17/10/14

ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ 1978--1985

Βασική Σύνθεση:
Άγγελος Σφακιανάκης -μπαγλαμά
Θοδωρής Παπαδόπουλος -μπουζούκι, μπαγλαμάς
Γιάννης Εμμανουηλίδης -μπουζούκι,μπαγλαμά, λαούτο, τζουράς 
Στράτος Στρατηγόπουλος-κιθάρα
Ελευθερία Αρβανιτάκη -φωνή
Πέτρος Εξαρχάκος -ακορντεόν

Άλλα μέλη: 
Χρήστος Ζέρβας -μπουζούκι/τζουράς/κιθάρα), Λάμπρος Καρελάς (ακορντεόν), Ελένη Καλαϊτζοπούλου (κλαρίνο) κ.ά,

Είδος: Ρεμπέτικο, λαϊκό

Ξεκίνησαν ως "Κομπανία Γαβγάβα" ενώ είναι γνωστοί και ως "Οπισθοδρομικοί". Πρωτεργάτες της κομπανίας υπήρξαν οι Άγγελος ΣφακιανάκηςΓιάννης Εμμανουηλίδης και Θοδωρής Παπαδόπουλος ενώ με τον καιρό νέα μέλη προσαρτούνταν σ' αυτήν. 

"Το καλοκαίρι του 1978 ο Άγγελος Σφακιανάκης, ηθοποιός, μουσικός προτείνει στον Γιάννη Εμμανουηλίδη φοιτητή Σχολής Καλών Τεχνών και μουσικό να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο συγκρότημα που σαν πλανόδιος θίασος μουσικών να περιοδεύει στις ταβέρνες της Αθήνας παίζοντας ρεμπέτικα τραγούδια εξασφαλίζοντας έτσι τα προς το ζην. Το σχήμα δημιουργείται λειτουργεί και γίνεται πόλος έλξης. Φιλοξενεί περιστασιακά πολλούς συνεργάτες με την περιπετιώδη δράση του και την γοητεία της ζωής του πλανώδιου μουσικού. Το χειμώνα στο συγκρότημα εντάσσεται ο Στράτος Στρατηγόπουλος γραφίστας και κιθαρίστας, έτσι το σχήμα σταθεροποιείται στη μορφή του ρεμπέτικου τρίο μπουζούκι, κιθάρα, μπαγλαμάς. Αυτή τη σύνθεση συναντά ο Διονύσης Σαββόπουλος και εκδηλώνει ενδιαφέρον για συνεργασία. Το καλοκαίρι του 1979 στη Σκόπελο, ο Άγγελος Σφακιανάκης ακούει τυχαία σε μια ταβέρνα μια κοπέλα να τραγουδά σε διπλανό φιλικό τραπέζι. Εντυπωσιάζεται από τη φωνή της και της προτείνει συνεργασία. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη διστάζει αλλά τελικά πείθεται και γίνεται η αιχμή του δόρατος. Την ομάδα συμπληρώνει ο Πέτρος Εξαρχάκος με το ακορντεόν του. Η κομπανία βαφτίζεται "Οπισθοδρομική" και επίσημα πρωτοεμφανίζεται στο πρόγραμμα του Δ.Σαββόπουλου "Γιγανταιώρημα" στο κέντρο "Σκορπιός" στη Πλάκα. Το λαϊκό τραγούδι βάζει ρεζέρβα και αναδιπλώνεται. Εμφανίζεται μόνη της για πρώτη φορά στο κέντρο "Κουασιμόδος" στο Κολωνάκι το 1981. Την επόμενη χρονιά το συγκρότημα στεγάζεται στο Άλσος στο Πεδίο του Άρεως για τρεις συνεχείς χρονιές. Η κομπανία συνεχίζει τις εμφανίσεις της σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αμερική,Αγγλία,Σουηδία). Ηχογραφεί τρεις δίσκους (οι δύο είναι ζωντανές ηχογραφήσεις). Συμμετέχει στα "Μπαράκια" του Βαγγέλη Γερμανού και στο "Ατέλειωτος Δρόμος" της Δήμητρας Γαλάνη. Από το 1985, λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του τρίτου δίσκου, άρχισαν να δημιουργούνται εσωτερικά προβλήματα και εντάσεις και η Οπισθοδρομική Κομπανία διαλύθηκε, μετά από περισσότερες από 650 εμφανίσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και τη Στοκχόλμη. Στο απόγειο της καριέρας τους υπήρξαν ως 10μελής μπάντα." http://www.mikrosheros.com/compania.html

Ήσουνα Ξυπόλητη
Από τις ζωντανές εμφανίσεις στο Άλσος (Οικονομίδη) στο Πεδίον του Άρεως, σαιζόν 1983-84
https://www.youtube.com/watch?v=cM5TM6kmRPk
Στίχοι: Τέτος Δημητριάδης
Μουσική: Κώστας Μπέζος


"Η μουσική της Παξιμαδοκλέφτρας είναι του ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΖΟΥ με ψευδώνυμο Α.ΚΩΣΤΗΣ και είναι προσβολή στη μνήμη του να επιμένει κάποιος για το αντίθετο χωρίς να γνωρίζει. Τα στοιχεία αυτά είναι καταχωρημένα και στην ΑΕΠΙ και παραθέτω και ένα LINK για του λόγου το αληθές. Πολλοί επίσης δεν γνωρίζουν ότι ο μεγάλος καλλιτέχνης κι εξαιρετικός άνθρωπος ήταν ο παππούς του πασίγνωστου και πολύ αγαπημένου μας τραγουδιστή Θάνου Καλλίρη." PUTCURRY

1 σχόλιο:

  1. Ετυμολογία
    κομπανία < ιταλική compagnia (1 & 2), αγγλική company (3)

    κομπανία θηλυκό
    1.συντροφιά φίλων, παρέα Ὕστερα πιάσετε κομπανία μὲ Ζαΐμη, Ντεληγιανναίους κι' ἄλλους πολλούς. (Στρατηγού Μακρυγιάννη, Απομνημονεύματα, Επίλογος)
    2.λαϊκό μουσικό συγκρότημα στο μαγαζί που έπαιζε ο Τσιτσάνης με την κομπανία του. Από εκεί πήρε και το όνομα της η "Οπισθοδρομική Κομπανία".
    3.(ελληνοαμερικανικά) εταιρεία Δουλεύει σε κομπανία που φτιάχνει έπιπλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες