7/11/14

Harlem Shake & Gangnam Style

Το "Gangnam Style" είναι ένα single K-pop από τον Νοτιοκορεάτη μουσικό PSY. Το κομμάτι κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2012 ως το πρώτο single του έκτου ηχογραφημένου του δίσκου με τίτλο PSY 6 (Six Rules), Part 1, και ξεκίνησε από την θέση 1 του Gaon Chart της Νότιας Κορέας. Στις 21 Δεκεμβρίου 2012, σε ώρα περίπου 15:50 UTC, το "Gangnam Style" έγινε το πρώτο διαδικτυακό βίντεο που να φτάσει το δισεκατομμύριο θεάσεις στο Internet. Μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2013, το μουσικό αυτό βίντεο είχε θεαθεί πάνω από 1.2 δισεκατομμύρια φορές στο YouTube, και αποτελεί το βίντεο με τις περισσότερες θεάσεις της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Η φράση "Gangnam Style" είναι κορεάτικος νεολογισμός που αναφέρεται σε ένα lifestyle, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την συνοικία Γκάνγκναμ της Σεούλ. Το κομμάτι και το μουσικό βίντεο που το συνοδεύει έγιναν viral τον Αύγουστο του 2012 και έχουν επηρεάσει την λαϊκή κουλτούρα σε παγκόσμιο επίπεδο έκτοτε. Το "Gangnam Style" έχει λάβει από θετικές έως αποθεωτικές κριτικές, με ιδιαίτερη μνεία να γίνεται στον ρυθμό του και στις κωμικές χορευτικές κινήσεις του PSY (οι οποίες έγιναν από μόνες τους φαινόμενο) στο μουσικό βίντεο και στη διάρκεια ζωντανών εμφανίσεων ανά τον κόσμο. Τον Σεπτέμβριο του 2012, το "Gangnam Style" αναγνωρίστηκε από τα Guinness World Records ως το κομμάτι με τα περισσότερα "like" στο YouTube. Αποτέλεσε πηγή βίντεο παρωδιών και αντιδράσεων από αρκετό κόσμο, σε ατομικό αλλά και σε επίπεδο ομάδων και οργανώσεων, ενώ ενέπνευσε επίσης dance mobs στο Παρίσι, την Ρώμη, και το Μιλάνο, με δεκάδες χιλιάδες συμμετεχόντων στο καθένα.
Μέχρι το τέλος του 2012, το κομμάτι είχε φτάσει στην κορυφή των μουσικών charts σε περισσότερες από 30 χώρες. Αν και έγινε δεχτό στην Ιαπωνία με κάποια "παγωμάρα", το "Gangnam Style" έφτασε στην κορυφή της download list Baidu 500 στην Κίνα. Καθώς το κομμάτι συνέχισε να κερδίζει τάχιστα δημοφιλία και παρουσία, οι χαρακτηριστικές του χορευτικές κινήσεις δοκιμάστηκαν από πολλούς σημαντικούς πολιτικού ηγέτες όπως ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, και Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν. 

Το Harlem Shake είναι ένα διαδικτυακό φαινόμενο το οποίο ξεκίνησε μέσω του YouTube τον Φεβρουάριο του 2013. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο φαινόμενο ξεχωριστό video που ξεκίνησε να αντιγράφεται από πολλά διαφορετικά άτομα με βάση όμως μια κοινή αρχική ιδέα. Οι YouTube Trends αποδίδουν την καταβολή του φαινομένου αυτού σε ένα βίντεο από τον κωμικό vlogger του YouTube με το όνομα Filthy Frank, ενώ αναγνωρίζουν ότι η καλλιτεχνική μορφή του φαινομένου προέρχεται από την πρώτη "απάντηση" μέσω βίντεο, η οποία ανέβηκε στις 2 Φεβρουαρίου από τους The Sunny Coast Skate, πέντε νέους από το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Έπειτα από κάποιο διάστημα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να μιμούνται το βίντεο των αγοριών και να ανεβάζουν τις δικές τους εκδοχές τους στο YouTube, καθιστώντας το Harlem Shake ως το νέο μεγάλο διαδικτυακό φαινόμενο, σε αυτή την περίπτωση μια σειρά από πανομοιότυπα βίντεο με επίσης πανομοιότυπη χορογραφία και μουσική επένδυση. Τα βίντεο είναι διάρκειας σχεδόν τριάντα δευτερολέπτων και χρησιμοποιούν ένα τμήμα του μουσικού κομματιού "Harlem Shake" από τον μουσικό electronic Baauer. Συνήθως, το βίντεο ξεκινά με ένα άτομο (συνήθως μασκοφορεμένο) να χορεύει μόνο του στον ρυθμό του κομματιού επί 15 δευτερόλεπτα, περικυκλωμένο από άλλα άτομα τα οποία δεν του δίνουν σημασία ή δεν τον έχουν προσέξει. όταν η μουσική φτάνει στην κλιμάκωσή της, τότε στο βίντεο έρχεται να προστεθεί το υπόλοιπο "κοινό" που περιτριγυρίζει τον αρχικό χορευτή χορεύοντας παθιασμένα για τα επόμενα 15 δευτερόλεπτα. Το στυλ του χορού που εμφανίζεται στα βίντεο δεν πρέπει να συγχέεται με αυτό του αρχικού χορού του Harlem Shake. Επίσης, στο δεύτερο μισό, οι άνθρωποι συνήθως φορούν το λιγότερο δυνατό ρούχα ή παρδαλές ενδυμασίες ή στολές ενώ επιδίδονται σε παράξενες χορευτικές κινήσεις. Η παράνοια αυτή δεν άργησε να έρθει σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τα δύο καλύτερα Harlem Shakes:

Harlem "Tsiftenteli" Shake-Aomatoi Productions-Greek edition  
https://www.youtube.com/watch?v=jdHE0CqUVP4



Δεν θέλω να βλέπω άλλα Harlem Shake!
https://www.youtube.com/watch?v=N7UgrhqEPwg
2J (Γιώργος Ιωάννου feat. Christina Koliandri


1 σχόλιο:

  1. "Gangnam Style" [English Translation:]

    Oppa is Gangnam style
    Gangnam style

    A girl who is warm and humanly during the day
    A classy girl who know how to enjoy the freedom of a cup of coffee
    A girl whose heart gets hotter when night comes
    A girl with that kind of twist

    I’m a guy
    A guy who is as warm as you during the day
    A guy who one-shots his coffee before it even cools down
    A guy whose heart bursts when night comes
    That kind of guy

    Beautiful, loveable
    Yes you, hey, yes you, hey
    Beautiful, loveable
    Yes you, hey, yes you, hey
    Now let’s go until the end

    Oppa is Gangnam style, Gangnam style
    Oppa is Gangnam style, Gangnam style
    Oppa is Gangnam style

    Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
    Eh- Sexy Lady oh oh oh oh

    A girl who looks quiet but plays when she plays
    A girl who puts her hair down when the right time comes
    A girl who covers herself but is more sexy than a girl who bares it all
    A sensable girl like that

    I’m a guy
    A guy who seems calm but plays when he plays
    A guy who goes completely crazy when the right time comes
    A guy who has bulging ideas rather than muscles
    That kind of guy

    Beautiful, loveable
    Yes you, hey, yes you, hey
    Beautiful, loveable
    Yes you, hey, yes you, hey
    Now let’s go until the end

    Oppa is Gangnam style, Gangnam style
    Oppa is Gangnam style, Gangnam style
    Oppa is Gangnam style

    Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
    Eh- Sexy Lady oh oh oh oh

    On top of the running man is the flying man, baby baby
    I’m a man who knows a thing or two
    On top of the running man is the flying man, baby baby
    I’m a man who knows a thing or two

    You know what I’m saying
    Oppa is Gangnam style

    Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
    Eh- Sexy Lady oh oh oh oh

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες