10/5/19

Ελλαδίτες και ξένοι που εκπροσώπησαν την Κύπρο στην Eurovision

Οι Ελλαδίτες αλλά και οι ξένοι που εκπροσώπησαν την Κύπρο στο διαγωνισμό της EUROVISION


Κάνοντας αρχή από τους Ελλαδίτες που εκπροσώπησαν στον διαγωνισμό της Eurovision την Κύπρο βλέπουμε ότι υπάρχουν έξι συμμετοχές. Η πρώτη έγινε το 1986 με την Ελπίδα να τραγουδά το "Τώρα ζω" και να καταλαμβάνει την 20η θέση. Η δεύτερη έγινε την αμέσως επόμενη χρονιά το 1989 με τον Γιάννη Σαββιδάκη και τη Φανή Πουλμέρη να τραγουδούν τη μπαλάντα "Απόψε ας βρεθούμε" και να παίρνουν τελικά την 11η θέση. Η τρίτη το 1993 ο Κυριάκος Ζουμπουλάκης και ο Δήμος Μπέκε τραγουδούν το "Μη σταματάς" και παίρνουν την 19η θέση. Η τέταρτη το 2002 με το συγκρότημα One (στο οποίο μετέχουν 2 Κύπριοι και 3 Ελλαδίτες) κάνουν την μεγάλη έκπληξη φτάνοντας με το τραγούδι "Gimme" στην 6η θέση. Το 2006 η Ελληνοαμερικάνα Αννέτ Αρτάνι διαγωνίστηκε με το "Why Angels Cry" το οποίο όμως δεν προκρίθηκε. Η τελευταία και πιο πρόσφατη συμμετοχή ήταν αυτή της Ευρυδίκης και του Δημήτρη Κοργιαλά στο τραγούδι "Comme Ci, Comme Ça" το 2007 που ούτε αυτό όμως δεν προκρίθηκε στον τελικό. Εκτός όμως από τους Ελλαδίτες που διαγωνίστηκαν στην Eurovision με τα κυπριακά χρώματα είναι και δύο που έχουν "ελληνοποιηθεί" και πρόκειται για τις δύο τελευταίες συμμετοχές της Κύπρου στο διαγωνισμό με την Ελένη Φουρέιρα και της Τάμτα. Η Ελένη από την Αλβανία και η Τάμτα από την Γεωργία. 

Υπάρχουν ακόμη και κάποιοι αγγλοκύπριοι που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό. Ήταν ο Andy Paul με το τραγούδι "Άννα Μαρία Λένα" το 1984, η Μαρλέν Αγγελίδου με το "Θα 'ναι έρωτας" το 1999 και η Lisa Andreas με το "Stronger Every Minute" που τραγούδησε στην Κωνσταντινούπολη και έφτασε στην 5η θέση. Επίσης και ο front man των Minus One, είναι Γάλλος.   

Τέλος υπάρχει και μία εντελώς ξεχωριστή περίπτωση του Ιρλανδού Τζον Λίλιγκριν που ενώ είχε έρθει στην Κύπρο για διακοπές με τους φίλους του στο νησί αποφάσισε να δοκιμαστεί για τη Eurovision και στο τέλος τα κατάφερε.

Jon Lilygreen & The Islanders -Life Looks Better In Spring (Cyprus) Live 2010
https://www.youtube.com/watch?v=ZGNtoR2hom4
Στίχοι: Νάσος Λαμπριανίδης
Μουσική: Νάσος Λαμπριανίδης & Μελής Κωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες