youtube.com/watch?v=Tp9HOeDEP5E
Εκτέλεση: Άλκηστις Πρωτοψάλτη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες