3/11/14

Η ιστορία του Γκριγκόρι Ρασπούτιν

Γκριγκόρι Εφίμοβιτς: Ένας Στάρετς, Ένας Μουζίκος, Ένας Ρασπούτιν
Григорий Ефимович Распутин

"Χρειάστηκαν 300 χρόνια για να χτιστεί μια αυτοκρατορία.
 Και μόνο ένας άντρας για να την διαλύσει”  

στάρετς < ρωσ. 
ста́рец (σημ. γέροντας ορθόδοξου ρώσικου μοναστηριού με συμβουλευτικά και διδακτικά καθήκοντα)
μουζίκος < ρωσ. мужик (σημ. χωρικός, την εποχή της τσαρικής Ρωσίας)
 Ρασπούτιν < ρωσ. Распутин (αβέβαιης σημασιολογικής προέλευσης λέξη που έμεινε να έχει πολύ αρνητική χροιά σαν βρισιά όπως αλύτης, ανήθικος, έκφυλος) 
 

 
"Ζούσε στη Ρωσία κάποιος άνδρας χρόνια πριν
Ήταν μεγαλόσωμος και δυνατός, στα μάτια του μια σπινθηροβόλα λάμψη
Οι περισσότεροι άνθρωποι τον κοιτούσαν με τρόμο και φόβο
Αλλά για τις Μοσχοβίτισες γκόμενες ήταν ένας γλύκας
Κήρυττε τη βίβλο όπως ένας κήρυκας
Γεμάτος έκσταση και φωτιά
Αλλά ήταν επίσης και απ’ τους δασκάλους
Που επιθυμούσαν οι γυναίκες
Ρα Ρα Ρασπούτιν
Εραστής της βασίλισσας της Ρωσίας
Ήταν ένας τυπάκος που ήταν πραγματικά παλαβός
Ρα Ρα Ρασπούτιν
Η μεγαλύτερη μηχανή του έρωτα στη Ρωσία
Είναι κρίμα το πως συνέχισε
Κυβερνούσε τη ρωσική γη και ο τσάρος δεν είχε σημασία
Αλλά η Κασατσόκ που χόρευε ήταν πράγματι φανταστική
Σε όλα τα ζητήματα του κράτους ήταν ο άνθρωπος που θα ευχαριστούσε
Αλλά ήταν αλήθεια υπέροχος όταν ήταν να ζουλήξει ένα κορίτσι
Για την βασίλισσα δεν ήταν όμως κανένας αλητάκος
Αν και είχε ακούσει τα πράγματα που έκανε
Αυτή πίστευε ότι ήταν ιερός θεραπευτής
Που θα γιάτρευε τον γιο της
Ρα Ρα Ρασπούτιν
Εραστής της βασίλισσας της Ρωσίας
Ήταν ένας τυπάκος που ήταν πραγματικά παλαβός
Ρα Ρα Ρασπούτιν
Η μεγαλύτερη μηχανή του έρωτα στη Ρωσία
Είναι κρίμα το πως συνέχισε
Αλλά το ποτό και η λαγνεία και η δίψα του
για δύναμη έγιναν γνωστά σε περισσότερο κόσμο,
οι απαιτήσεις να γίνει κάτι γι’ αυτόν τον σκανδαλώδη
άνθρωπο γίνονταν όλο και πιο δυνατές.
«Αυτός ο άνδρας πρέπει απλά να φύγει!» δήλωσαν οι εχθροί του
Αλλά οι κυρίες παρακαλούσαν «Μην το κάνετε, σας παρακαλούμε»
{Χωρίς καμία αμφιβολία αυτός ο Ρασπούτιν είχε κρυφά χαρίσματα
Παρ’ όλο που ήταν αγριάνθρωπος έπεφταν απλά στην αγκαλιά του
Έπειτα μια νύχτα κάποιοι άνθρωποι με υψηλότερα αξιώματα
Έστησαν παγίδα, δεν ήταν και για να τους κατηγορήσεις}
«Ελάτε να μας επισκεφτήτε» τον παρακαλούσαν
Και όντως πήγε
{ Ρα Ρα Ρασπούτιν
Εραστής της βασίλισσας της Ρωσίας
Έβαλαν λίγο δηλητήριο στο κρασί του
Ρα Ρα Ρασπούτιν
Η μεγαλύτερη μηχανή του έρωτα στη Ρωσία
Το ήπιε όλο και είπε «Νιώθω υπέροχα»}
Ρα Ρα Ρασπούτιν
Εραστής της βασίλισσας της Ρωσίας
Δεν τα παρατούσαν, ήθελαν το κεφάλι του
Ρα Ρα Ρασπούτιν
Η μεγαλύτερη μηχανή του έρωτα στη Ρωσία
Κι έτσι τον πυροβόλησαν μέχρι που πέθανε
Αχ, αυτοί οι Ρώσοι"

(Μετ. στα Ελληνικά από τον nightchriss στο lyricstranslate.com)



Boney M -Rasputin
https://www.youtube.com/watch?v=kvDMlk3kSYg
Το θρυλικό τραγούδι των Μπόνι Μ για τον Ρασπούτιν
 

Πύλες του Ανεξήγητου
«Αν με δολοφονήσουν κοινοί δολοφόνοι και ειδικά από τους αδελφούς μου, τους Ρώσους ζητιάνους, εσύ Τσάρε της Ρωσίας, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς για τα παιδιά σου, θα βασιλεύουν στη Ρωσία για εκατοντάδες  χρόνια, αν όμως συγγενείς σου προκαλέσουν το θάνατο μου, τότε κανένα από τα παιδιά ή τους ανθρώπους σου δεν θα μείνει ζωντανός  για περισσότερο από δυο χρόνια, θα δολοφονηθούν από το ρωσικό λαό»

4 σχόλια:

  1. Γκριγκόρι Γιεφίμοβιτς Ρασπούτιν Ρώσος μυστικιστής, ο οποίος άσκησε τεράστια επίδραση στο τελευταίο ρωσικό αυτοκρατορικό ζεύγος, του τσάρου Νικολάου Β' και της τσαρίνας Αλεξάνδρας. Ο Ρασπούτιν γεννήθηκε στο Ποκρόφσκογε του Τομπόλσκ και η επικρατέστερη ημερομηνία γέννησής του είναι η 21 Ιανουαρίου 1869. Ήταν γιος χωρικών από τη Σιβηρία και παρόλο που πήγε σχολείο, παρέμεινε αμόρφωτος σε σημείο που δεν ήξερε ούτε να γράφει. Οι πνευματικές του όμως αναζητήσεις τον οδήγησαν σε ηλικία 18 ετών σε μοναστήρι, όπου μυήθηκε στη διδασκαλία των Μαστιγουμένων, μίας αίρεσης, τα μέλη της οποίας ονομάζονταν επίσης και πειθαρχούμενοι, κουκουλοφόροι ή δερόμενοι και οι οποίοι μαστιγώνονταν για λόγους μετανοίας ή εξιλέωσης. Διαστρεβλώνοντας τα κηρύγματα της αίρεσης αυτής, ο Ρασπούτιν διατύπωσε δικό του δόγμα, σύμφωνα με το οποίο η σεξουαλική εξάντληση ήταν το καλύτερο μέσο για να φθάσει ο πιστός στην κατάσταση της «θείας αταραξίας» ώστε να βρεθεί πιο κοντά στον Θεό. Έφυγε από το μοναστήρι πριν γίνει μοναχός και επέστρεψε στο χωριό του, όπου παντρεύτηκε και απέκτησε 4 παιδιά. Τελικά όμως, εγκατέλειψε το σπίτι και την οικογένειά του για να γίνει προσκυνητής και πέρασε μεγάλο διάστημα περιπλανώμενος φτάνοντας μέχρι το Άγιο Όρος και τα Ιεροσόλυμα. Στο διάστημα αυτό, ανακήρυξε τον εαυτό του άγιο και ζούσε από τις δωρεές των χωρικών. Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από τη στιγμή που έφυγε από το Ποκρόφσκογε, κατάφερε να γίνει γνωστός για τις υποτιθέμενες θεραπευτικές του δυνάμεις αλλά και για τη σκανδαλώδη σεξουαλική του συμπεριφορά.
    Η γνωριμία του με την άρχουσα τάξη
    To 1903, ο Ρασπούτιν έφτασε στην Αγία Πετρούπολη. Εκεί, χάρη σε μια μανία που είχε καταλάβει την υψηλή κοινωνία για τον μυστικισμό και τον αποκρυφισμό, κατάφερε να αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές σε αριστοκρατικούς κύκλους. Η πρώτη επαφή του Ρασπούτιν με το αυτοκρατορικό ζεύγος ήταν το φθινόπωρο του 1905, όταν στη Ρωσία διαδραματίζονταν τα γεγονότα της γνωστής εξέγερσης ενάντια στη μοναρχία. Εκτός όμως από τα γεγονότα αυτά, την αυτοκρατορική οικογένεια είχε κλονίσει και η ανακάλυψη ότι ο Αλεξέι Νικολάγεβιτς, ο διάδοχος του θρόνου, ήταν αιμοφιλικός. Ο Ρασπούτιν, κατόρθωσε με αποστάγματα και γιατροσόφια δικής του εφεύρεσης να απαλύνει το πρόβλημα των αιμορραγιών του αγοριού και με το περιστατικό αυτό άρχισε μια δεκαετία κυριαρχίας του στις υποθέσεις της τσαρικής οικογένειας και του κράτους, αφού είχε φροντίσει να πείσει το ανήσυχο ζεύγος ότι η ζωή του παιδιού εξαρτιόταν από τον ίδιο.
    Ο έκλυτος βίος του
    Ζώντας στην Πετρούπολη και κηρύσσοντας ότι η σωματική επαφή μαζί του είχε εξαγνιστικά και θεραπευτικά αποτελέσματα, κατάφερε να αποπλανήσει πολλές γυναίκες και ενώ οι αναφορές για τη διαγωγή του έφταναν στον τσάρο Νικόλαο, εκείνος δεν τις πίστευε, ενώ τιμωρούσε με πολιτικούς διωγμούς εκείνους που τις μετέφεραν. Μέχρι το 1911 η συμπεριφορά του Ρασπούτιν είχε πάρει διαστάσεις σκανδάλου και οι ερωτικές ιστορίες για τον ακόλαστο αυτό «καλόγερο» ήταν στα χείλη όλων. Τελικά, ύστερα από πιέσεις, ο τσάρος εξόρισε τον ευνοούμενό του, αλλά κάτω από την επιμονή της τσαρίνας αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφασή του λίγους μήνες αργότερα, καθώς δεν ήταν διατεθειμένος να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του γιου του ή να δυσαρεστήσει την σύζυγό του, που ήταν φανατικά πιστή του Ρασπούτιν, επειδή της έλεγε πως ήταν «αγία» και πως την βλέπει στα όνειρά του με φωτοστέφανο. Η δύναμη του τυχοδιώκτη χωρικού έφτασε στο απόγειό της μετά το 1915, όταν ο Νικόλαος έφυγε για το μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄'Π. Π. Με την απουσία του Νικολάου, η αυτοκράτειρα διαδραμάτισε πιο ενεργό ρόλο στη διακυβέρνηση και έτσι ο Ρασπούτιν κατάφερε να ασκεί σημαντική επιρροή διορίζοντας και παύοντας το προσωπικό του κράτους κατά τις επιθυμίες του. Η δύναμη αυτή τον έκανε να παραφέρεται και να αναγκάζει νομάρχες, υπουργούς και διευθυντές να εξευτελίζονται κολακεύοντας τον ευνοούμενο της τσαρίνας και αν άλλαζε γνώμη για την ικανότητα κάποιου στελέχους, έπειθε την Αλεξάνδρα να τον διώξει, λέγοντας απλά ότι μπήκε ο διάβολος μέσα του και κολακεύοντας ταυτόχρονα τη δική της αφέλεια λέγοντας ότι βλέπει τον Χριστό να στέκει στο πλάι της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αυξανόμενη υστερία του Ρασπούτιν είχε έλθει σε μια εποχή πολέμου, όπου οι ήττες του στρατού και οι στερήσεις βάραιναν πολύ στη συνείδηση όλων ώστε να μην ανέχονται πλέον τη δύναμη ενός ημιαναλφάβητου αγρότη στην εξουσία. Παράλληλα οι άνθρωποι που γνώριζαν από κοντά τη συμπεριφορά του έκριναν ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη χώρα. Ακολούθησαν έτσι κάποιες απόπειρες δολοφονίας του Ρασπούτιν, που όμως απέτυχαν. Σύμφωνα με τον Greg King, στις 29 Ιουνίου του 1914 εκείνος είχε επισκεφτεί τη γυναίκα και τα παιδιά του στη γενέτειρά του, στη Σιβηρία, του επιτέθηκε με μαχαίρι μία πρώην πόρνη, η Χιονία Γκούσεβα, που είχε γίνει μαθήτρια του μοναχού Ηλιοδώρου. Ο Ηλιόδωρος ήταν κάποτε φίλος του Ρασπούτιν, αλλά τον είχε σιχαθεί λόγω της συμπεριφοράς του προς την βασιλική οικογένεια. Ο Ηλιόδωρος είχε σχηματίσει μια ομάδα από γυναίκες, τις οποίες είχε βλάψει ο Ρασπούτιν, με σκοπό να τον δυσφημίσει ή και να τον σκοτώσει. Η Γκούσεβα μαχαίρωσε τον Ρασπούτιν στην κοιλιά, κι όταν είδε τα σπλάχνα του να ξεπροβάλλουν φώναξε σκότωσα τον αντίχριστο! Όμως ο Ρασπούτιν χειρουργήθηκε και επέζησε. Η κόρη του Μαρία σημειώνει πως μετά από αυτή την επέμβαση, κουραζόταν πιο εύκολα και έπαιρνε όπιο κατά του πόνου. Ενώ δεν μπορούσε πλέον να μετακινηθεί πουθενά χωρίς την προσωπική του φρουρά.

    Το τέλος του Ρασπούτιν
    Εναντίον του Ρασπούτιν οργανώθηκε συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν πρόσωπα του συγγενικού περιβάλλοντος του Τσάρου, με σκοπό να τερματιστούν τα απανωτά πλήγματα που δεχόταν η μοναρχία σε μια τόσο ταραγμένη εποχή, την οποία τελικά θα ακολουθούσε η περίφημη Ρωσική επανάσταση. Τη νύχτα της 29ης προς την 30η Δεκεμβρίου 1916, ο σύζυγος της ανιψιάς του Τσάρου, Γιουσούποφ, προσκάλεσε τον Ρασπούτιν στο σπίτι του και του προσέφερε δηλητηριασμένο κρασί και γλυκό. Το τέλος του Ρασπούτιν όμως ήταν εξίσου επεισοδιακό με τη ζωή του. Ενώ ήπιε το δηλητηριασμένο κρασί, ζητά δεύτερο ποτήρι, τρώει και τα γλυκά, όμως δεν δείχνει κανένα ίχνος αδιαθεσίας. Έτσι, ο Γιουσούποφ τον πλησιάζει και του ρίχνει μια σφαίρα στην καρδιά. Ο Ρασπούτιν όμως καταφέρνει να συρθεί φωνάζοντας μέχρι την αυλή, όπου τον προφταίνουν και του αδειάζουν ολόκληρο γεμιστήρα επάνω του. Κατόπιν, πήραν το σώμα του, το τύλιξαν μέσα σ' ένα χοντρό ύφασμα, του έδεσαν ένα βαρίδι και το φόρτωσαν σε ένα αμάξι για να το ρίξουν στο παγωμένο ποτάμι. Καθώς το ξεφορτώνουν όμως, διαπιστώνουν ότι το σώμα του ακόμα κινείται και την επόμενη μέρα όλη η Ρωσία γνωρίζει ότι ο Ρασπούτιν δεν έπαψε ν' ανασαίνει παρά μόνο μετά το ρίξιμό του στον ποταμό. Αυτό ήταν αρκετό ώστε τα λαϊκά αναγνώσματα να δημιουργήσουν ένα θρύλο γύρω από τον Ρασπούτιν, κάνοντας τους χωρικούς να φοβούνται το στοιχειωμένο πνεύμα του.
    Μετά τη νεκροψία, ο Ρασπούτιν βαλσαμώθηκε και θάφτηκε στο αυτοκρατορικό παρεκκλήσιο, αφού πρώτα τον ξενύχτησε η αυτοκράτειρα, παρέα με έμπιστά της πρόσωπα. Σε όλο το επόμενο διάστημα, οι φήμες για τον τρόπο με τον οποίο πέθανε ο Ρασπούτιν έκαναν τους αγρότες να τιμούν φοβισμένοι το λείψανο του «αγίου». Εξαγριωμένοι από την κατάσταση αυτή, οι μπολσεβίκοι ηγέτες που εντωμεταξύ είχαν επικρατήσει, αποφάσισαν μια τελευταία εκταφή. Τελικά, το πτώμα μεταφέρθηκε κρυφά τη νύχτα σε ένα ξέφωτο, όπου μια μικρή ομάδα στρατιωτών της Ερυθράς φρουράς με επικεφαλής έναν αξιωματικό, ετοίμασε φωτιά και έκαψε το σώμα του Ρασπούτιν το χειμώνα του 1917-1918, δίνοντας οριστικά τέλος στη λατρεία του λειψάνου του.

    Κινήσεις για την αποκατάστασή του
    Για κάποιους Ρώσους, ο Ρασπούτιν παρέμεινε σύμβολο των αγροτικών τάξεων, και μέχρι σήμερα θέλουν να πιστεύουν ότι αυτά που λέγονταν εναντίον του ήταν απλώς φήμες. Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1993, κάποιοι Ρώσοι εθνικιστές προσπάθησαν να αποκαταστήσουν τη φήμη του, ενώ μερικοί πρότειναν έως και την αγιοποίησή του. Πάντως, η ενασχόληση του κόσμου με τον Ρασπούτιν δεν έχει σταματήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Rasputin -Boney M.

    (Boney M. is a vocal group created by German record producer Frank Farian. Originally based in Germany, the four original members of the group's official line-up were Jamaican-born singers Liz Mitchell and Marcia Barrett, Maizie Williams from Montserrat and Bobby Farrell from Aruba. The group was formed in 1976 and achieved popularity during the disco era of the late 1970s. Since the 1980s, various line-ups of the band have performed with different personnel.

    There lived a certain man in Russia long ago
    He was big and strong, in his eyes a flaming glow
    Most people looked at him with terror and with fear
    But to Moscow chicks he was such a lovely dear
    He could preach the bible like a preacher
    Full of ecstacy and fire
    But he also was the kind of teacher
    Women would desire

    RA RA RASPUTIN
    Lover of the Russian queen
    There was a cat that really was gone
    RA RA RASPUTIN
    Russia's greatest love machine
    It was a shame how he carried on

    He ruled the Russian land and never mind the czar
    But the kasachok he danced really wunderbar
    In all affairs of state he was the man to please
    But he was real great when he had a girl to squeeze
    For the queen he was no wheeler dealer
    Though she'd heard the things he'd done
    She believed he was a holy healer
    Who would heal her son

    (Spoken:)
    But when his drinking and lusting and his hunger
    for power became known to more and more people,
    the demands to do something about this outrageous
    man became louder and louder.

    "This man's just got to go!" declared his enemies
    But the ladies begged "Don't you try to do it, please"
    No doubt this Rasputin had lots of hidden charms
    Though he was a brute they just fell into his arms
    Then one night some men of higher standing
    Set a trap, they're not to blame
    "Come to visit us" they kept demanding
    And he really came

    RA RA RASPUTIN
    Lover of the Russian queen
    They put some poison into his wine
    RA RA RASPUTIN
    Russia's greatest love machine
    He drank it all and he said "I feel fine"

    RA RA RASPUTIN
    Lover of the Russian queen
    They didn't quit, they wanted his head
    RA RA RASPUTIN
    Russia's greatest love machine
    And so they shot him till he was dead

    (Spoken:) Oh, those Russians...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και αυτή η προφητεία του
    https://www.youtube.com/watch?v=deSr0puwe0s

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες