3/6/13

Καρβέλας: Ιδιοφυία ή κάτι άλλο;

ΚΑΡΒΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΕΛΕΛΕ
Ο Νίκος Καρβέλας, αποτελεί αναμφίβολα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αλλά και πιο δυσνότες προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής σκηνής, αφού όχι μόνο κατάφερε να αφίσει ανεξίτηλα την προσωπική του σφραγίδα στο χώρο της ελληνικής μουσικής αλλά και το ότι έκανε τη Βίσση πρώτο όνομα σε 25 και βάλε χρόνια. Ό,τι άποψη και να έχει κανείς για τη μουσική του, τα τραγούδια του, τις θεατρικές-μουσικές παραστάσεις του, τα βιβλία του, τις γυναίκες του, ένα είναι βέβαιο, ο Καρβέλας έχει ταλέντο που κάποτε το ξοδεύει άσκοπα και κάποτε δίνει ψήγματα μιας πραγματικής ιδιοφυίας.

Αργά Νίκος Καρβέλας - Νίκος Μαστοτάκης
https://www.youtube.com/watch?v=Sz01ezbSs5A

ΑΝΝΙΤΑ ΠΑΝΙΑ: «Γουστάρω που έχω διαιωνίσει το είδος του Καρβέλα»

Βλάκα
https://www.youtube.com/watch?v=esDN-_mHsQk
Στίχοι-Μουσική-Εκτέλεση: Νίκος Καρβέλας
Δίσκος: "Τσούζει" (1989)



Sexy Θεία Λόλα
http://www.youtube.com/watch?v=elbd5Z1RLk0 
Στίχοι-Μουσική-Εκτέλεση: Νίκος Καρβέλας
Δίσκος: "Όλα ή τίποτα" (1987)

 

Το Πανεπιστήμιο
http://www.youtube.com/watch?v=WCk3WuzVz00
Στίχοι-Μουσική-Εκτέλεση: Νίκος Καρβέλας
Δίσκος: "Όλα ή τίποτα" (1987)

 

2 σχόλια:

  1. Γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1951 στον Πειραιά. Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τη μουσική σε ηλικία πέντε ετών, οπότε απέκτησε και το πρώτο του πιάνο. Στα φοιτητικά του χρόνια, στο τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ίδρυσε ένα ροκ γκρουπ επηρεασμένο από τους Beatles και τους Rolling Stones. Ωστόσο, για πρώτη φορά έγινε γνωστός για τις συνθέσεις του στο τέλος της δεκαετίας του 70, άλλοτε με το όνομα Νίκος Καρβέλας και άλλοτε με το ψευδώνυμο Νίκος Λεονάρδος.

    Ο Νίκος, συνεργάστηκε επί σειρά ετών ως συνθέτης και στιχουργός σε πολλές δισκογραφικές δουλειές.της Άννας Βίσση, με την οποία απέκτησε μια κόρη, την Σοφία.

    Η μουσική του κινείται στο πλαίσιο της ποπ, αλλά με επιρροές από τη ροκ και τη λαϊκή μουσική. Τα τελευταία άλμπουμ του απέκτησαν έναν πιο ροκ ήχο.

    Το 1991 συνέθεσε τη ροκ όπερα Δαίμονες που ανέβηκε στο θέατρο Αττικόν με μεγάλη επιτυχία. Το 2002 έκανε το δεύτερο θεατρικό του βήμα, γράφοντας το μιούζικαλ, Μάλα: Η Μουσική Του Ανέμου, το οποίο στεγάστηκε στο θέατρο Παλλάς. Όπως και στην πρώτη θεατρική παράσταση που συνέθεσε, πρωταγωνίστρια ήταν η Άννα Βίσση.

    Το 2010 παντρεύτηκε την παρουσιάστρια Αννίτα Πάνια με κουμπάρα τη Ρούλα Κορομηλά

    Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί δύο ποιητικές του συλλογές, με τίτλους «Το μέγιστο φως» και «Η ναυτία των ημερών», και ένα φιλοσοφικό δοκίμιο με τίτλο «Πιστεύω». «Ο τρίτος δρόμος» είναι το πρώτο του πεζό έργο ενώ έγραψε και ένα διήγημα με τίτλο «Η ευτυχία του Πάκο»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κουμπάρος στον πρώτο του γάμο με την Άννα Βίσση ήταν ο Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος βάφτησε και την κόρη τους Σοφία.

    Ο Νίκος το 1986 έγραψε το σουξέ "είναι γάτα ο κοντός με την γραβάτα" που πρωτοτραγούδησε η Ρίτα Σακελαρίου και το αφιέρωσε στον κουμπάρο του Σπύρο Κυπριανού (πρώην πρόεδρος της Κ.Δ 1977-1988)

    Πηγή: Μαρία Τζώρτζου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες