15/5/20

ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΕΙ 1973--1974

Μέλη: 
Γιώργος Μπιλικάς, “Orfeus” -κιθάρα, φωνή
Μπάμπης Μαραγκός -κιθάρα, φωνή
Κώστας Χαλβαδάκης -μπάσο, φωνή
Τόλης Πιπεράς -τύμπανα

Έτος Ίδρυσης: 1973
Είδος: Ροκ
Περιοχή: Αθήνα

Τρεις παιδικοί φίλοι, με κοινά βιώματα αλλά και με κοινά ακούσματα, συνέδεσαν τις μουσικές τους ανησυχίες από πολύ νωρίς. Ήδη ατα τέλη της δεκαετίας του '60, ο Μαραγκός και ο Χαλβαδάκης ήταν μέλη του γκρουπ Boems, στο οποίο προστέθηκε αργότερα και ο Μπιλικάς αναλαμβάνοντας το πόστο του τραγουδιστή. Το γκρουπ εκείνο διαλύθηκε λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων αλλά οι τρεις φίλοι ξαναβρέθηκαν μαζί το 1971. Το 1973, είχαν ήδη αρκετό υλικό συγκεντρωμένο όταν πληροφορήθηκαν για το Pop Festival που διοργάνωνε η "Columbia" και το περιοδικό "Φαντάζιο", στο οποίο οι τρεις φίλοι, πήραν μέρος σαν μονάδες. Δεσμευμένοι όμως από τους όρους του διαγωνισμού που ήθελε μόνο γκρουπ και όχι σόλο καλλιτέχνες, προσέλαβαν στα τύμπανα τον Τόλη Πιπερά, και έτσι δημιουργήθηκαν οι Θαρσείν Χρει, προκειμένου να λάβουν μέρος στο Pop Festival με το τραγούδι του Γιώργου Μπιλικά "Μέρα Βροχερή" το οποίο είχε προκριθεί για τον διαγωνισμό και το οποίο κέρδισε το τρίτο βραβείο στην κατηγορία "Καλύτερο τραγούδι". Το τραγούδι αυτό, απετέλεσε και τη μοναδική δισκογραφική τους κατάθεση, στο LP της Columbia "Pop Festival '73" αφού κανείς από τη δισκογραφική εταιρία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για το ρεπερτόριο του γκρουπ, παρ' όλο που είχαν υπογράψει πενταετές συμβόλαιο. Στη συνέχεια, διοργάνωσαν και έλαβαν μέρος σε αρκετές συναυλίες στην Αθήνα και στην επαρχία (Τρίκαλα, Αγρίνιο). Την άνοιξη του ΄74 ο Δημήτρης Δημητράκας αντικατέστησε τον αποχωρήσαντα Τόλη Πιπερά και με τη νέα σύνθεση εξακολούθησαν να δίνουν συναυλίες και να παίζουν σε διάφορα Αθηναϊκά κλαμπ της εποχής, παρουσιάζοντας στο μεγαλύτερο μέρος του ρεπερτορίου τους, τα δικά τους τραγούδια. Οι τελευταίες εμφανίσεις της μπάντας έγιναν στο κλαμπ Καζάμπρα, στην Πλάκα. Η διάλυση του γκρουπ, ήρθε το καλοκαίρι του 1974.

Επανενώθηκαν δισκογραφικά το 2004, κυκλοφορώντας σε συλλεκτικό βινύλλιο, υλικό ηχογραφημένο προ 30ετίας, χωρίς σημερινές επεμβάσεις. 
ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΕΙ -Η μπαλάντα της Τζεραλντίν
https://www.youtube.com/watch?v=MYy6cESOOQI


"Χρειάζεται θάρρος. Το 1973 αποφασίσαμε ότι θα έχουμε αυτό το όνομα για το γκρουπ. Όταν το 2003 ο Νίκος Καραθανάσης μας ξεσήκωσε και βρήκαμε τις ταινίες με τις ηχογραφήσεις του 1974 ξεχασμένες τότε χρειάστηκε να αποφασίσουμε αν θα αφήναμε τον ήχο και τις φόρμες ή θα ξαναφτιάχναμε τα τραγούδια. Βρήκαμε το θάρρος και είπαμε να είναι τα γνήσια αφού σκοπός είναι η παρουσάιση της τότε κατάστασης." ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΕΙ

ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΕΙ -Μέρα βροχερή
https://www.youtube.com/watch?v=wk3iuhE6S80

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες