5/7/15

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ (Αλλαγές)

Αρχική Σύνθεση του group: 
Βασίλης Σπυρόπουλος (κιθάρα), Νίκος Σπυρόπουλος (κιθάρα), Αντρέας Μουζακίτης (ντραμς), Μάκης Μπλαζής (μπάσο), Κώστας Κουρεμένος (φωνητικά), Γιώργος Κοτσμανίδης (φωνητικά)
Έτος Ίδρυσης: Νοέμβριος 1977 
Οι "Σπυριδούλα" ξεκίνησαν συναυλίες όπου έπαιζαν κατά κύριο λόγο διασκευές από Rolling Stones, Lou Reed, Velvet Underground καθώς και μπλουζ και γρήγορα τράβηξε το ενδιαφέρον του κοινού. Το 1978 είχαν ήδη αποχωρήσει οι Κουρεμένος, Κοτσμανίδης και Μπλαζής, με τον τελευταίο να αντικαθίσταται από τον Τόλη Μαστρόκαλο ενώ λίγο μετά ο Μουζακίτης αντικαταστάθηκε από τον Τάσο Φωτοδήμο.
Το όνομα το πρότεινε ο συνεργάτης τους Γιώργος Γαϊτάνος, εμπνευσμένος από την ιστορία της Σπυριδούλας Ράπτη, θύμα ενός εγκλήματος που είχε σοκάρει την κοινή γνώμη το 1956. Η 12χρονη οικιακή βοηθός είχε βασανιστεί επί 36 ώρες με ηλεκτρικό σίδερο από το ανδρόγυνο που την μεγάλωνε.

Μία από τις κορυφαίες στιγμές του συγκροτήματος ήταν η συνεργασία τους με τον Παύλο Σιδηρόπουλο στο δίσκο "Ο Φλού". Αλλά μετά από μια σύντομη περίοδο ζωντανών εμφανίσεων, το συγκρότημα μπήκε στη περιπέτεια των ανακατατάξεων και απ' τις τάξεις του πέρασαν αρκετοί μουσικοί, όπως ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Πάνος Κατσιμίχας, ο Bees κ.α. Το 1982 βρίσκουμε τους αδελφούς Σπυρόπουλους μαζί με την Μελίνα Καρακώστα (μπάσο), τον Άκη Περδίκη (ντραμς) και τον Παύλο Βακατάτση (τραγούδι, πλήκτρα), να ηχογραφούν το άλμπουμ Νάυλον Ντέφια Και Ψόφια Κέφια, το οποίο έτυχε θερμής ανταπόκρισης από το κοινο, το δε ομώνυμο τραγούδι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δημοφιλέστερα τραγούδια-σταθμούς της ελληνόφωνης ροκ δισκογραφίας.

Νάυλον Ντέφια Και Ψόφια Κέφια
https://www.youtube.com/watch?v=W-VIpTBPoPQ


Περίοδος διαλύσεων και επανεμφανίσεων
Τρία χρόνια μετά, το 1982 κι αφού ο Νίκος Δόικας είχε αντικαταστήσει την Μελίνα Καρακώστα, το σχήμα διαλύεται και οι Σπυρόπουλοι φτιάχνουν στα τέλη του '86 την "Συμμορία". Αλλά το 1994 οι Σπυριδούλα επανεμφανίστηκαν στο μουσικό προσκήνιο με το άλμπουμ Ταξίδι Στο Κέντρο Της Πόλης, με σύνθεση τους αδελφούς Σπυρόπουλους, τον Σωτήρη Θεοχάρη (τραγούδι), τον Νίκο Δόικα (μπάσο) και τον Διονύση Στεφανόπουλο (ντραμς). Έκαναν αρκετές ζωντανές εμφανίσεις και τρία χρόνια μετά κυκλοφόρησαν σε ανεξάρτητη παραγωγή το άλμπουμ Σε Τροχιά Με Απόκλιση, με βασικό συνθέτη, στιχουργό και τραγουδιστή Παύλο Βακατάτση. Στις αρχές τού 1998 οι Σπυριδούλα συμπλήρωσαν 20 χρόνια ζωής, με την σύνθεση να την αποτελούν οι αφοι Σπυρόπουλοι, ο Αλέξης Ιωάννου (κιθάρα, φωνή), ο Νίκος Δόικας (μπάσο) και ο Παναγιώτης Βουρδουμπάς (τύμπανα). Το 1999, μετά τον θάνατο του Ν.Δόικα, το συγκρότημα διαλύθηκε.
 
Δεύτερη επιστροφή 2004-μέχρι σήμερα

Το γκρουπ έμελε όμως και πάλι να επανασυνδεθεί το 2004, με τους Σπυροπουλαίους πάντα και τον Βαγγέλη Χάνο στο μπάσο, τον Γιώργο Μανδηλά στη φωνή και ακουστική κιθάρα, την Αφροδίτη Ρήγα στα πλήκτρα, κρουστά και φωνητικά και τον Βουρδουμπά στα ντραμς. Με αυτή τη σύνθεση κυκλοφόρησαν το 2006 το άλμπουμ Το βλέμμα των ανθρώπων, δουλειά που θεωρείται από πολλούς ως η ωριμότερη τους. Το 2008 αποχωρεί ο Μανδηλάς και το 2011 η Ρήγα.

Το φίμωμα -Spyridoula Live at Gagarin (Athens) on December 30th 2006
https://www.youtube.com/watch?v=9yD736DQKfk
Στίχοι-Μουσική: Παύλος Βακατάσης

 

Η σημερινή σύνθεση του συγκροτήματος είναι: οι Σπυροπουλαίοι (κιθάρα, φωνητικά), ο Βαγγέλης Χάνος (μπάσο, φωνητικά) και ο Παναγιώτης Βουρδουμπάς (τύμπανα).

1 σχόλιο:

  1. Σπυριδούλα (Παλιά και καινούρια Μέλη)

    Βασίλης Σπυρόπουλος
    Νίκος Σπυρόπουλος
    Αντρέας Μουζακίτης
    Μάκης Μπλαζής
    Κώστας Κουρεμένος
    Γιώργος Κοτσμανίδης
    Τόλης Μαστρόκαλος
    Τάσος Φωτοδήμος
    Παύλος Σιδηρόπουλος
    Νίκος Ζιώγαλας
    Πάνος Κατσιμίχας
    Bees
    Μελίνα Καρακώστα
    Άκης Περδίκης
    Παύλος Βακατάτσης
    Νίκος Δόικας
    Σωτήρης Θεοχάρης
    Διονύσης Στεφανόπουλος
    Δημήτρης Δημητρίου
    Αλέξης Ιωάννου
    Παναγιώτης Βουρδουμπάς
    Βαγγέλης Χάνος
    Γιώργος Μανδηλάς
    Αφροδίτη Ρήγα

    Δισκογραφία

    Φλου 1978 ΕΜΙ HARVEST
    Νάυλον Ντέφια Και Ψόφια Κέφια 1982 EMI Columbia (14C 062-71251)
    Ταξίδι Στο Κέντρο της Πόλης 1994 Minos-EMΙ (7243 4 80248 1 7)
    Σε Τροχιά Με Απόκλιση 1997 ΕΜΕΠ Records
    Το βλέμμα των ανθρώπων 2006 ΕΜΕΠ Records

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες