23/7/13

IMIZ: ΗΜΙΣΚΟΥΜΠΡΙΑ 1996--2016

Μαμά κοίτα, τα Ημισκούμπρια
Οι τρείς καμπαλέρος της avant-garde
Real Name: Δημήτρης Μεντζέλος (MC) Also Known As: Delta Mee (Δέλτα Μι)
Πρύτανης (DJ): Real Name: Κώστας Κωστάκος Also Known As: Πύθων
Μιθριδάτης (MC): Real Name: Μιθριδάτης Χατζηχατζόγλου Also Known As: Μιθριδά

Όταν οι ρίμες δεν ήταν δήθεν !!!!!  OuraniaTestaverde

Ημισκούμπρια είναι ένα από τα σπουδαιότερα ελληνικά χιπ χοπ συγκροτήματα αποτελούμενο από τους: Δημήτρη Μεντζέλο, Μιθριδάτη και Πρύτανη. Το όνομα του συγκροτήματος είναι όρος παρεΐστικος που όπως οι ίδιοι δηλώνουν χαρακτηρίζει τον άνθρωπο που μπορεί και ελίσσεται στις δύσκολες ώρες, σαν το "σκουμπρί". Ήταν φίλοι πολλά χρόνια κι έγραφαν στίχους για ό,τι τους ενοχλούσε γύρω τους.
Τα Ημισκούμπρια, όπως και άλλα hip hop συγκροτήματα της εποχής, γνωρίστηκαν μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής του Δ. Μεντζέλου στο SPACE FM το 1992 και ξεκίνησαν να κάνουν μουσική το 1993. Το 1995 αποφάσισαν να εισέλθουν στη δισκογραφία. Εκείνη την εποχή ψάχνοντας o Πρύτανης για κάποιο studio ηχογραφήσεων, σε μία συζήτηση που είχε με τον Νίκο Βουρλιώτη (συνάδελφος εκείνη την περίοδο του Μιθριδάτη στο δισκοπωλείο Metropolis), ο Νίκος προτείνει τον συνεργάτη του στους Goin' Through Μιχάλη Παπαθανασίου. Ο Μιθριδάτης είναι και πολύ καλός σκιτσογράφος, φοιτητής της Καλών Τεχνών που λόγω της εμπλοκής του με τα Ημισκούμπρια και της ανεξέλεγκτης ανόδου της καριέρας τους, δεν κατάφερε ποτέ να αποφοιτήσει. 

Τα Ημισκουμπρια έχουν ένα δικό τους label με τον αρχικό τίτλο HMI-REC που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε IMIZ BIZ ENTERTAINMENT, το οποίο έχει συγκεντρώσει καλλιτέχνες όπως τον Dr.Dreez (1997), τους Καβουροδεινόσαυρους (1999-2001), τη Klikaria (2000), τους Έτσι Ντε (2001-2005), τον B-Sykes (2005), τον Don Freaka (2012), τον Stereo Mike (2012) και τους ΤΡΙ.Π.Α. (2012).

Ημιζ - Μπραζίλ
https://www.youtube.com/watch?v=P3_nSZnXy1A
Στο2:55 του Video Clip είναι και Τζένη Μελιτά. ΘΕΑ

 

Ημιζ - Ο Μοναχός (live edit)
https://www.youtube.com/watch?v=JWUcZtPMiPg


Ημιζ - Πως να σου το πώ
https://www.youtube.com/watch?v=dK0gMIbMtls

3 σχόλια:

  1. Μικρά - Μικρά και ενδιαφέροντα

    -ΠΡΟ-ΗΜΙΣΚΟΥΜΠΡΙΑΚΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

    Ο ΒΡΩΜΙΛΟΣ-1992 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΝΤΖΕΛΟΣ)
    TAR N FEATHERS-1993 (TAR N FEATHERS)
    R.E.A.L.-1994 (RADICALS)
    FREESTYLE COLLECTION VOL. 1-1994 (FREESTYLE PRODUCTIONS)

    -Τα Ημισκούμπρια είναι το πρώτο ελληνικό χιπ χοπ συγκρότημα που έκανε χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, ενώ το 1999 η διάσημη αμερικάνικη εταιρία DEF JAM (Beastie Boys ,LL Cool J,Anthrax) δίνει για πρώτη φορά το label της σε ευρωπαϊκό συγκρότημα. Τα Ημισκούμπρια χρησιμοποιήθηκαν σε cd rom που μίλαγε για την πρόληψη από τους σεισμούς και πρόσφατα σε αντικαπνιστικό cd rom με το κομμάτι "Πάφα πούφα το τσιγάρο".

    -Το 2009 ο Μιθριδάτης κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό CD με τίτλο "Αιρετικά ερωτικός" σε συνεργασία με τον DJ Πρύτανη. Το 2010 τα Ημισκούμπρια έβγαλαν καινούργιο κομμάτι με θέμα την οικονομική κρίση με τον τίτλο Πώς να σου το πώ. Το 2011 ο Δημήτρης Μεντζέλος κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό CD με τίτλο Ο Ράπερ της χρονιάς σε συνεργασία με τον DJ Alx και τον DJ Πρύτανη. Επίσης κατά τις αρχές της δεκαετίας του 2000, γύρισαν και κάποια σκετσάκια με τίτλο Show Funkin' What?. Έχουν επίσης ηχογραφήσει τραγούδι για την κινητή τηλεφωνία Cosmote το 2002 και έχουν παίξει σε διαφημίσεις του Milko και του Υφαντή το 1998 και το 2005 αντίστοιχα.

    -Το Χιπ χοπ (Hip-Hop) δεν είναι ένας είδος μουσικής ή ένα είδος
    χορού, αλλά μία κουλτούρα που αποτελείται από 4 στοιχεία:
    Ραπ (Ο στίχος)
    Μπι-Μπόϊνγκ (O χορός - ευρέως γνωστός ως Μπρέικ Ντανς)
    Djing (Η μουσική)
    Γκραφίτι (Η εικόνα)

    Το Χιπ χοπ αναπτύχθηκε σε υποβαθμισμένες περιοχές των ΗΠΑ, όπως το Μπρονξ στη Νέα Υόρκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπου υπήρχε μεγάλη ανεργία και φτώχεια. Τα 4 στοιχεία δεν αναπτύχθηκαν την ίδια χρονική στιγμή αλλά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οι ρίζες του ανάγονται στην δεκαετία του '70, όταν άρχισαν τα πρώτα δειλά δειλά βήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΚΟΥΜΠΡΙ

    Το σκουμπρί (Scomber scombrus, σκόμβρος ο γνήσιος), επίσης τσίρος, είναι πελαγικό είδος ψαρίου που σχηματίζει κοπάδια. Το σκουμπρί ανήκει στην οικογένεια Σκομβρίδες, αλλά και άλλα μέλη της οικογένειας αποκαλούνται σκουμπριά (mackerel). Απαντάται στο βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό και στη Μεσόγειο. Είναι συγγενικό είδος με το κολιό (Scomber japonicus). Είναι περιζήτητο βρώσιμο ψάρι, όπως και τα υπόλοιπα ψάρια της οικογένειας.

    Το σκουμπρί έχει μέγιστο μήκος 60 εκατοστά και μέγιστο καταγεγραμμένο βάρος 3,4 κιλά.Το συνηθισμένο μήκος τους είναι τα 30 εκατοστά. Τα σκουμπριά μπορούν να ζήσουν μέχρι 17 χρόνια. Ένα χαρακτηριστικό του είναι οι μαύρες ελαφρά κυματιστές λωρίδες στη γαλαζοπράσινη ράχη που είναι σχεδόν κάθετες στο υπόλοιπο σώμα. Η κοιλιά είναι ασημόλευκη. Δεν έχει νηκτική κύστη. Έχει ατρακτοειδές σώμα, φτιαγμένο για να κολυμπάει γρήγορα. Έχει δυο ραχιαία πτερύγια είναι σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους, τα οποία μαζεύονται σε κοίλωμα όταν το ψάρι κολυμπάει για να μειωθεί η υδροδυναμική αντίσταση. Πίσω απ’ το δεύτερο ραχιαίο κι απ’ το εδρικό έχει 5-6 μικρά ψευδοπτερύγια.Το πρωκτικό πτερύγιο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δεύτερο ραχιαίο. Έχει μικρά λέπια, τα οποία δεν ξεχωρίζουν.

    Το σκουμπρί απαντάται στο Β. Ατλαντικό ωκεανό, στα δυτικά από τη χερσόνησο Λαμπραντόρ μέχρι το ακρωτήριο Λουκάουτ στη Βόρεια Καρολίνα και στα ανατολικά από την Ισλανδία μέχρι τις βόρειες ακτές της Αφρίκης, συμπεριλαμβανομένων της Βαλτικής, της Μεσόγειου και της Μαύρης θάλασσας. Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο διακριτοί πληθυσμοί, ένας σε κάθε πλευρά του Ατλαντικού, οι οποίοι δεν αλληλεπιδρούν. Ο πληθυσμός του βορειοανατολικού Ατλαντικού περιλαμβάνει και τους πληθυσμούς της Μεσογείου. Είναι πελαγικό είδος που ζει σε κρύα και εύκρατα νερά πάνω από τις ηπειρωτικές υφαλοκρηπίδες, σε βάθος μέχρι 1000 μέτρα, αν και σπάνια θα κατέβει σε βάθος μεγαλύτερο των 200 μέτρων.

    Τα σκουμπριά σχηματίζουν κοπάδια ανάλογα με το μέγεθός τους. Το χειμώνα τα σκουμπριά βολάζουν στο βυθό, χωρίς να κουνιούνται ή να τρώνε, ενώ την άνοιξη ανεβαίνουν στην επιφάνεια και πιο κοντά στην ακτή όταν η θερμοκρασία του νερού είναι μεταξύ των 11 και των 14°C για να φάνε πλαγκτόν. Αναπαράγωνται στα τέλη της άνοιξης και την αρχή του καλοκαιριού, περίοδο την οποία παραμένουν νηστικά. Στη συνέχεια αρχίζουν πάλι να τρέφονται με μικρά ψάρια και το χειμώνα γυρίζουν στο βυθό. Οι κύριο θηρευτές των σκουμπριών είναι οι τόνοι, οι καρχαρίες και τα δελφίνια.

    Κάθε θηλυκό γεννά από 200.000 μέχρι 450.000 αυγά κάθε χρόνο, με τα μεγαλύτερα θηλυκά να γεννούν περισσότερα. Οι προνύμφες βγαίνουν μετά από περίπου 6 ημέρες. Τα ψάρια ενηλικιώνονται μετά από 2-3 χρόνια, όταν έχουν μήκος περίπου 20 εκατοστά.

    Ψαρεύονται με συρτή, τσαπαρί και δίχτυα, συνήθως μαζί με σαρδέλες. Η αλίευσή τους είχε φτάσει το 1975 τους 1,1 εκατομμύρια τόνους, αλλά από τότε η ποσότητα που αλιεύεται έχει μειωθεί. Όσον αφορά το 2011, αλιεύτηκαν 944.748 τόνοι σκουμπριών. Ανάλογα με την εποχή του χρόνου, η περιεκτικότητα σε λίπος κυμαίνεται μεταξύ 3% την άνοιξη και έως 30% το φθινόπωρο. Η καλύτερη περίοδος για να αλιευθεί είναι το καλοκαίρι όταν το θερμοκλινές βρίσκεται σε βάθος 15 με 20 μέτρα και τα ψάρια δεν μπορούν να ξεφύγουν σε βαθύτερα ύδατα.

    Το κρέας του είναι αρωματικό, τρυφερό, ζουμερό, καφεκόκκινο και πιο νόστιμο απ’ του κολιού. Στο εμπόριο διατίθεται φρέσκο, καπνιστό, με σάλτσα, κατεψυγμένο, μαριναρισμένο και σε κονσέρβα.Τα ψάρια που αλιεύονται την άνοιξη είναι αδύνατα και αφήνονται να λιάζονται στον ήλιο και είναι ο λεγόμενος τσίρος, ενώ τα παχύτερα ψάρια, που αλιεύονται το φθινόπωρο παστώνονται. Θεωρούνται ιδανικά για το γκριλ ή για τηγάνισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η πολιτογραφημένη σήμερα διεθνής έκφραση αβάν-γκαρντ, που προέρχεται εκ της γαλλικής γλώσσας (avant-garde), αρχικά ήταν στρατιωτικός όρος που σήμαινε εμπροσθοφυλακή (βανγκάρντ). Με αυτή τη σημασία χρησιμοποιήθηκε περίπου από το 15ο μέχρι το 19ο αιώνα.

    Από τις αρχές του 20ού αιώνα, με την έκφραση αυτή αποδίδεται κυρίως κάθε πρωτοποριακή ή και πειραματική ιδέα ή εφαρμογή σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας και κυρίως στους χώρους της τέχνης, του πνεύματος ακόμα και στη πολιτική. Ως έννοια ταυτίζεται με κάθε τι τολμηρό, που θεωρητικά προηγείται της εποχής ως θαυμαστός προάγγελος μελλοντικής εφαρμογής ή αποδοχής. Βέβαια υπό αυτή την άποψη δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που με τον πρωτοποριακό χαρακτήρα της, η έκφραση αυτή να θεωρείται και επαναστατική σε μια κρατούσα κατάσταση και να έρχεται σε ρήξη με παραδοσιακές ιδεολογίες και ακολουθούμενες αρχές, χαρακτηριζόμενη ακόμη και ως ανορθόδοξη ή εξτρεμιστική.

    Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα ομάδες καλλιτεχνών, συγγραφέων κ.λπ. που αμφισβητούν την ακολουθούμενη ιδεολογική και καλλιτεχνική «ορθοδοξία» (στάτους κβο, status quo), πρωτοπορώντας σε νέες αρχές ή και πειραματικές ιδέες και εφαρμογές, να χαρακτηρίζονται ομοίως ως «αβανγκάρντες» ή «αβανγκαρντιστές», γενόμενοι πολλές φορές και δέκτες χαρακτηρισμού εκκεντρικότητας ή εκζήτησης.

    Το ρεύμα αυτό των αβαγκαρντιστών χαρακτηρίζεται διεθνώς ως Αβαγκαρντισμός ή Βαγκαρντισμός (vanguardism) που είναι ταυτόσημος με τον μοντερνισμό ή και ειδικότερα με τον «μετα-μοντερνισμό» (post-modernism).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες