7/4/20

Τ.Κ. Παπατσώνης (1895-1976)

ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΤΣΩΝΗΣ: Μεσσηνιακής καταγωγής ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής.

Γεννήθηκε στις 18/30 Ιανουαρίου 1895 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Ειστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Δημόσια Οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Ο Παπατσώνης είχε πολλές και σημαντικές θέσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1909 με μεταφράσεις δύο διηγηημάτων από τα γαλλικά και ενός ποιήματος του Αλφρέ ντε Βινυ στο περ. Ελλάς. Το 1913 δημοσίευσε ποιηματά του στην εφ. Ακρόπολις. Έκτοτε συνεργάστηκε με πάρα πολλά περιοδικά με πρωτότυπο και μεταφραστικό έργο. 

Ό Τακης Παπατσωνης ανήκει στην γενιά των ποιητών του Μεσοπολέμου, ωστόσο ή γραφή του παραπέμπει σε περισσότερο μεταγενέστερους ποιητές, έτσι οι ειδικοί τον τοποθετούν στην ποιητική Γενιά του ΄30, ως μια ιδιαίτερη όμως περίπτωση που υπερβαίνει τις όποιες κατηγοριοποιήσεις. Η ποιητική του Παπατσώνη αποτελεί ένα ιδιαίτερο μείγμα φαινομενικά ετερόκλιτων στοιχείων. Από την μία πλευρά διακρίνουμε σε αυτήν μια θρησκευτικής υφής ατμόσφαιρα και από την άλλη έναν ευρύτερο στοχασμό πάνω στα ανθρώπινα που, υφολογικά, αντλεί δάνεια και από την καβαφική τεχνοτροπία. Ο Παπατσώνης εγκαινίασε την χρήση του ελεύθερου στίχου ως εισηγητής στην νεότερη και μοντέρνα ελληνική ποίηση και ένα μέρος από την θεματολογία του προέρχεται από την ευρύτερη σφαίρα της θρησκείας και κινείται στο μεταίχμιο μεταξύ ανατολικής και δυτικής πολιτιστικής παράδοσης. Το ποιητικό του έργο χαρακτηρίζουν ποικίλες δημιουργικά αφομοιωμένες επιδράσεις και έντονα προσωπικό ύφος στα πλαίσια του μυστικιστικού και θεολογικού στοχασμού του. Τιμήθηκε το 1963 με το Α΄ κρατικό βραβείο ποίησης και πεζογραφίας ενώ το 1967 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πέθανε στις 26 Ιουλίου 1976.

Τ.Κ.Παπατσώνης - Γλυκύ Έαρ
https://www.youtube.com/watch?v=Ulgr9YqvuJY


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες