4/6/13

Κώστας Βίρβος (1926-2015)

29 Μαρ 1926 - 6 Αυγ 2015
Το 1943 περνάει στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης ως μέλος του ΕΑΜ. Τον Μάρτη του '44 συλλαμβάνεται, ρίχνεται στην απομόνωση και βασανίζεται, γιατί έγραφε συνθήματα στους τοίχους για την τότε «κυβέρνηση του βουνού». Ο πατέρας του με 800 χρυσές λίρες τον απελευθερώνει και έπειτα φεύγει για το βουνό.


Πολλοί στίχοι από τραγούδια του βασίζονται στις εμπειρίες του Βίρβου από την Κατοχή, όταν τον συνέλαβαν το 1944 και μπήκε στην απομόνωση.
Ο ίδιος αφηγείται:
« Το ίδιο βράδυ με έριξαν στο απομονωτήριο. Εκεί ήταν κι ένας άλλος. Πονούσα σε όλο μου το κορμί. Ήμουν δεμένος στο κεφάλι σαν χότζας. Έχω ένα σημάδι 57 χρόνια εδώ στο κεφάλι από βούρδουλα που κατέληγε σε σφαιρίδιο. Μέσα εκεί υπήρχε ένα κούτσουρο. Του είπα "Σε παρακαλώ να ξαπλώσεις στο κούτσουρο κι εγώ πάνω στο σώμα σου». Έτσι έγινε. Σηκωνόμασταν την νύχτα να ξεμουδιάσουμε. Δεν κράτησε πολύ. Δυο μερόνυχτα. Αυτό είναι το αναπαυτικότερο κρεβάτι που κοιμήθηκα ποτέ. Απ' αυτό εμπνεύστηκα το "ούτε στρώμα να πλαγιάσω, ούτε φως για να διαβάσω" που γράφω στη "Γερακίνα".»   
Της γερακίνας γιός 
http://www.youtube.com/watch?v=L5nxSGSAHZw
Στίχοι: Κώστας Βίρβος Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης
Εκτέλεση: Βασίλης Τσιτσάνης - Χαρούλα Λαμπράκη ( Ντουέτο )
Άλλες Εκτελέσεις: Στέλιος Καζαντζίδης 

Καταχιά
https://www.youtube.com/watch?v=ZTazKR8n9Dg&spfreload=10
Στίχοι: Κώστας Βίρβος
Μουσική: Χρήστος Λεοντής
Εκτέλεση: Στέλιος Καζατζίδης - Μαρινέλλα και η χορωδία Κορίνθου 
Αφήγηση: Δημήτρης Μυράτ  



Το πρώτο ολοκληρωμένο έργο του Χρήστου Λεοντή, σε στίχους Κώστα Βίρβου, με θέμα το τρίπτυχο " Κατοχή-Αντίσταση- Απελευθέρωση ". Η λαική ποίηση του Βίρβου ειναι εμπνευσμένη απο την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση. Ο στχουργός γράφει κάποια τραγούδια το 1944, στην απομόνωση των κρατητηρίων της οδού Ελπίδας 5, όπου οδηγείται μετά απο βασανιστήρια, επειδή ως μέλος της ΕΠΟΝ πιάνεται να γράφει στους τοίχους. Εκεί την πρωτομαγιά της ίδιας χρονιάς, μαθαίνοντας για τους διακόσιους που τουφέκισαν στην Καισαριανή γράφει τα: "Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια" και " ένας ξύλινος σταυρός". Κάποια άλλα γράφονται αργότερα στο βουνό. Η εισαγωγή της Καταχνιάς που λέει "κλαίνε θρηνούνε τα βουνά" ειναι εμπνευσμένη απο το αντάρτικο τραγούδι "βαριά στενάζουν τα βουνά".

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Πέμπτης 6 Αυγούστου 2015, ταλαιπωρημένος από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ βρισκόταν διασωληνωμένος στο σπίτι του, στο Παλαιό Φάληρο.

3 σχόλια:

  1. Κώστας Βίρβος (Συνθέτης & Στιχουργός)

    Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 29 Μαρτίου 1926. Ο πατέρας του, πλούσιος τυρέμπορας, τον στέλνει στην Κοργιαλένειο Σχολή. Τελειώνοντας το γυμνάσιο το 1943 κατεβαίνει στην Αθήνα και φοιτά στην Πάντειο. Ο ίδιος σύμφωνα με διηγήσεις του έγραφε στιχάκια από νωρίς, αλλά ήθελε να γίνει σκηνοθέτης μιας και του άρεσε ιδιαίτερα το θέατρο.

    Το 1943 περνάει στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης ως μέλος του ΕΑΜ. Τον Μάρτη του '44 συλλαμβάνεται και βασανίζεται, γιατί έγραφε συνθήματα στους τοίχους για την τότε « κυβέρνηση του βουνού ». Ο πατέρας του με 800 χρυσές λίρες τον απελευθερώνει και έπειτα φεύγει για το βουνό, όπου εκεί συναντά και τον Άρη Βελουχιώτη. Εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος απ' το 1954 έως το 1985. Έχει δυο κόρες.

    Τα πρώτα του στιχάκια τα δίνει στον Απόστολο Καλδάρα, με τον οποίο γνωρίζονταν από μικροί. Το πρώτο στιχούργημα του λέγεται "Ο φαντάρος" {ανέκδοτο τραγούδι του 1947}, που αν και μελοποιήθηκε αρχικά από τον Β. Τσιτσάνη και αργότερα από τον Α. Καλδάρα δεν γραμμοφωνήθηκε, λόγω εμφυλίου και παρά το εμφανές μήνυμα της συμφιλίωσης, ("μα ο φαντάρος δεν παραπονιέται/ κι έχει ελπίδα μέσα στην καρδιά/ πως θα γυρίσει πάλι στους δικούς του/ τα χέρια όταν δώσουμε ξανά").

    Το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησε ήταν το «Να το βρεις από άλλη» σε μουσική Καλδάρα και ερμηνευτές τους Σούλα Καλφοπούλου και Μάρκο Βαμβακάρη (1948). Έχει γράψει πάνω από 2000 τραγούδια, λαϊκά, έντεχνα, μέχρι και παραδοσιακού ύφους με κοινωνικό και πολιτικό, άμεσο ή έμμεσο, περιεχόμενο. Άλλα σημαντικά του τραγούδια είναι: «Της γερακίνας γιος», «Το καράβι», «Μια παλιά ιστορία», «ο κυρ Θάνος πέθανε» και άλλα. Το πέρασμά του και στους ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών έγινε με το άσμα "Καταχνιά" του Χρήστου Λεοντή, με το «Α-Ω», σε μουσική Μπιθικώτση, το «Θάλασσα, πικροθάλασσα», σε μουσική Μίμη Πλέσσα και πλήθος άλλων. Επίσης είναι ο συνθέτης του ύμνου της ποδοσφαιρικής ομάδας του Α.Ο. Τρίκαλα. Ένα σημαντικό έργο του είναι ο Θεσσαλικός Κύκλος σε μουσική τού Γιάννη Μαρκόπουλου.

    Συγγραφικό έργο
    · "Μια ζωή τραγούδια - αυτοβιογραφία" (1985, εκδόσεις Ντέφι),
    · "Λαϊκή στιχουργική ανθολογία" (1989, εκδόσεις Αναστασακη),
    · "Πράσινα βουνά και χρυσαφένιοι κάμποι. Παραδοσιακά, λαογραφικά, σατιρικά τραγούδια - γεγονότα" (1998)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΧΑΡΟΥΛΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ κατάγεται από τον Κακόβατο Ηλείας, και από ηλικία 5 χρονών ψέλνει και σιγοτραγουδάει. Το 1963 έρχεται στην Αθήνα και ενώ είναι στην όγδοη τάξη Γυμνασίου με σκοπό να δώσει για φιλόλογος, είναι η εποχή που την ακούει ο Μπάμπης Μπακάλης και κάνει το πρώτο της σιγόντο στον Βαγγέλη Περπινιάδη με το τραγούδι "ΔΕ ΣΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΚΑΜΙΑ", που τότε έγινε μεγάλη επιτυχία.

    Μετά από αυτή την εμπειρία ο Μπάμπης Μπακάλης και ο Μπάμπης Δαλιάνης την προτρέπουν και υπογράφει στην τότε COLUMBIA. Εκεί γνωρίζει τον Άκη Πάνου, τον Χρ. Κολοκοτρώνη τον Νίκο Δαλέζιο ο οποίος της εμπιστεύεται το πρώτο σόλο τραγούδι της καριέρας της με τίτλο "ΑΝΑΘΕΜΑ ΣΕ ΒΡΕ ΖΩΗ". Μετά από 2 μήνες τραγουδάει ΑΚΗ ΠΑΝΟΥ "ΠΑΡΤΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ", "ΚΑΡΔΙΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ ΠΟΥΛΑΚΙ" κ.α.

    Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ είναι αυτός που τις δίνει την πρώτη μεγάλη της επιτυχία, με το τραγούδι "ΣΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΣΚΑΛΙΑ".

    Ακολουθεί το τραγούδι "ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ" του Νίκου Δαλέζιου.

    Το 1966 είναι η χρονιά που γνωρίζεται με τον μεγάλο "δάσκαλο" ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ και δημιουργείται μια ειλικρινή φιλία και πολύ επιτυχημένη καλλιτεχνική συνεργασία, τόσο στο πάλκο όσο και στη δισκογραφία.

    Το πρώτο τραγούδι επιτυχία της συνεργασίας τους είναι το "ΔΕ ΡΩΤΩ ΠΟΙΑ ΕΙΣΑΙ". 1967 "ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ ΟΛΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ", ΠΑΡΗΓΟΡΑ ΜΕ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΜΟΥ" 1968 "ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΕΣ", "ΜΕ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΤΟ ΡΕΜΑ" "ΟΤΑΝ ΘΑ ΣΜΙΞΕΙΣ" 1971 "Ο ΜΑΓΚΑΣ ΚΑΝΕΙ ΔΥΟ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

    Ακολουθούν συνεργασίες με όλους τους μεγάλους συνθέτες της εποχής ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ με το τραγούδι "ΜΟΙΡΟΛΟΙ" Ή "ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ" στην ταινία "Ο ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ", και το "ΡΙΧΝΩ ΣΠΑΓΚΟ". ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ : "ΑΠΟΨΕ ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΝΟ" ΤΑΚΗΣ ΣΟΥΚΑΣ : "ΜΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΑΝ", "ΣΕ ΘΕΛΩ", "ΑΛΙΩΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙ ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ : "ΔΕΝ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ" ΤΑΚΗΣ ΜΟΥΣΑΦΙΡΗΣ : "ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΤΑ ΣΟΥΞΟΥ ΜΟΥΞΟΥ ΤΟΥΣΟΥ", "ΑΛΗ ΜΠΑΜΠΑ", "ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΖΗΤΑΩ ΝΑ Μ'ΑΓΑΠΑΕΙ", "ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ", τον ΚΩΣΤΑ ΒΙΡΒΟ κ.α
    Έχει τραγουδήσει με του Πάνο Γαβαλά, Γιάννη Παπαϊωάννου, Μανώλη Αγγελόπουλο, Στράτο Διονυσίου, Τόλη Βοσκόπουλο, Γιάννη Πουλόπουλο κ.α.

    Η σημαντική δισκογραφική παρουσία είναι αυτή με τον ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΝΤΑΖΗ στα τραγούδια του ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ.

    Πηγή: Musiccorner.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ηρώ Σαΐα

    Απόφοιτη της δραματικής σχολής του Νέου ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου Αρμένη και του τμήματος των Σπουδών στον ελληνικό Πολιτισμό του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

    Σπούδασε φωνητική στο Εθνικό Ωδείο.

    Υπήρξε μέλος της μουσικοθεατρικής ομάδας Σπείρα-Σπείρα.
    Συμμετείχε στις παραστάσεις: "Όλοι μαύρα κι ένα πιάνο", "Sold out", "Αυτή η νύχτα μένει", "Έπεσε έρωτας", "Κλασσική συνταγή", "Χορικά '05".

    Στο θέατρο, το 2004 στην παράσταση "Πλούτος", του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Ν.Μαστοράκη.

    Το 2005 συνεργάστηκε με τον Ορφέα Περίδη.

    Το 2006 ξεκίνησε η συνεργασία της με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και την Κ.Ο.Ε.Μ.

    Το 2008 συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Μπάση.

    Το 2009 με τον Μανώλη Μητσιά.

    Το 2010 παρουσίασε την παράσταση "Γυναίκα Τριαντάφυλλο" στην Αθηναΐδα , με την υπογραφή του Σταμάτη Κραουνάκη, η ζωντανή ηχογράφηση της οποίας αποτέλεσε και την πρώτη προσωπική της δισκογραφική παρουσία.

    Το 2011 συνεργάστηκε με τον Σταύρο Ξαρχάκο στο "αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι" στη σκηνή του Gazarte καθώς και τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς στο Ηρώδειο. Η συνεργασία αυτή συνεχίστηκε στην παράσταση "Αμάν Αμήν" στο θέατρο Ακροπόλ το 2012.

    Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε για πρώτη φορά με την Αφροδίτη Μάνου στη μουσική παράσταση "Πάμε κοπέλες" των Μ. Ρέππα και Θ.Παπαθανασίου.

    To 2013, συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Βασίλη Δημητρίου στο Παλλάς αλλά και λίγο παλιότερα με τον Νίκο Μαμαγκάκη, τον Γιάννη Σπανό, με τον Βαγγέλη Γερμανό στο Παλλάς κ.ά.

    Το καλοκαίρι του 2013 τραγούδησε στο αφιέρωμα για τη Μελίνα Μερκούρη υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, στα Πρέσπεια και σε δυο sold out παραστάσεις στο Ηρώδειο.

    Tον Νοέμβριο του 2013, κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος της, με τίτλο "Λευκό Χαρτί" στον οποίο τη μουσική υπογράφουν δυο νέοι συνθέτες, ο Άρης Βλάχος και ο Νεοκλής Νεοφυτίδης ενώ τους στίχους ο Μάνος Ελευθερίου, ο Γιάννης Γούνας, ο Γιάννης Καστανάκης, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης και η ίδια η Ηρώ Σαϊα. (Ο δίσκος ΛΕΥΚΟ ΧΑΡΤΙ πωλείται και μέσω διαδικτύου, στο παρακάτω link και έρχεται στην πόρτα σας http://www.phonograph.gr/cd-order/ηρώ-σαΐα-λευκό-χαρτί)

    Οι αρχές του 2014 βρίσκουν την Ηρώ Σαΐα να εμφανίζεται στο πλευρό της Ελένης Βιτάλη, στη σκηνή της Ιεράς Οδού στο αφιέρωμα "Νυν και αεί Τσιτσάνης" το οποίο υπογράφει και διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος. Το πρόγραμμα ενώ είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει για 10 παραστάσεις, παρατείνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα.

    Το καλοκαίρι του 2014 συνεχίζει η συνεργασία της με τον Σταύρο Ξαρχάκο , στις συναυλίες με τίτλο "Μάνα μου Ελλάς" τραγουδώντας αποκλειστικά τραγούδια του συνθέτη , μαζί με τον Ζαχαρία Καρούνη και τον Νεοκλή Νεοφυτίδη, σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και στο Ηρώδειο.

    Λίγες μέρες αργότερα, συμμετέχει σε συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης με τον Σταμάτη Κόκκοτα, κερδίζοντας τις καλύτερες κριτικές και εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες