21/5/19

Γιώργος Θεοτοκάς (1906-1966)

Γιώργος Θεοτοκάς: Δικηγόρος, δοκιμιογράφος και λογοτέχνης κα κύριος εκπρόσωπος και διανοητής της Γενιάς του ’30. Γνωστά του έργα είναι το μυθιστόρημα "Αργώ" και το κείμενο-μανιφέστο "Ελεύθερο Πνεύμα".

Γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου 1906 στην Κωνσταντινούπολη και η γονείς του είχαν καταγωγή του ήταν από τη Χίο. Ο πατέρας του, Μιχαήλ Θεοτοκάς (1872-1924) ήταν έμπορος και λογοτέχνης. Ο ίδιος φοίτησε στη Σχολή Ζαμαρία και κατόπιν στο Εθνικόν Ελληνογαλλικόν Λύκειον, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1922. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Στην πρωτεύουσα ο Θεοτοκάς φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών και με το περας των σπουδών του, τον Ιανουάριο του 1927 αναχώρησε για το Παρίσι με σκοπό την πραγματοποίηση ελεύθερων σπουδών στα αντικείμενα της νομικής, της ιστορίας και της φιλοσοφίας. To 1928 μετακομίζει στο Λονδίνο όπου μελετά το αγγλικό δίκαιο, την αγγλική φιλολογία και παρακολουθεί μαθήματα ιστορίας και πολιτισμού. Επιστρέφει λίγο αργότερα, το φθινόπωρο του 1929, στην Αθήνα και αρχίζει να εργάζεται ως δικηγόρος ενώ πράλληλα, δραστηριοποιήθηκε έντονα στον πνευματικό χώρο: Το 1929 εκδίδει το δοκίμιό του «Ελεύθερο Πνεύμα», που εκ των υστέρων χαρακτηρίστηκε ως «Μανιφέστο της Γενιάς του '30». Συνεργαζόταν με λογοτεχνικά περιοδικά ενώ το 1933 κυκλοφόρησε το πρώτο λογοτεχνικό του έργο, το πρώτο μέρος του μυθιστορήματος Αργώ. Ακολούθησαν έπειτα «Το Δαιμόνιο», το «Ασθενείς και Οδοιπόροι» κ.ά.

Ο Γιώργος Θεοτοκάς από τα μαθητικά κι όλας χρόνια εκδηλώνει το πνευματικό του στίγμα αφού μαθητής ακόμα έδωσε διαλέξεις σχετικά με την ιστορία του δημοτικισμού και το έργο του Διονύσιου Σολωμό και αργότερα του Ψυχάρη. Παράλληλα αρθρογραφεί στην εφημερίδα της Φοιτητικής Συντροφιάς. με θέματα από το γλωσσικό ζήτημα και τη λογοτεχνία, έως το οκογενειακό δίκαιο. Αργότερα στο Παρίσι αρθρογραφεί από τις στήλες της εφημερίδας Αγών των αδελφών Καστανάκη. Την περίοδο αυτή διαμορφώνονται οι ιδέες που θα αποτυπώσει στο Ελεύθερο Πνεύμα, το οποίο αρχίζει να επεξεργάζεται στον επόμενο σταθμό των σπουδών του το Λονδίνο. Ο Θεοτοκάς ο οποίος είναι περισσότερος γνωστός για τα δοκίμια του παρά τα μυθιστορήματά του θα συνεργαστεί με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά ενώ στη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 στρέφεται προς το θέατρο: Το 1945 προτάθηκε για το Νόμπελ Λογοτεχνίας από το μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας Sigfrid Siwertz. 

Ο Γιώργος Θεοτοκάς πέθανε στις 30 Οκτωβρίου του 1966 στην Αθήνα, σε ηλικία 61 χρόνων, από καρκίνο στο συκώτι, ο οποίος δεν είχε διαγνωσθεί έγκαιρα.

Κοιμάσαι για ονειρεύεσαι
https://www.youtube.com/watch?v=b5iIvDyv0EE
Ποίηση: Γιώργος Θεοτοκάς
Μουσική: Γιώργος Μισετζής
Απόδοση: Παντελής Θαλασσινός
CD: Με δυο ρολόγια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες