2/6/13

Γιάννης Φλωρινιώτη (1947-2023)

Ο τραγουδιστής και showman Γιάννης Φλωρινιώτης, γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1947 στη Φλώρινα και από εδώ έχει πάρει το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο καθώς το πραγματικό είναι Αποστολίδης. Ο Φλωρινιώτης ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία 14 ετών. Αργότερα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου τραγούδησε δίπλα σε μεγάλους ρεμπέτες, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Λούκας, Πρόδρομος Τσαουσάκης, Θεόδωρος Πολυκανδριώτης και με τη Ρίτα Σακελλαρίου. Το 1970-71, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Τραγουδά κυρίως ελαφρολαϊκά, τσιφτετέλια αλλά και ποντιακά με ένα δικό του μοναδικό τρόπο. Δουλεύει σε διάφορα κέντρα, τραγουδώντας χορεύοντας και γλεντώντας ντυμένος πάντα με εκκεντρικό τρόπο. Όπου εμφανίζεται έχει μεγάλη επιτυχία, αλλά δέχεται συχνά και σκληρή κριτική. Στη δισκογραφία, κάνει την πρώτη του εμφάνιση με το άλμπουμ "Τώρα Θέλω Τώρα", που αμέσως γίνεται χρυσό. Μεγαλύτερη του επιτυχία είναι το τραγούδι "Πείράζει που είμαι και μεγάλη φίρμα". Μαζί του εμφανίζεται και η κόρη του Αννούλα Φλωρινιώτη. Τραγουδιστής είναι και ο γιος του Νίκος Φλωρινιώτης.

Ο Γιάννης Φλωρινιώτη πέθανε στις 6 Ιουνίου 2023.

Πειράζει που είμαι και μεγάλη φίρμα
https://www.youtube.com/watch?v=39dy7LYwSB0
Στίχοι-Μουσική: Κώστας Ψυχογιός
Εκτέλεση: Γιάννης Φλωρινιώτης


Γιάννης Φλωρινιώτης -Δεν παντρεύομαι
https://www.youtube.com/watch?v=bSHjnAsHils
Στίχοι-Μουσική: Νίκος Καρβέλας
Πρώτη Εκτέλεση: Νίκος Καρβέλας
Άλλες Εκτελέσεις: Λίτσα Διαμάντη, Μαίρη Μαράντη

Ένα από τα δημοφιλέστερα λαϊκά σουξέ των 80s, σε στίχους και μουσική του Νίκου Καρβέλα. Το τραγούδι περιλαμβάνεται στον δίσκο του Φλωρινιώτη "Έχεις τρελάνει κόσμο", παραγωγής 1986 .
 Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού ανήκει στον Νίκο ενώ το τραγούδι είχε δώσει τον τίτλο στον προσωπικό του δίσκο «Δεν παντρεύομαι» το 1985. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες