16/5/19

Γιάννης Ξανθούλης

Ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και στιχουργός Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε το 1947 στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε δημοσιογραφία, σχέδιο και ενδυματολογία θεάτρου. Από το 1969 εργάζεται ως δημοσιογράφος και χρονογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνο. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Μεγάλος Θανατικός, κυκλοφόρησε το 1981 και το 1982 ξεκίνησε να γράφει τα «Σαββατιάτικα» στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Έγραψε αρκετά σατιρικά κείμενα και θεατρικά έργα από τα οποία τα περισσότερα παρουσιάστηκαν στο ελληνικό θέατρο.  Ακόμη ασχολήθηκε και με το παιδικό θέατρο, καθώς επίσης έγραψε και εικονογράφησε παιδικά βιβλία. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες ενώ είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της ΕΣΗΕΑ. 
Ο Γιάννης Ξανθούλης για τις ανάγκες διάφορων θεατρικών του έργων έγραψε και τραγούδια με τα περισσότερα να έχουν μελοποιηθεί από τον Στανμάτη Κραουνάκη και το Γιώργο Κατσαρό ενώ έγραψε και το τραγούδι "Τσάρλι Τσάπλιν" που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό της Eurovision με ερμηνεύτρια την Τάνια Τσανακλίδου.

Αρλέτα - Αυλαία και πάμε
https://www.youtube.com/watch?v=nW9HBecLGdo
Στίχοι: Γιάννης Ξανθούλης

Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Πρώτη Εκτέλεση: Σταμάτης Κραουνάκης

Από το δίσκο "Το τραγούδι γυμνό" με ηχογραφήσεις από ραδιοφωνικές εκπομπές του Κώστα Κωτούλα. Αργότερα, το 1997, κυκλοφόρησε και με τη φωνή της Αρλέτας στο δίσκο του Σταμάτη Κραουνάκη "Service" με τον πιο γνωστό του τίτλο, "Αυλαία και πάμε". 

Βασιλική ( Video Clip )
https://www.youtube.com/watch?v=GpJKmBg0s7Q

Στίχοι: Γιάννης Ξανθούλης
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Πρώτη Εκτέλεση: Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες